counter

Πότε θα περπατήσει;

Πότε θα περπατήσει;
Πότε θα περπατήσει;

Πότε θα περπατήσει;

Η παιδίατρος - αναπτυξιόλογος Κωνσταντίνα Γκόλτσιου λύνει όλες μας τις απορίες τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι αναπτυξιακοί σταθμοί είναι κατά προσέγγιση και τα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν απόλυτα για όλα τα παιδιά. 

 

 

Ακολουθήστε βήμα-βήμα την κινητική εξέλιξη του μικρού σας… 

 

Η κινητική εξέλιξη ξεκινά από πάνω προς τα κάτω με σημεία ορόσημα που εμφανίζονται πάντα με την ίδια σειρά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό πρώτα αρχίζει να ελέγχει το κεφάλι του, στη συνέχεια τα χέρια του και μετά τον κορμό και τα πόδια του. Δεν μπορεί για παράδειγμα να το δείτε να σηκώνεται όρθιο αν πρώτα δεν έχει καταφέρει να κάθεται ανεξάρτητα. Πότε όμως κατακτά ένα παιδί τις ηλικίες «κλειδιά» της κίνησης; 

 

  • 1μηνός: Σηκώνει  για λίγο το κεφαλάκι όταν είναι μπρούμυτα. Όταν είναι ανάσκελα, πιέζει με τα πόδια του τα χέρια σας. Tip: Μπορείτε ν’ αφήνετε το μωρό σας για λίγο μπρούμυτα στην κούνια του ή στο κρεβάτι σας πάντα κάτω από την επίβλεψή σας, εξασφαλίζοντας του την ευκαιρία να σηκώνει το κεφαλάκι του. Καλό είναι η κούνια να είναι σε επικλινή θέση με τα κεφάλι λίγο πιο ψηλά από τα πόδια.

 

  • 2μηνών: Σηκώνει το κεφαλάκι όταν είναι ανάσκελα.

 

  • 3μηνών: Στηρίζει το κεφαλάκι του. Tip: Μέχρι  το μωρό σας να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του κεφαλιού, θα πρέπει να στηρίζετε εσείς με το χέρι σας το κεφαλάκι του όταν το κρατάτε. Μόλις τα καταφέρει μπορείτε να το κρατάτε πλέον στην αγκαλιά σας αντικριστά για να σας βλέπει πράγμα που θα απολαμβάνει ιδιαίτερα! Τώρα στον μάρσιπο μπορεί να γυρίσει μπροστά και να χαζεύει.

 

  • 4μηνών: Παίζει με τα δάκτυλα των ποδιών του.

 

  • 5μηνών: Κάθεται με στήριξη. Tip: Πριν το μωρό σας καθίσει ανεξάρτητα μπορείτε να το βάζετε να κάθεται σε μια σκληρή και τελείως επίπεδη επιφάνεια, όπως πχ στο πάτωμα, πάνω σ’ ένα χαλί βάζοντας μαξιλαράκια από πίσω του.  Βάλτε λοιπόν κοντά του ασφαλή παιχνιδάκια για να  παίξει.

 

  • 6μηνών: Γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα. Tip: Καλό είναι να μην το αφήνετε χωρίς επιτήρηση π.χ. πάνω σε κρεβάτι ή στην αλλαξιέρα γιατί μπορεί να σας πέσει.

 

  • 7μηνών: Κάθεται μόνο του. Tip: Μόλις μάθει να κάθεται μπορείτε να το αρχίσετε να το βάζετε και στο πάρκο του.

 

  • 8μηνών: «Στέκεται» όταν του κρατήσεις τα χεράκια.

 

  • 9μηνών: Μπουσουλάει. Tip: Το μωρό σας μπορεί να μην περπατάει ακόμα, μπουσουλώντας όμως μπορεί να φτάσει σχεδόν παντού. Φροντίστε λοιπόν να έχετε προνοήσει για όλους τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Για να το ενθαρρύνετε να μπουσουλήσει μπορείτε επίσης να του βάλετε αρκετά κοντά του ένα ενδιαφέρον παιχνιδάκι π.χ. μια μπαλίτσα ώστε να μετακινηθεί προς αυτήν.

 

  • 10μηνών: Πιάνεται από τα έπιπλα και σηκώνεται.

 

  • 11μηνών: Κάνει τα πρώτα του βήματα όταν το κρατούν  από το χέρι. Tip: Μόλις το μωρό σας μάθει να στηρίζεται όρθιο θα δοκιμάσει να κάνει ένα δυο βήματα ενώ στηρίζεται σε κάποιο έπιπλο. Σύντομα θα αρχίσει να κινείται μ’ αυτόν τον τρόπο μέσα στο χώρο γι’ αυτό θα πρέπει να αποσύρετε οτιδήποτε μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο στα χέρια του και να καλύψετε τις γωνίες στα έπιπλα. Μπορείτε επίσης να δώσετε κάτι να σπρώχνει π.χ. ειδικά παιχνίδια στήριξης που τσουλάνε.

 

  • Ενός έτους: Στέκεται μόνο του όρθιο. Tip: Αποφύγετε τις στράτες και τις περπατούρες, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής είναι ακατάλληλες για τη υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και την ενίσχυση του μυϊκού τόνου των βρεφών και νηπίων.

 

  • 13μηνών: Σκαρφαλώνει στα έπιπλα. Περπατά μόνο του. Tip: Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Κάποια παιδάκια μπορεί να περπατήσουν λίγο πριν χρονίσουν, άλλα γύρω στο χρόνο και άλλα λίγους μήνες μετά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αγχώνεστε, να κάνετε συγκρίσεις με άλλα συνομήλικα παιδάκια ή να πιέζετε το παιδί να περπατήσει.  Αν όμως το παιδί σας έχει περάσει τους 18 μήνες και δεν περπατά ή παρουσιάζει άλλα σημεία καθυστέρησης στα αναπτυξιακά ορόσημα καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον παιδίατρο σας για να επισκεφτείτε έναν αναπτυξιολόγο.

 

  • 14μηνών: Σκύβει για να πιάσει κάτι από το πάτωμα. Tip: Αντικείμενα που τα σπρώχνει, τα τραβά, τα τσουλά, πηδά από πάνω τους ή τα καβαλικεύει είναι χρήσιμα. Πολλά μωρά αρχίζουν να στέκονται καλύτερα ή ακόμα και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα αν τους δώσουμε ένα καρότσι μωρού να τσουλήσουν. Προτιμούμε να τα βάζουμε ξυπόλυτα πάνω σε χαλί ή μοκέτα και όχι φορώντας τους κάλτσες ή παπουτσάκια.

 

  • 15μηνών: Περπατά μόνο του (και προς τα πίσω).  

 

 

Μην ξεχνάτε!

Ένα παιδί που δεν έχει ακόμα κατακτήσει τους σταθμούς που αντιστοιχούν στην ηλικία του δεν έχει απαραίτητα κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα αλλά χρειάζεται αξιολόγηση η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τον ειδικό παιδίατρο-αναπτυξιολόγο.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR