counter

Πόσο ψηλώνει ένα παιδάκι κάθε μέρα;

Πόσο ψηλώνει ένα παιδάκι κάθε μέρα;
Πόσο ψηλώνει ένα παιδάκι κάθε μέρα;

Πόσο ψηλώνει ένα παιδάκι κάθε μέρα;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, θα δούμε το μικρό μας να αναπτύσσεται εν ριπή οφθαλμού! Συγκρίνοντάς το με την στιγμή που το κρατήσαμε για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας, μέσα σε ένα χρόνο θα δούμε το ύψος του να αυξάνεται κατά περίπου εικοσιπέντε εκατοστά και το βάρος του να τριπλασιάζεται. Η ανάπτυξή του σαφώς θα συνεχιστεί, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό.  

 

Από την ηλικία των δύο ετών το μικρό μας θα κερδίζει σταδιακά περίπου 6 εκατοστά το χρόνο μέχρις ότου μπει στην εφηβεία. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα το δούμε και πάλι να «ξεπετάγεται» από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό, συμβαίνει γύρω στα 8 με 13 χρόνια για τα κορίτσια και γύρω στα 10 με 15 χρόνια για τα αγόρια και συνήθως μετά από κάποιες καλοκαιρινές διακοπές, αφού, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, τα παιδιά έχουν την τάση να ψηλώνουν με γρηγορότερους ρυθμούς την άνοιξη απ ότι το φθινόπωρο ή το χειμώνα!  

 

Γύρω στα 15 τους χρόνια λοιπόν τα κοριτσάκια μας θα έχουν φτάσει το τελικό τους ύψος, κάτι για το οποίο τα αγόρια θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τα 16-17 τους χρόνια. Ποιο αναλυτικά, οι ρυθμοί ανάπτυξης ενός παιδιού από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι την ολοκλήρωση της εφηβείας, έχουν ως εξής:

 

- Από 0 έως 12 μηνών: 25 εκατοστά περίπου

- Από 1 έως 2 ετών: 13 εκατοστά περίπου

- Από 2 έως 3 ετών: 9 εκατοστά περίπου

- Από 3 ετών και πάνω: περίπου 5 εκατοστά το χρόνο μέχρι την εφηβεία

  

 

Πότε ανησυχούμε;

 

Αναμφισβήτητα κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι μπορεί να αποκλίνουν λίγο από τις φυσιολογικές τιμές. Κάποιες φορές, η απόκλιση αυτή μπορεί να περνά τα φυσιολογικά επίπεδα και να μας χτυπάει το καμπανάκι για μια επιπλέον επίσκεψη στον αναπτυξιολόγο. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι εξής:

 

  • Όταν στις δύο-τρεις τελευταίες μετρήσεις δεν παρουσιάζεται άνοδος του ύψους, αλλά πτώση σε σχέση με τις αναμενόμενες τιμές.

 

 

  • Στον πίνακα με τις καμπύλες ανάπτυξης των αναπτυξιολόγων ο οποίος ελέγχει αν η ανάπτυξη του παιδιού είναι φυσιολογική σύμφωνα πάντα με το φύλλο και την ηλικία του, το μικρό μας βρίσκεται κάτω από την 3η ή πάνω από την 97η θέση.

 

  • Η ανάπτυξη του βάρους και του ύψους δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα, το βάρος αυξάνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ ότι το ύψος.

 

  • Το παιδί φορά πάνω από ένα χρόνο τα ίδια παπουτσάκια και ρουχαλάκια (πράγμα το οποίο σημαίνει πως η ανάπτυξή του δεν έχει προχωρήσει).

 

  • Τα συμπτώματα της περιόδου κάνουν την εμφάνισή του σχετικά νωρίς ή αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τα φυσιολογικά χρονοδιαγράμματα.

 

Προσοχή: Η σύγκριση της ανάπτυξης του παιδιού μας με την ανάπτυξη των παιδιών που βρίσκονται στην ίδια ηλικία με το μικρό μας ΔΕΝ αποτελεί ένδειξη ανησυχίας! Αυτό που μας νοιάζει είναι η σταθερή πορεία ανάπτυξης του δικού μας παιδιού, όχι των άλλων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είμαστε με μια μεζούρα στο χέρι, ούτε να στήνουμε καθημερινά το μικρό μας στον τοίχο προκειμένου να δούμε αν και πόσο έχει ψηλώσει από το… προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικίες ελέγχου στις οποίες ελέγχονται τόσο η σωματική ανάπτυξη, όσο και κάποια άλλα κομμάτια της ανάπτυξης του παιδιού. Στις 6 εβδομάδες γίνεται ο πρώτος έλεγχος και ακολουθούν επόμενοι έλεγχοι στους 8 και 18 μήνες και μετά στα 2 ½, 4 και 5 χρόνια. 

 

 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της επικ. καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Β Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Λωρέττας Θωμαΐδου.  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR