counter

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ
Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου τα διεθνή Μέσα μετέφεραν όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την υγεία της βασίλισσας η οποία ήταν αρκετά κρίσιμη.

Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να πηγαίνουν προς το Μπαλμόραλ για να βρεθούν στο πλευρό της βασίλισσας.

Δείτε επίσης - Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της- Η γνωριμία με τον Φίλιππο, τα παιδιά, η περιουσία και ο χαρακτήρας της

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στις 20.30 ώρα Ελλάδας, η βασίλισσα Ελισάβετ, έφυγε από τη ζωή και την δυσάρεστη είδηση την έκανε γνωστή το Instagram της βασιλικής οικογένειας με μία ανάρτηση που έγραφε: «Η Βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Η βασιλική οικογένεια θα παραμείνει στο Balmoral σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψει στο Λονδίνο αύριο».

Η κατάσταση της υγείας της πριν τον θάνατό της

Τον Οκτώβριο του 2021 η βασίλισσα Ελισάβετ νοσηλεύτηκε ένα ολόκληρο βράδυ ενώ αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται και με μπαστούνι.

 Μετά τον Φεβρουάριο του 2022 νόσησε με κορονοϊό και η επιβάρυνση της υγείας της Ελισάβετ φαινόταν σε κάθε εμφάνισή της.

Κάρολος – Ο νέος Βασιλιάς

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είναι, πλέον, ο Κάρολος μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

Ο νέος Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ

Ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, οι γονείς και το πραγματικό της όνομα

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία είναι το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ). Η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε με καισαρική τομή, την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης, Κόσμο Γκόρντον Λανγκ, στο παρεκκλήσι Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Πήρε το όνομα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της, Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Όπως είναι γνωστό η οικογένεια της, συνήθιζε να την φωνάζει σε νεαρή ηλικία Λίλιμπετ.

Η Μαργαρίτα είναι η κατά τέσσερα χρόνια μικρότερη αδερφή της Ελισάβετ. Οι δύο πριγκίπισσες έλαβαν εκπαίδευση κατ' οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, Μάριον Κρώφορντ.

 

Η γνωριμία με τον Πρίγκιπα Φίλιππο, η σχέση ζωής, τα παιδιά και τα δισέγγονα

Η Ελισάβετ γνώρισε τον Φίλιππο, Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι τρίτα ξαδέλφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947. Η σχέση τους είχε δημιουργήσει διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Ανδρέας πρίγκιπας της Ελλάδας, είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για πράξεις που προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τελικά η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο.

Το βασιλικό ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης, την Πριγκίπισσα Άννα και τον Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ.

Η άνοδος της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο και η στέψη

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά και ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα. Ο Μάρτιν Τσάρτερις, της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη αποφάσισε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ η επίσημη κατοικία της ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η περιουσία και η βασιλική συλλογή της

Η προσωπική περιουσία της Ελισάβετ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Η εφημερίδα «The Sunday Times» υπολόγισε το 2017 την περιουσία της σε 360 εκατομμύρια στερλίνες, καθιστώντας την Ελισάβετ ως το 329ο πλουσιότερο πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βασιλική Συλλογή της, περιλαμβάνει χιλιάδες ιστορικά έργα τέχνης και τα Βρετανικά Βασιλικά Κοσμήματα τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία ειδικού εμπιστεύματος. Το Σάντρινγκχαμ Χάουζ και το Κάστρο Μπαλμόραλ ανήκουν προσωπικά στην Ελισάβετ.

Οι τίτλοι και οι προσφωνήσεις

21 Απριλίου 1926 – 11 Δεκεμβρίου 1936: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Ελισάβετ της Υόρκης

11 Δεκεμβρίου 1936 – 20 Νοεμβρίου 1947: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ

20 Νοεμβρίου 1947 – 6 Φεβρουαρίου 1952: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Εδιμβούργου

Από τις 6 Φεβρουαρίου 1952: Η Μεγαλειότητα της Η Βασίλισσα

Ο χαρακτήρας της Βασίλισσας Ελισάβετ και τα ενδιαφέροντα της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε επιλέξει να μην προκαλεί για την προσωπική της ζωή και σπάνια έδινε συνεντεύξεις. Ως συνταγματική μονάρχης, δεν είχε εκφράσει προσωπικές πολιτικές απόψεις σε κάποιο δημόσιο χώρο.

Ήταν προστάτης περισσότερων από 600 οργανώσεων και φιλανθρωπικών φορέων. Στα αγαπημένα της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιππασία και η φροντίδα των σκυλιών, ειδικότερα των Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας που είχε μεγάλη αδυναμία.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR