counter

Σήμερα τρώμε πίτσα!

Σήμερα τρώμε πίτσα!
Σήμερα τρώμε πίτσα!

Pizza

Με λεπτή ή αφράτη ζύμη… Απλή μαργαρίτα μόνο με τυρί και ντομάτα ή με αλλαντικά και διάφορα λαχανικά… Όπως και να την κάνουμε, η πίτσα αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά των παιδιών. Το καλύτερο, όμως, είναι πως το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί κι ένα απόλυτα ισορροπημένο πιάτο, καθώς έχει μία πολύ καλή αναλογία σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά! Βασική προϋπόθεση; Να είναι φτιαγμένη από τα χεράκια μας!  

 

 

Νόστιμα και θρεπτικά!

 

Όποια υλικά κι αν επιλέξετε, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και να δημιουργήσετε πίτσες με διάφορα χρώματα αλλά και σχήματα που θα ξετρελάνουν και… θα χορτάσουν τα μικρά σας, προσφέροντάς τους παράλληλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως:

  

Υδατάνθρακες: Η καλύτερη πηγή ενέργειας, έρχεται από τη ζύμη!

Λυκοπένιο: Ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται στη σάλτσα ντομάτας.

Μονοακόρεστα λιπαρά: Από το ελαιόλαδο που έχουμε βάλει στη σάλτσα ντομάτας.

Ασβέστιο και βιταμίνη D: Από το τυρί.

Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες: Από τα λαχανικά.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Τόσο από το τυρί όσο και από άλλα συστατικά όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα.

  

 

Η ζύμη…

 

Η σπιτική πίτσα μπορεί να γίνει στο κλασικό μέγεθος των 8 κομματιών, σε ατομικά πιτσάκια ή ακόμα και σε μεγάλο ταψί και να κοπεί σε κομμάτια. Όποιο σχήμα και μέγεθος και αν διαλέξετε, είναι πολύ εύκολο να κάνετε απλή ζύμη με αλεύρι, μαγιά, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και νερό.  

Αυτή η απλή βάση μπορεί να μας δώσει αφράτη ή και λεπτή ζύμη ανάλογα με το τι θέλουμε. Μάλιστα για ακόμα πιο υγιεινή επιλογή και για περισσότερες φυτικές ίνες, ένα μέρος από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να είναι ολικής άλεσης.

  

 

Η σάλτσα ντομάτας

 

Όσο πιο απλή, τόσο καλύτερη και… αποδεκτή για τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών. Αφήνουμε στην άκρη, λοιπόν, τα πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά γιατί σε πολλά παιδιά δεν αρέσουν και δημιουργούμε μία απλή σάλτσα ντομάτας στην οποία μάλιστα μπορεί να προστεθεί και λίγη κέτσαπ για να γίνει πιο γλυκιά!

 

Εάν, τώρα, δεν θέλουμε να προσθέσουμε πολλά «ορατά» λαχανικά, μπορούμε απλά να τα κάνουμε... «αόρατα», πολτοποιώντας τα μέσα στη σάλτσα. Καρότο, κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά (όχι πράσινη για να μην αλλοιώσει πολύ τη γεύση της σάλτσας) και οποιαδήποτε άλλα λαχανικά –κατά προτίμηση εποχής– μπορούν να ενσωματωθούν στη σάλτσα ντομάτας. Βέβαια δεν μπορεί να λείπει το ελαιόλαδο, το οποίο όχι μόνο θα απογειώσει τη γεύση της αλλά θα ενισχύσει και τη διατροφική και θερμιδική αξία της πίτσας με τα πολύτιμα λιπαρά του!

 

  

To τυρί…

 

Το βασικότερο υλικό, το οποίο μας δίνει και την πιο απλή εκδοχή της πίτσας –τη μαργαρίτα– είναι το τυρί. Στην πίτσα ταιριάζουν σχετικά μαλακά τυριά που λιώνουν εύκολα και δεν είναι πάρα πολύ αλμυρά. Μάλιστα αυτή η γεύση του τυριού είναι που κάνει την πίτσα ακόμα πιο προσφιλή στα παιδιά. Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε μοτσαρέλα για original ιταλική γεύση ή κίτρινα τυριά τύπου Edam, Gouda κ.λπ. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι έχουμε μία τεράστια γκάμα από ελληνικά τυριά όπως κασέρι ή διάφορα ημίσκληρα τυριά, τα οποία θα ικανοποιήσουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις μικρών και… μεγάλων!

 

Βέβαια, δεν θα μπορούσε να μη γίνει μνεία και στον εκπρόσωπο των ελληνικών τυριών, τη φέτα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυβάκια και να μας δώσει τη χωριάτικη εκδοχή της πίτσας, μαζί με φέτες από φρέσκια ντομάτα για τους πιο απαιτητικούς, ενώ μπορούν να προστεθούν ελιές (χωρίς το κουκούτσι), πιπεριά καθώς επίσης και κρεμμύδι σε φέτες.

 

  

Tα αλλαντικά…

 

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλλαντικά, καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο με ήπια γεύση και όχι πολύ πικάντικη. Μια καλή επιλογή θα ήταν να προσθέσουμε φέτες από βραστό ή ψητό φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Το στήθος από ένα έτοιμο ψητό κοτόπουλο ή και βραστό, μπορεί να κοπεί σε πολύ λεπτές φέτες με ένα καλό μαχαίρι και να αντικαταστήσει οποιοδήποτε αλλαντικό.  

 

Extra tip: Μια καλή εναλλακτική για τη βάση της πίτσας μας, θα μπορούσαν να είναι οι mini πίτες για σουβλάκια εάν θέλουμε αφράτη ζύμη, ή τα mini αραβικά πιτάκια αν προτιμάμε λεπτή.

 

 

Με τη συνεργασία του Στέφανου Περτσεμλίδη, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR