counter

Τα λάθη της "πρωτάρας" μαμάς

Τα λάθη της "πρωτάρας" μαμάς
Τα λάθη της "πρωτάρας" μαμάς

Μέλλουσα μαμά στο τιμόνι!

Στο άρθρο που ακολουθεί, σας αποκαλύπτουμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες, ώστε να τα αποφύγετε. Αν πάλι δεν σας προλάβαμε, ορίστε πώς μπορείτε να επανορθώσετε!

Και τώρα οι δυο σας… Με το μωρό στην αγκαλιά και τον τίτλο της "νέας μαμάς", ανοίγετε υπερήφανα την πόρτα του σπιτιού χαμογελώντας ανέμελα στη καινούρια σας ζωή! Πολύ γρήγορα συνειδητοποιείτε πως η νέα σας ιδιότητα σημαίνει, εκτός από στιγμές ευτυχίας και τρυφερότητας, και ευθύνες τις οποίες πρέπει να φέρετε εις πέρας με επιτυχία. Η αλήθεια είναι, όμως, πως είναι η πρώτη φορά που ενσαρκώνετε το ρόλο της μαμάς και αγχώνεστε για το αν θα τα καταφέρετε. Όλα θα πάνε καλά αρκεί να αποφύγετε τις συνηθισμένες γκάφες των νέων μαμάδων. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι για να ξέρετε…

Ξυπνάτε το μωρό για να φάει

Ενώ κοιμάται γαλήνιο στην κούνια του έπειτα από μια κουραστική μέρα γεμάτη αγκαλιές και παιχνίδια, το χαϊδεύετε γλυκά-γλυκά στην πλάτη για να ξυπνήσει. Έχει περάσει πολλή ώρα από τον τελευταίο θηλασμό και σίγουρα θα πεινάει. Αλλωστε, κάθε 2-3 ώρες δεν πρέπει να θηλάζουν τα βρέφη;

Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς: Από φόβο μήπως το αγγελούδι σας αφυδατωθεί αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες ή μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει, το ξυπνάτε με το ζόρι για να το θηλάσετε. Ξέροντας πως το γάλα σας δεν είναι αρκετά πηχτό, πιστεύετε πως είναι αδύνατο να κρατήσει χορτάτο το μωρό σας κατά τη διάρκεια ενός ύπνου 4- 5 ή και παραπάνω ωρών.

Η συμβουλή μας: Σεβαστείτε όλες τις ανάγκες του μωρού σας. Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες: αν διαμαρτύρεται επειδή λέρωσε την πάνα του, δεν έχετε παρά να την αντικαταστήσετε, αν θέλει να φάει, πρέπει να το ταΐσετε και αν θέλει να κοιμηθεί, αφήστε το να κοιμηθεί. Μπορεί να είναι τόσο δα μικρούλι, αλλά να είστε σίγουρη πως όταν αρχίσει να πεινάει, θα σας το δείξει: θα ξυπνήσει μόνο του, θα το δείτε να βγάζει έξω τη γλώσσα του, να φέρνει τη γροθιά του στο στόμα ή να γυρίζει το κεφάλι στο πλάι ψάχνοντας την πηγή του φαγητού (τη θηλή). Μέχρι τότε, όμως, αφήστε το να χαλαρώσει στην αγκαλιά του Μορφέα!

Δεν ξεφεύγετε ούτε δευτερόλεπτο από το πρόγραμμα

Στις 14.00 το μωρό σας πρέπει να έχει φάει το μεσημεριανό του, για να χωνέψει και γύρω στις 14.30 να είναι στο κρεβατάκι του ώστε να κοιμηθεί μέχρι τις 17.00. Λίγα λεπτά αφού ξυπνήσει, τρώει την απογευματινή του κρέμα και παίζει με τα παιχνίδια του μέχρι τις 20.00, όπου αρχίζει η ρουτίνα του ύπνου: μπανάκι, φαγητό, ύπνος.

Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς: Θέλετε όλα να είναι υπό έλεγχο, γι αυτό και έχετε επιλέξει να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, δεν χρειάζεται να μαντεύετε κάθε φορά από τι έχει ανάγκη ο άγγελός σας. Αυτό ίσως που δεν έχετε σκεφτεί είναι πως το αυστηρό πρόγραμμα μπορεί εύκολα να… αναστατωθεί και να αγχώσει το μωρό σας αν κάτι τύχει ξαφνικά (π.χ. ένας καλεσμένος). Επίσης, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως με αυτό τον τρόπο σέβεστε μόνο τις ανάγκες του και ελάχιστα (ή μήπως καθόλου;) τις δικές σας.

Η συμβουλή μας: Τηρείτε μια καθημερινή ρουτίνα γιατί έτσι ικανοποιείτε μια από τις βασικότερες ανάγκες του μικρού σας, την ασφάλεια. Θυμηθείτε: Το παιδί θέλει να ξέρει τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά το φαγητό για παράδειγμα ή ποια δραστηριότητα προηγείται του φαγητού. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τις βασικές του ανάγκες (π.χ. φαγητό, μπάνιο), την προσωπικότητά του και τις δικές σας επιθυμίες οργανώστε την ιδανική για εσάς ρουτίνα φροντίζοντας να είστε και εσείς και το μωρό ευχαριστημένοι. Το πρόγραμμα της ημέρας πρέπει να είναι χαλαρό, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για τα απρόοπτα (π.χ. φιλοξενείτε έναν φίλο).

Βάζετε ζάχαρη στην πιπίλα του

Το παίρνετε αγκαλιά, του τραγουδάτε, μιμείστε το σκυλάκι, βγαίνετε βόλτα στο μπαλκόνι… Χρησιμοποιείτε κάθε μέσο για να κάνετε το μωρό σας να ηρεμήσει από το σπαρακτικό του κλάμα την ώρα που λίγη ζάχαρη στην πιπίλα του είναι αρκετή για να επικρατήσει ησυχία. Πώς δεν το είχατε σκεφτεί νωρίτερα;

Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς: Είχατε σχεδόν απογοητευτεί ψάχνοντας έναν τρόπο που θα μπορεί να σταματά το κλάμα του μωρού σας και λίγο πριν σηκώσετε τα χέρια σας ψηλά, σας ήρθε στο μυαλό η συμβουλή της μαμάς σας… Από τη στιγμή λοιπόν που βουτήξατε την πιπίλα του στο βάζο με τη ζάχαρη και του την προσφέρατε, το ανήσυχο μωρό σας μετατράπηκε σε αρνάκι! Και μπορεί η ζάχαρη να έχει τη μαγική ικανότητα να διώχνει το κλάμα του, δεν είναι όμως η καλύτερη ιδέα αφού ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας στα πρώτα νεογιλά δόντια παραμονεύει.

Η συμβουλή μας: Αν είστε σίγουρη πως δεν πεινάει, δεν έχει λερωθεί και δεν είναι κουρασμένο, δοκιμάστε να το χαλαρώσετε με ένα μπάνιο και μετά να του κάνετε μασάζ στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πόδια. Αν το κλάμα επιμένει, ξαπλώστε στο κρεβάτι και ακουμπήστε το μπρούμυτα πάνω στο στήθος σας, ώστε να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας, κάτι που σίγουρα θα το καθησυχάσει. Αποφεύγετε τη ζάχαρη ή το μέλι για να κάνετε πιο ελκυστική την πιπίλα.

Κοιμάστε μαζί στο διπλό κρεβάτι

Όσο ακόμα θηλάζετε το μωρό, δεν έχετε σκοπό να το αποχωριστείτε από το διπλό σας κρεβάτι… Αμέσως μόλις ξυπνήσει το θηλάζετε και, χορτάτο όπως είναι, ξανακοιμάται στο λεπτό! Αλλωστε, όταν σας βλέπει δίπλα του, κοιμάται πιο πολλές ώρες.

Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς: Είναι πράγματι πολύ πιο πρακτικό για εσάς να κοιμάστε με το αγγελούδι σας στο διπλό κρεβάτι αφού έτσι ηρεμεί και κοιμάται γρηγορότερα, δεν χρειάζεται να σηκωθείτε μόλις κλάψει, το ταΐζετε αμέσως μόλις πεινάσει ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή την αναπνοή του (τόσα έχετε ακούσει για τη βρογχιολίτιδα). Εκτός όμως από το πρακτικό της υπόθεσης, έχετε υπόψη σας πως η συγκεκριμένη συνήθεια δεν θεωρείται ασφαλής για την υγεία του.

Η συμβουλή μας: Μάθετε το μωρό να κοιμάται στην κούνια του, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί το πιο ασφαλές μέρος για τον ύπνο του. Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιήσει τον ύπνο του μωρού μαζί με τους γονείς του στο διπλό κρεβάτι για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις και κυρίως για ασφυξία: ο μπαμπάς ή η μαμά στον ύπνο τους δεν ελέγχουν τις κινήσεις τους, ενώ είναι πολύ πιθανό τη νύχτα το σεντόνι να παγιδεύσει το κεφαλάκι του. Βάλτε το λοιπόν στο κρεβατάκι του, το οποίο τους πρώτους μήνες πρέπει να είναι δίπλα στο δικό σας, ώστε να ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα του και να ικανοποιείτε τις ανάγκες του.

Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία της Βασιλικής Δρόσου-Αγακίδου, καθηγήτριας νεογνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διευθύντριας Α Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR