counter

Υπόθεση Ειρήνης Μελισσαροπούλου: Όλο το χρονικό της υπόθεσης

Υπόθεση Ειρήνης Μελισσαροπούλου: Όλο το χρονικό της υπόθεσης
Υπόθεση Ειρήνης Μελισσαροπούλου: Όλο το χρονικό της υπόθεσης

Ομόφωνα αθώα κρίθηκε τελικά από το δικαστήριο η Ειρήνη Μελισσαροπούλου, το μοντέλο που είχε συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2017 με 2,6 κιλά κοκαΐνης στην κατοχή του.

Πως όμως οδηγήθηκε το μοντέλο από τη σύλληψη και τη φυλακή στην ομόφωνη αθώωση;

Τα ταξίδια της Ειρήνης Μελισσαροπούλου πριν τη σύλληψη

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου πριν τη σύλληψή της έκανε διάφορα ταξίδια και βρέθηκε τόσο στην Αφρική, όσο στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα μηνύματα που αντάλλαξε με φίλη της στο Facebook την περίοδο πριν τη σύλληψή της.

«Θα πάω Αθήνα σε 4 μέρες και μετά Βραζιλία. Τουρ... Ναι, μόνη μου θα πάω στην Αθήνα. Με το αεροπλάνο. Μου έχουν δώσει ένα φάκελο από την Αθήνα για να βάλουν βίζες από τις χώρες που πέρασα. Για ένα γραφείο είναι», εξηγεί στη φίλη της από το Ντουμπάι η Ειρήνη. Στις 6 Οκτωβρίου οι δύο φίλες ανταλλάσσουν νέα μηνύματα. «Στις 4.15 τα ξημερώματα ταξιδεύω και πάω Αίγυπτο. Μετά από Αίγυπτο, Κύπρο. Κάθομαι 3 μέρες και μετά Αθήνα», της γράφει. Όταν η φίλη της, τη ρώτησε τι πάει να κάνει εκεί η Ειρήνη της απαντάει: «Σου είχα πει. Να βάλουν σφραγίδες και βίζες σε κάτι έγγραφα και τα γυρνάω στην Αθήνα».

Έτσι περιέγραφε τότε το πρόγραμμα των συνεχών ταξιδιών της μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες η 19χρονη Ειρήνη.

Πότε έγινε η σύλληψη της Ειρήνης Μελισσαροπούλου;

Τον Νοέμβριο του 2017 η Ειρήνη Μελισσαροπούλου φτάνει στο Χονγκ Κονγκ, όπου συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται όταν σε έλεγχο ρουτίνας από την αστυνομία, στο σακίδιο της βρέθηκε μια κρυφή θήκη με 2,6 κιλά κοκαΐνης. Η αξία της κοκαΐνης που μετέφερε το μοντέλο ήταν σύμφωνα με τα κινέζικα ΜΜΕ, αξίας 300.000 δολάρια ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο της Ειρήνης Μελισσαροπούλου και οι ποινές που αντιμετωπίζει

Η 19χρονη τότε Ελληνίδα οδηγήθηκε στο δικαστήριο του West Kowloon στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αντιμετώπισε βαρύτατο κατηγορητήριο για διακίνηση ναρκωτικών. Ο νόμος για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κίνα είναι εξαιρετικά αυστηρός και η Ειρήνη Μελισσαροπούλου κινδύνευε να καταδικαστεί από 30 χρόνια έως ισόβια.

Ο γνωστός δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Ειρήνης

Μία εβδομάδα περίπου μετά τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, ο γνωστός ποινικολόγος, Σάκης Κεχαγιόγλου, αναλαμβάνει την υπεράσπισή της Ειρήνης Μελισσαροπούλου και σε δηλώσεις του αποκαλύπτει για την πρώτη συνομιλία που είχε με το μοντέλο: «Μιλήσαμε μετά από πολλές δυσκολίες γιατί εκεί επιτρέπεται ένα τηλεφώνημα για 10 λεπτά μια φορά το μήνα. Η Ειρήνη μου τηλεφώνησε και μιλήσαμε για 12 λεπτά και μετά στους γονείς της για 3 λεπτά. Ήταν δύσκολο το τηλεφώνημα. Ξέσπαγε συνεχώς σε λυγμούς. Έκλαιγε γοερά. Μου έλεγε ότι είναι αθώα. Μου είπε ότι της παραδόθηκε η τσάντα από τρίτο πρόσωπο. Κατονόμασε αυτό το πρόσωπο. Αλλά δεν ήξερε ότι μεταφέρει κοκαΐνη. Υπήρχαν και άλλα άτομα σε αυτό το ταξίδι και μου είπε ποιος της έδωσε το σακίδιο με την παράκληση να πάει στο Χονγκ Κονγκ».

Εν τω μεταξύ η Ειρήνη Μελισσαροπούλου κρατείται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Lai King, στην περιοχή Kwai Chung της πόλης Tsuen Wan New Town, μια φυλακή ιδρύθηκε το 2008 και είναι χαμηλής ασφάλειας, ενώ σε αυτή κρατούνταν μόνο γυναίκες, οι οποίες, συνολικά, δεν ξεπερνούν τις 200.

Οι γονείς της Ειρήνης Μελισσαροπούλου ζουν την απόλυτη αγωνία

Τραγικές φιγούρες μετά τη σύλληψη της Ειρήνης Μελισσαροπούλου είναι οι γονείς της, που έμαθαν από τις ειδήσεις για την κόρη τους, καθώς μέχρι τότε θεωρούσαν πως βρίσκεται στην Καλαμάτα για σπουδές. Το μοντέλο φαίνεται μάλιστα πως έλεγε ψέματα στους γονείς της για την ζωή που κάνει, κάτι που ανακάλυψε η μητέρα της η οποία διαπίστωσε ότι δεν έχει γραφεί σε κάποιο ΙΕΚ στην Καλαμάτα, όπως της έλεγε η Ειρήνη. Ο πατέρας της Ειρήνης είναι αστυνομικός, ενώ η νεαρή είχε εργαστεί παλιότερα σε βενζινάδικο.

Οι ενέργειες του Σάκη Κεχαγιόγλου για την αποφυγή των ισοβίων

Εν τω μεταξύ ο δικηγόρος της Ειρήνης, Σάκης Κεχαγιόγλου προσπαθεί να αποφύγει την ποινή των ισοβίων για το μοντέλο και σε δηλώσεις του αποκαλύπτει τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει.

«Αναζήτησα και βρήκα έναν Άγγλο ποινικολόγο που ζει και εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ και σε συνεργασία μαζί με το δικό μου γραφείο στην Αθήνα οργανώνουμε τις επόμενες κινήσεις. Βάσει του νομικού συστήματος που ισχύει εκεί, η ίδια θα πρέπει να δηλώσει την ενοχή ή την αθωότητά της. Καθώς δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την πόλη του Χονγκ Κονγκ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία πιθανότητα να εκδοθεί πριν από τη δίκη της», συνεχίζει ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας. Ο στόχος μας είναι, όταν επιβληθεί η ποινή της, να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, με τη συνδρομή και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα να εκτίσει την ποινή της στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε την υπόθεση στο Εφετείο. Τώρα όμως η απόφαση για την ενοχή ή την αθωότητά της είναι αποκλειστικά δική της. Γι' αυτό και από την πλευρά μας πρέπει να την τροφοδοτήσουμε με όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να καταλάβει όλα τα ενδεχόμενα, για να λάβει τη σωστή, για την ίδια και τη ζωή της, απόφαση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Η πρώτη συνάντηση της Ειρήνης με τους γονείς της

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 οι γονείς της Ειρήνης Μελισσαροπούλου την επισκέπτονται για πρώτη φορά στη φυλακή και ο ποινικολόγος του μοντέλου, Σάκης Κεχαγιόγλου αποκαλύπτει πως η επικοινωνία της 19χρονης με τους γονείς της είναι πολύ δύσκολη, λόγω της κακής της ψυχολογικής κατάστασης.

«Οι γονείς της είναι εδώ και τέσσερις μέρες στο Χονγκ Κονγκ και βλέπουν καθημερινά την Ειρήνη για μισή ώρα. Στις 14 Φεβρουαρίου θα γίνει μία ακόμη ακρόαση, ήδη οι γονείς της και η ίδια συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με τον δικηγόρο που πρότεινα και επιλέξαμε», δηλώνει ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Η μεταφορά σε νέες φυλακές λίγο πριν τη δίκη

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, αποκαλύπτει πως στις 22 Ιανουαρίου, ανήμερα των γενεθλίων της, η Ειρήνη θα οδηγηθεί σε πολύ πιο σκληρές φυλακές, αφήνοντας πίσω της τις φυλακές ανηλίκων. Ο ποινικολόγος παράλληλα, εξηγεί πως τα πράγματα δυσκολεύουν και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς στην Ελλάδα σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν υπήρξε ως τώρα αθωωτική απόφαση. «Στις 7 Μαρτίου θα γίνει η δίκη και θα κρατήσει 7 ημέρες, ενώπιον 7 ενόρκων, οι οποίοι θα κρίνουν αν η Ειρήνη είναι αθώα ή όχι. Ελπίζω τον Μάρτιο να έχουμε καλά νέα. Είμαι πεπεισμένος για την αθωότητά της», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Η Ειρήνη δηλώνει πλήρη άγνοια για τα ναρκωτικά μέσα από τις φυλακές του Χόνγκ Κόνγκ

Στις αρχές Φλεβάρη η Ειρήνη Μελισσαροπούλου μιλάει για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή και δηλώνει αθώα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως δεν γνώριζε ότι κουβαλούσε κοκαΐνη στις αποσκευές της.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο μέσα από την καρδιά μου. Να πω πως παίρνω τεράστια δύναμη από την συμπαράσταση τους. Μου λείπουν οι γονείς μου και ειδικά ο μικρός μου αδελφός με τον οποίο έχω πολύ καιρό να μιλήσω. Πιστεύω ότι ο Θεός ξέρει την αθωότητα μου και όλο αυτό το πράγμα είναι ένας Γολγοθάς και κάποια στιγμή θα έρθει και η λύτρωσή μου. Η λύτρωσή μου θα έρθει τον επόμενο μήνα κι αυτό παρακαλάω τον Θεό κιόλας» λέει μεταξύ άλλων το μοντέλο.

Παράλληλα ο Σάκη Κεχαγιόγλου, υποστήριξε ότι την Ειρήνη παγίδευσε ένας Ρουμάνος φίλος της» από τη Μυτιλήνη, με τον οποίο πείστηκε να ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ, αφού όμως έκαναν στάση πριν στην Αντίσα Μπέμπα της Αιθιοπίας. Εκεί ο φίλος της, τής είπε ότι θα ταξιδέψουν χωριστά, λόγω ενός λάθος που είχε γίνει στα εισιτήρια, δίνοντάς της και ένα καινούριο σακίδιο -στο οποίο βρίσκονταν τα ναρκωτικά- για να μεταφέρει ρούχα που είχε αγοράσει από εκεί.

H έναρξη του δικαστηρίου και η απαισιοδοξία του Σάκη Κεχαγιόγλου

Τελικά την Πέμπτη 7 Μαρτίου η δίκη της Ειρήνης ξεκινά και ο Σάκης Κεχαγιόγλου μοιάζει απαισιόδοξος, δηλώνοντας πως θα είναι έκπληξη μια ενδεχόμενη αθώωση του μοντέλου.

«Ο Βρεττανός συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης και διακεκριμένος ποινικολόγος του Χονγκ – Κονγκ Andrew Bullet, με άψογη προετοιμασία και επεξεργασία της σχετικής δικογραφίας, εκμεταλλεύτηκε τα κενά του κατηγορητηρίου με σκοπό τη δημιουργία αμφιβολιών. Επιθυμώ να επισημάνω, ότι η απολογία της κατηγορουμένης, οι εξηγήσεις που θα παράσχει την Δευτέρα και η υποβολή της στις ερωτήσεις των διαδίκων, θα αποτελέσουν κομβικό και αποφασιστικό σημείο για την δικανική κρίση του 7μελούς σώματος των Ενόρκων, καθότι το μοναδικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν είναι το εάν είναι απολύτως βέβαιοι για το αν γνώριζε ή όχι η κατηγορουμένη ότι μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω, θέση την οποία έχω υποστηρίξει πριν καν την έναρξη της δίκης, ότι θα αποτελέσει έκπληξη για εμένα η ενδεχόμενη αθώωσή της. Ευχάριστη έκπληξη μεν, αλλά πάντως έκπληξη, καθότι ο δικηγόρος πρέπει να αποστασιοποιείται από τη συναισθηματική φόρτιση ή την ατομική του κρίση και να εξετάζει ψύχραιμα και με την απαιτούμενη απόσταση το υλικό της σχετικής δικογραφίας καθώς και τις συνθήκες και το περιβάλλον εκδίκασης της υπόθεσης. Βεβαίως, η ιστορία των ποινικών δικαστηρίων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι γεμάτη από εκπλήξεις... Εύχομαι η περίπτωση της Ειρήνης να αποτελέσει μία από αυτές» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος.

Κατηγορητήριο-φωτιά για το μοντέλο στο Χόνγκ Κόνγκ

Ο εισαγγελέας της έδρας Φίλιπ Ρος, είναι ιδιαίτερα σκληρός στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου στη δίκη της Ειρήνης. 

«Γνώριζες ότι  μετέφερες ναρκωτικά στην τσάντα σου. Οι αρχές σε υποπτεύθηκαν μόλις αφίχθης από την Αιθιοπία στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Είχες δυο τσάντες, η μια ήταν ασυνήθιστα πιο βαριά και πιο παχιά. Την άνοιξαν και βρήκαν την ποσότητα των ναρκωτικών. Δεν είχες μαζί σου κανένα έγγραφο ή συνταγή γιατρού που να δείχνει ότι ήταν για νόμιμη χρήση. Από τα μηνύματα στο facebook και στο κινητό του αποδεικνύεται ότι είχες άγχος πως θα περάσεις τους ελέγχους», είπε, μεταξύ άλλων, στο μοντέλο ο εισαγγελέας. 

Στη δίκη η Ειρήνη δεν έχει ούτε έναν μάρτυρα υπεράσπισης, ενώ καταθέτουν εναντίον της 8 μάρτυρες.

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου αθωώθηκε!

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου απολογείται και επαναλαμβάνει όλα όσα έλεγε όλους αυτούς τους 17 μήνες. Ότι είναι αθώα και ότι δεν ήξερε ότι μετέφερε ναρκωτικά. Το δικαστήριο την αθωώνει, ενώ στην κρίση του βάρυνε το γεγονός ότι δεν εντοπίσθηκαν αποτυπώματά της στο πακέτο με τα ναρκωτικά.

Οι πρώτες φωτογραφίες και τα δάκρυα χαράς της Ειρήνης Μελλισαροπούλου

Λίγη ώρα μετά την ομόφωνη αθώωση της η Ειρήνη αποφυλακίζεται και συναντιέται για πρώτη φορά με τους γονείς της, ενώ η αγκαλιά με τη μητέρα της είναι συγκινητική και ραγίζει καρδιές. Παράλληλα ο δικηγόρος της οικογένειας, Σάκης Κεχαγιόγλου, αποκαλύπτει πως σε λίγες ημέρες οι τρεις τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Η Ειρήνη αποφυλακίστηκε μία ώρα μετά την έκδοση της αποφάσεως. Είναι ελεύθερη στο Χονγκ Κονγκ με τους γονείς της. Φύγαμε από τα κρατητήρια των δικαστηρίων και έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα και της μητέρας της που πρώτη φορά μετά από 17 μήνες άγγιξαν το παιδί τους. Γιατί στην Κίνα απαγορεύεται οποιαδήποτε σωματική επαφή. Ούτε στα επισκεπτήρια.

Οι στιγμές ήταν φορτισμένες. Η ίδια και οι γονείς της ξέσπασαν σε λυγμούς. Ήμουν πολύ επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα. Δεν πίστευα ποτέ πως θα φτάναμε σε αθώωση. Ήταν η πρώτη φορά που με τόση ποσότητα κοκαΐνης υπάρχει αθώωση. Συνήθως είναι 30 χρόνια η ποινή. Μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειρήνη και οι γονείς της θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και θα πάνε στη Λέσβο. Η Ειρήνη ισχυρίζεται πως ο Πέτρος της παρέδωσε την τσάντα. Εγώ δεν καταδικάζω κανέναν και δεν ενοχοποιώ κανέναν. Μεταφέρω αυτά που μου λέει η Ειρήνη. Θα ήθελα να δω τα πρόσωπά όλων αυτών των καφενιακών εισαγγελέων σήμερα. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που είμαι τόσο ευτυχής που διαψεύστηκα», είπε χαρακτηριστικά ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Μια καινούργια ζωή για την Ειρήνη Μελισσαροπούλου και την οικογένειά της μόλις είχε ξεκινήσει!

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR