counter

Πώς µπορώ να προστατέψω το παιδί µου από τις αλλεργίες την άνοιξη;

Πώς µπορώ να προστατέψω το παιδί µου από τις αλλεργίες την άνοιξη;
Πώς µπορώ να προστατέψω το παιδί µου από τις αλλεργίες την άνοιξη;

Από τον Θάνο Οικονόμου,

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Οι αλλεργίες είναι παθήσεις που αγχώνουν υπερβολικά τους γονείς µε αποτέλεσµα να πιστεύουν ότι δεν µπορούν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό, όµως, είναι λάθος. Οι γονείς διαθέτουν ένα πολύ ισχυρό «όπλο» εναντίον των αλλεργιών, που είναι η έγκυρη και υπεύθυνη ενηµέρωση. Μαθαίνοντας για τις αλλεργίες και γνωρίζοντας τα µυστικά τους, θα µπορέσουν να τις αντιµετωπίσουν.

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρουν είναι ότι οι αλλεργίες είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού αµυντικού συστήµατος του ανθρώπινου οργανισµού σε ουσίες (αλλεργιογόνα) οι οποίες φυσιολογικά δεν βλάπτουν τους περισσότερους ανθρώπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όµως, ο ανθρώπινος οργανισµός, λανθασµένα, αντιλαµβάνεται τις ουσίες ως ξένες και επικίνδυνες και αντιδρά εναντίον τους.
Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, η γύρη των φυτών και των δέντρων, το τρίχωµα των ζώων, οι µύκητες, διάφορες τροφές, τσίµπηµα εντόµων, ενέσιµα φάρµακα. Αλλεργίες, εποµένως, δεν υπάρχουν µόνο την άνοιξη, όµως την εποχή αυτή παρατηρείται έξαρση των κρουσµάτων που οφείλεται κυρίως στην ανθοφορία και απελευθέρωση αρκετής ποσότητας γύρης από φυτά και δέντρα.

Η διάγνωση της αλλεργίας ξεκινάει από την παρατηρητικότητα των γονιών. Αλλεργική ρινίτιδα, άσθµα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και δερµατικές αλλεργίες είναι οι πιο συνηθισµένες αλλεργίες που εκδηλώνουν τα παιδιά. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εµφανίζει κάποια συµπτώµατα και υποψιαστείτε ότι ίσως πρόκειται για αλλεργία, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Αυτός θα κάνει κάποιες ερωτήσεις για τα συµπτώµατα (ιστορικό), θα εξετάσει το παιδί και αν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι το παιδί παρουσιάζει κάποιου είδους αλλεργία θα του δώσει κάποια θεραπεία για ανακούφιση από τα συµπτώµατα και θα σας παραπέµψει σε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος µπορεί να κρίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες ειδικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση της αλλεργίας. Αφού γίνει η διάγνωση της αλλεργίας, το επόµενο βήµα είναι η θεραπεία που µπορεί να εξασφαλίσει µια φυσιολογική ζωή για τα παιδιά.

Η θεραπεία των αλλεργιών είναι συνδυαστική και περιλαµβάνει: αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, που δεν είναι όµως πάντα εύκολη, φαρµακευτική αγωγή, που δίνεται µόνο από τον γιατρό, και διάφορα µέτρα πρόληψης ανάλογα µε τα πιθανά αλλεργιογόνα. Στο οπλοστάσιο της θεραπείας υπάρχει και η µέθοδος απευαισθητοποίησης όπου χορηγείται στον οργανισµό ενός παιδιού που εκδήλωσε αλλεργία το υπεύθυνο αλλεργιογόνο σε σταδιακά αυξανόµενες δόσεις, µε σκοπό ο οργανισµός να τα «αναγνωρίζει» και να µην αναπτύσσει αλλεργική αντίδραση στο µέλλον. Η θεραπεία, όµως, αυτή εφαρµόζεται σε παιδιά µε ειδικού τύπου αλλεργική αντίδραση και για συγκεκριµένα αλλεργιογόνα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τις αλλεργίες

1) Το ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στο παιδί.

2) Αν ένας µόνο από τους γονείς είναι αλλεργικός, υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα το παιδί να εκδηλώσει αλλεργία. Αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, η πιθανότητα αυξάνεται
σε 50%-60%.

3) Το παιδί δεν κληρονοµεί απαραίτητα την ίδια αλλεργία που έχουν οι γονείς του.

 

*Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

paidiatosmou@gmail.com paidiatrosmou.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR