counter

Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Α΄

Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Α΄
Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Α΄

Το θρεπτικό «οπλοστάσιο» των μαθητών! Μέρος Α΄

Τα σχολεία ξεκίνησαν και ταυτόχρονα όλοι οι γονείς προβληµατίζονται καθηµερινά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο, µιας και αναρωτιούνται τι µπορεί να τρώει ώστε να αποφεύγει τα αλµυρά, λιπαρά και γλυκά σνακ του κυλικείου. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουµε ότι η σωστή διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι το Α και το Ω για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραµµα του χειµώνα και στις απαιτήσεις του. 

 

Έτσι, καλό είναι να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω χρήσιµες διατροφικές οδηγίες, προκειµένου το παιδί να προσλαµβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή του αλλά και για να έχει την καλύτερη σχολική απόδοση.

  

 

  • Γλυκόζη:  

Είναι το αποκλειστικό «καύσιµο» του εγκεφάλου, πράγµα που σηµαίνει ότι όταν στερήσουµε από τα εγκεφαλικά κύτταρα την ουσία αυτή, διαταράσσεται η οµαλή λειτουργία τους. Ακόµη η γλυκόζη συµβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής και συµµετέχει στη διατήρηση της µνήµης. Σε µια πρόσφατη έρευνα µελετήθηκε η επίδραση της γλυκόζης στη µνήµη ηλικιωµένων ατόµων. Τους δόθηκαν διάφορα τεστ µνήµης µετά το πρωινό τους γεύµα. Η πρώτη οµάδα ήπιε λεµονάδα µε ζάχαρη και η δεύτερη λεµονάδα µε ζαχαρίνη για πρωινό. Βρέθηκε τελικά ότι τα άτοµα της πρώτης οµάδας (που είχαν καταναλώσει ζάχαρη στο πρωινό) είχαν καλύτερες αποδόσεις στα τεστ µνήµης σε σχέση µε τα άτοµα της δεύτερης οµάδας.

  

Σε µια άλλη σχετική έρευνα τα άτοµα που κατανάλωσαν ζάχαρη αφού είχαν διαβάσει ένα κείµενο θυµόντουσαν περισσότερα την επόµενη µέρα σε σχέση µε τα άτοµα που είχαν καταναλώσει ζαχαρίνη. Πολλοί είναι εκείνοι που διαβάζοντας ότι η ζάχαρη βοηθάει τη µνήµη µπορεί να προβούν σε υπερβολική πρόσληψη. Ωστόσο, πρέπει να θυµάστε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής για την υγεία. Το πιο σηµαντικό είναι να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίµα.

  

Έτσι, η συχνή και σωστή κατανάλωση τροφίµων πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, οι χυµοί, το πολύσπορο ψωµί, οι πατάτες, το καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, τα δηµητριακά/ζυµαρικά ολικής άλεσης, οι ρυζογκοφρέτες, οι φρυγανιές/κριτσίνια ολικής άλεσης, πλιγούρι, όσπρια, cream crackers σίκαλης, το µέλι, η µαρµελάδα, µπορεί να µας εφοδιάσει µε κατάλληλη ποσότητα ενέργειας αλλά και γλυκόζης, που είναι το απαραίτητο «καύσιµο» για την καλή λειτουργία της µνήµης.

  

 

 

  • Σίδηρος (Fe):  

Η έλλειψή του προκαλεί διαταραχές προσοχής, µνήµης και συµπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά µε χαµηλότερους δείκτες νοηµοσύνης (IQ). Η ανάπτυξη και η λειτουργία του εγκεφάλου, όπως προαναφέρθηκε, επηρεάζεται από την παροχή σιδήρου. Η έλλειψή του επηρεάζει αρνητικά πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου.

 

 

Ένα από τα αποτελέσµατα της έλλειψης σιδήρου στον οργανισµό είναι και η εξασθένηση της µνήµης και της δυνατότητας εκµάθησης. Έχει αποδειχτεί ότι η σιδηροπενική αναιµία συσχετίζεται µε εξασθενηµένη νοητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη και λειτουργία στα παιδιά. Τα παιδιά, για παράδειγµα, µε σιδηροπενική αναιµία παρουσιάζουν χαµηλότερο δείκτη ευφυΐας και ικανότητα εκµάθησης, καθώς και χειρότερη συµπεριφορά στην τάξη.

  

Πηγές: *Σπανάκι *Συκώτι µοσχαρίσιο *Κρέας µοσχαρίσιο *Αυγά *Φασόλια ξερά *Σύκα ξερά *Αµύγδαλα *Μαύρο ψωµί *Σαρδέλες *Σόγια

 

 

 

  • Χαλκός:  

Ο χαλκός παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ελάττωσή του µπορεί να είναι επιζήµια για τη µνήµη, τη σκέψη και την προσωπικότητα. Ο χαλκός είναι µια ουσιαστική θρεπτική ουσία για το σώµα, και η επιστηµονική έρευνα απέδειξε ότι βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιµερ.

  

Ένα πειραµατικό φάρµακο (PBT2) που αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Ερευνών Νευροεκφυλιστικών ∆ιαταραχών βελτίωσε την αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας (µνήµης και σκέψεις) σε πάσχοντες από Αλτσχάιµερ µε τη δράση ενεργών µετάλλων, συµπεριλαµβανοµένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σε νευρώνες του εγκεφάλου που έχουν πληγεί από την ασθένεια. Αν σκεφτούµε ότι 1 στα 25 άτοµα άνω των 60 ετών πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιµερ, µε έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου, δηλαδή της µνήµης, της σκέψης και απώλεια της προσωπικότητάς τους, τότε τα παραπάνω νέα είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα.

  

Πηγές: *Ξηροί καρποί *Οστρακοειδή *Συκώτι *Νεφρά *Σταφίδες *Ξηρά ψυχανθή (όσπρια)



 

 

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού ΧΧΧΧ που κυκλοφορεί στα περίπτερα

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR