counter

Πες "όχι" στη μοναξιά στα χρόνια του κορονοϊού με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Πες "όχι" στη μοναξιά στα χρόνια του κορονοϊού με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Πες "όχι" στη μοναξιά στα χρόνια του κορονοϊού με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, ήρθαν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας και μαζί με αυτήν άλλαξαν και οι κοινωνικές μας συνήθειες. Καφεδάκια, ποτά και, φαγητό σε εστιατόρια ή και με καλεσμένους στο σπίτι, έξοδοι με φίλους κοπήκανε μαχαίρι. Και τώρα τι; Θα μείνουμε στην απομόνωση και μοναχικοί; Όχι βέβαια! Οι νέες συνθήκες ζητάνε και νέες λύσεις! Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να βρούμε νέους, δημιουργικούς τρόπους να είμαστε σε επαφή με φίλους και γνωστούς, για να μη χάσουμε την κοινωνικοποίηση και την κοινωνικότητά μας.

Μέχρι σήμερα τονίζαμε τα αρνητικά της τεχνολογίας, σε αυτή τη φάση της ζωής μας όμως η τεχνολογία γίνεται ο συνδετικός μας κρίκος. Ας αγκαλιάσουμε τα εργαλεία που μας προσφέρει και ας συνεχίσουμε τη ζωή μας όσο πιο κανονικά μπορούμε, πάντα με χαμόγελο και αισιοδοξία. Ορίστε πώς η τεχνολογία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη την εποχή του κορονοιού και της καραντίνας: 

Βίντεο

Όταν δεν μπορούμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις βιντεοκλήσεις και τα βίντεο για επικοινωνία. Messenger, Viber, WhatsApp, Zoom, Google Hangouts, Instagram, Skype και άλλες εφαρμογές ή πλατφόρμες προσφέρουν δωρεάν λύσεις για να βρεθούμε στην οθόνη πρόσωπο-με-πρόσωπο με ένα ή περισσότερα αγαπημένα μας άτομα. Μπορούμε να στείλουμε σύντομα βίντεο από καθημερινές στιγμές στην γιαγιά ή τον παππού ή στους φίλους μας, απαθανατίζοντας ωραίες ή σημαντικές στιγμές που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους.

Chats

Αυτή είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής λύση για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες που συνομιλούν με ομαδικά γραπτά μηνύματα. Αυτά τα μηνύματα προσφέρουν ποικιλία: συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, χιούμορ, ανταλλαγή πληροφοριών και, φυσικά, αμεσότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί κανείς να μπει ή να βγει από τη συζήτηση ανά πάσα στιγμή, χωρίς να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Και φυσικά, το ομαδικό στοιχείο και η αίσθηση ότι κάποιος είναι πάντα εκεί για εσένα είναι πολύ σημαντικά.

Χρόνος στην οθόνη και για τα παιδιά

Και ένα παράδοξο! Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να μειώσουμε τον χρόνο που τα παιδιά περνάνε μπροστά στην οθόνη, αλλά σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να τον… αυξήσουμε! Η οθόνη έχει γίνει το εργαλείο κοινωνικοποίησης των παιδιών, αφού προσφέρει ποιοτικό χρόνο συναισθηματικής σύνδεσης με συγγενείς και φίλους. 

  • Ένα παιδί μπορεί να μιλάει με Facetime με τη γιαγιά και τον παππού που είναι και αυτοί σε απομόνωση.
  • Ένα άλλο παιδί μπορεί να κάνει βίντεο tik-tok με φίλες/φίλους.
  • Ένας έφηβος μπορεί να είναι σε group chat στο Instagram και να χαλαρώνει με την παρέα του.
  • Ένα άλλο παιδί μπορεί να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι για δύο διαδικτυακά.
  • Μία παρέα εφήβων δίνει ραντεβού στο Netflix και βλέπουν μία ταινία όλοι μαζί και ταυτόχρονα καθένας από το σπίτι του, αλλά έχουν την ευκαιρία να γράφουν και να μοιράζονται στο γκρουπ τα σχόλιά τους σε ξεχωριστό chat δίπλα στην οθόνη, καθώς παίζει η ταινία, και να έχουν την αίσθηση ότι σχολιάζουν με τον διπλανό τους.

Οι συνδυασμοί είναι πάμπολλοι. Το όφελος τεράστιο: παιδιά και έφηβοι διατηρούν την κοινωνικότητά τους και δε χάνουν την επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Διαβάστε περισσότερα στο Thriveglobal.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR