counter

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που δεν γίνεται νεκροτομή στα θύματα

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που δεν γίνεται νεκροτομή στα θύματα
Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που δεν γίνεται νεκροτομή στα θύματα

Πολύ συζήτηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες με την αποκάλυψη πως δεν συνιστάται η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στους ανθρώπους που πέθαναν έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Το cretapost επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων, ο οποίος και εξήγησε για ποιον λόγο δεν γίνεται νεκροψία – νεκροτομή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι δυο λόγοι που δεν γίνεται νεκροτομή

«Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία εξέδωσε οδηγίες – λαμβάνοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλων κρατών – στο πώς να διαχειρίζονται οι νεκροί που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό. Όλες οι οδηγίες έλεγαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι “περιστατικά κορονοϊού δεν πρέπει να νεκροτομούνται. Δύο είναι κυρίως οι λόγοι που δεν νεκροτομούνται οι άνθρωποι που πέθαναν από κορονοϊό. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί όταν έχουμε μία επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου δεν απαιτείται νεκροτομή. Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε περίπτωση κι όχι μόνο σε περιστατικά κορονοϊού. Ο δεύτερος λόγος, που αφορά μόνο περιστατικά κορονοϊού, είναι πως η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και σε επιφάνειες ξύλου, μετάλλου κτλ. Οι περισσότερες επιφάνειες στα νεκροτομεία είναι μεταλλικές. Αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος που μπαίνει ένας ιατροδικαστής αλλά και το προσωπικό είναι πολύ μεγάλος αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως στολές, ειδικός εξαερισμός και κατάλληλα εργαλεία (όπως ειδική αναρρόφηση κτλ). Αυτόν τον εξοπλισμό δεν τα διαθέτουν τα περισσότερα νεκροτομεία της χώρας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό και οι μόνες νεκροτομές που έχουν γίνει ήταν στην Κίνα για επιστημονικούς λόγους με τους ιατροδικαστές να παίρνουν ακραία μέτρα ασφαλείας» ανέφερε ο κύριος Λέων.

Οι ιοί παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα μετά θάνατον

Μία ακόμα παράμετρο την οποία δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως «οι ιοί και τα μικρόβια παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα και μετά θάνατον» όπως εξηγεί ο Γρηγόρης Λέων.

Μάλιστα, αρκετά είναι τα μικρόβια που «πολλαπλασιάζονται μετά θάνατον και άλλα που συμμετέχουν στην διαδικασία της σήψης. Το μικροβιακό φορτίο που φέρει το ανθρώπινο που φέρει ένα ανθρώπινο σώμα δύο μέρες μετά θάνατον είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε εν ζωή», υπογραμμίζει σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.

Κορονοϊός - Τα πιο δημοφιλή άρθρα του FTHIS

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR