counter

Χημική εγκυμοσύνη: Τι ακριβώς είναι και γιατί συμβαίνει;

Χημική εγκυμοσύνη: Τι ακριβώς είναι και γιατί συμβαίνει;
Χημική εγκυμοσύνη: Τι ακριβώς είναι και γιατί συμβαίνει;

Μια χημική εγκυμοσύνη είναι μια αποβολή που εμφανίζεται σε πολύ πρώιμη εγκυμοσύνη. Αλλά πώς  εντοπίζουμε τη χημική εγκυμοσύνη, καθώς και τις αιτίες και τι μπορεί να γίνει για να την αποτρέψουμε;

Μια χημική εγκυμοσύνη είναι μια αποβολή που εμφανίζεται σε πολύ πρώιμη εγκυμοσύνη, συνηθέστερα τις πρώτες εβδομάδες.

Αυτός ο τύπος αποβολής ονομάζεται χημική εγκυμοσύνη, επειδή τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) ορμόνης  είναι αρχικά αρκετά αυξημένα, ώστε να παράγουν θετικό αποτέλεσμα σε ένα τεστ εγκυμοσύνης, αλλά πέφτουν ξανά πριν ένας γιατρός μπορέσει να δει το σάκο κύησης σε υπερηχογράφημα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι χημικές εγκυμοσύνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% έως 75% των αποβολών. Θεωρείται επίσης ότι εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 50% των πρώτων κυήσεων.

Ένα κοινό θέμα με τις χημικές εγκυμοσύνες, σύμφωνα με τον Dr. Jeffrey Sternberg, ιδρυτή των Ινστιτούτων Γονιμότητας, είναι ότι «πολλές γυναίκες αποτυγχάνουν να παρατηρήσουν μια χημική εγκυμοσύνη ή τείνουν να την κατηγορούν για τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο».

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα της χημικής εγκυμοσύνης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να την προλάβετε:

Σημάδια και συμπτώματα της χημικής εγκυμοσύνης: 

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι της χημικής εγκυμοσύνης είναι το θετικό τεστ εγκυμοσύνης που ακολουθείται από ένα αρνητικό τεστ.

Επειδή οι χημικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν αρκετά σύντομα μετά την εμφύτευση, πολλές γυναίκες εμφανίζουν πολύ λίγα συμπτώματα, ακόμα και καθόλου.

Εάν οι γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ήπια κηλίδωση μια εβδομάδα πριν από μια αναμενόμενη περίοδο
 • κοιλιακή κράμπα, η οποία είναι συνήθως ήπια
 • κολπική αιμορραγία που συμβαίνει κοντά στον χρόνο μιας αναμενόμενης περιόδου ή λίγο αργότερα.

Αιτίες χημικής εγκυμοσύνης:

Δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της χημικής εγκυμοσύνης. Ορισμένες πιθανές αιτίες είναι:

 • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες: Πρόκειται για την κύρια αιτία πρόωρης απώλειας ενός εμβρύου. Οι ανωμαλίες στις χρωμοσωμικές ρυθμίσεις μπορεί να εμποδίσουν το έμβρυο να αναπτυχθεί.
 • Ανωμαλίες της μήτρας: Παρουσία ανωμαλιών στην επένδυση της μήτρας μπορεί να εμποδίσει το έμβρυο να εμφυτευτεί στη μήτρα.
 • Ανεπαρκή επίπεδα ορμονών: Το σώμα χρειάζεται υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένης ορμόνης, όπως η προγεστερόνη, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Οι πολύ αδύνατες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν αποβολή.
 • Προχωρημένη μητρική ηλικία: Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω μπορεί να δυσκολεύονται να να μείνουν έγκυες και να έχουν μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Πώς είναι η χημική εγκυμοσύνη;

Οι χημικές εγκυμοσύνες είναι ένας τύπος αποβολής που διαφέρει από άλλες αποβολές. Ενώ οι αποβολές μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια χημική εγκυμοσύνη συμβαίνει πάντα λίγο μετά την εμφύτευση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την επίτευξη θετικού αποτελέσματος εγκυμοσύνης.

Δεδομένου ότι τα μόνα συμπτώματα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι κράμπες και η αιμορραγία που μοιάζουν με την εμμηνόρροια, ορισμένες γυναίκες απλά πιστεύουν ότι έχουν τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Πόσο διαρκεί η αιμορραγία;

Αυτό εξαρτάται από τη γυναίκα. Μια γυναίκα μπορεί να βιώσει μια αποβολή με αιμορραγία και κράμπες που θα διαρκέσει για λίγες ώρες, ενώ μία άλλη μπορεί να χαρακτηρίζεται από αιμορραγία για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Πώς μπορεί να προληφθεί μια χημική εγκυμοσύνη;

Επειδή οι περισσότερες χημικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν λόγω ανωμαλιών στα χρωμοσώματα, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που να μπορεί να γίνει για την πρόληψή τους. Ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο, είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οργανώστε τη ζωή σας και επικεντρωθείτε στην υγεία σας πριν από τη σύλληψη για να εξασφαλίσετε ότι η εγκυμοσύνη σας θα κυλάει ομαλά κατά τη διάρκεια ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα ακολουθείτε.

Μερικά βήματα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν:

 • Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
 • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο
 • Αποφύγετε το κάπνισμα και τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
 • Κάνετε γυμναστική τακτικά
 • Ελέγξτε το άγχος σας
 • Ελέγξτε το βάρος σας και διατηρήστε το σε φυσιολογικά επίπεδα

Υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που μπορείτε να κάνετε αφού συνειδητοποιήσετε ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για το έμβρυο σας ώστε να αναπτυχθεί ομαλά. Αυτά τα βήματα είναι τα εξής:

 • Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε περιβάλλον με καπνό
 • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
 • Αποφύγετε την έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ακτινοβολία, οι ακτίνες Χ και οι μολυσματικές ασθένειες
 • Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης
 • Αποφύγετε δραστηριότητες ή αθλήματα που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού

Υποστήριξη μετά από χημική εγκυμοσύνη:

Η απώλεια ενός παιδιού σε οποιοδήποτε στάδιο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη θλίψη, άγχος και αγωνία. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την απώλεια ή γνωρίζετε κάποιον που του συμβαίνει αυτό, τότε προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, είτε με γιατρό, σύμβουλο ή ομάδα υποστήριξης. Υπάρχουν, τέλος,  πολλές ομάδες ηλεκτρονικής υποστήριξης στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν φταίτε για μια χημική εγκυμοσύνη και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς έξω από τον έλεγχο της μέλλουσας μητέρας.

Γυναίκες με ιστορικό απώλειας εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν μια νέα καλή εγκυμοσύνη και να φέρουν τα μωράκια τους στον κόσμο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

www.all4mama.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR