counter

Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Β΄

Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Β΄
Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Β΄

Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Β΄

Ανακαλύψτε κάποια βασικά στοιχεία τα οποία καλό θα ήταν να ενσωματώσετε στη διατροφή του μικρού σας.

  

 

  • Β1 (ΘΕΙΑΜΙΝΗ):  

Αποτελεί βασικό παράγοντα για τον µεταβολισµό των τροφών µε σκοπό την απελευθέρωση ενέργειας. Συνεπώς, συνεισφέρει στη σωστή ανάπτυξη του οργανισµού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήµατος, ενώ παίζει ρόλο και στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισµάτων. Έτσι, αυξάνει την πνευµατική µας δραστηριότητα.

  

Η θειαµίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό µας σύστηµα και επηρεάζει τη λειτουργία της µνήµης. Γι' αυτό αρκετοί τη χρησιµοποιούν ώστε να βελτιώσουν τη µαθησιακή τους ικανότητα, να έχουν καλύτερο µνηµονικό, να νιώθουν πιο ενεργοί και να καταπολεµήσουν τη νωθρότητα, να έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, να έχουν καλύτερη διανοητική υγεία και καλύτερο µηχανισµό καταπολέµησης του στρες.

  

Πηγές: *∆ηµητριακά ολικής άλεσης *Πατάτα *Γάλα *Κρέας *Λαχανικά *Φρούτα και ψωµί πολύσπορο.

 

  

  • Β12 (ΚΥΑΝΟΚΟΜΠΑΛΑΜΙΝΗ):  

Η βιταµίνη Β12, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητη για την οµαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήµατος, τη διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού (συµβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση και στη µνήµη). Έλλειψή της, εκτός από αναιµία, οδηγεί και σε νευρολογικά συµπτώµατα, νοητική καθυστέρηση καθώς και σε πολλά άλλα κλινικά προβλήµατα. Είναι επίσης πιθανόν στον οργανισµό να εµποδίζεται ή να ανατρέπεται κάποιο µέρος της µείωσης της νοητικής λειτουργίας η οποία συµβαίνει φυσιολογικά µε την άνοδο της ηλικία, µε τη βελτιωµένη κατάσταση της βιταµίνης Β12, Β6 και φολλικού οξέος στον οργανισµό.

  

Πηγές: *Συκώτι *Κρέας *Αυγά *Ψάρια (πέστροφα) *Ταραµοσαλάτα *Τυρί µαλακό *Εµπλουτισµένα δηµητριακά πρωινού.

 

  

 

Βρίσκονται κυρίως σε ψάρια όπως ο σολοµός, ο τόνος, το σκουµπρί, ο κολιός και οι σαρδέλες και προστατεύουν τον οργανισµό από την εξασθένηση της µνήµης. Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι σηµαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, µια και συµβάλλουν στη σύνθεση των κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστηµα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι χαµηλά επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα δοκοσαεξανοικού οξέος µπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα εκµάθησης και τη νοητική λειτουργία.

   

Ευεργετικές είναι όµως και όσες τροφές είναι πλούσιες σε χολίνη (αυγά, σοκολάτα, συκώτι κ.ά.), καθώς ενισχύουν τη δυνατότητα της συγκέντρωσης. 

 

Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η συχνή κατανάλωση υγρών (χυµοί, νερό), καθώς η αφυδάτωση µειώνει τη συγκέντρωση και µπορεί να προκαλέσει εκνευρισµό και κούραση.

 

  

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού mytvπου κυκλοφορεί στα περίπτερα

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR