counter

Πόσο ασφαλές είναι;

Πόσο ασφαλές είναι;
Πόσο ασφαλές είναι;

Πόσο ασφαλές είναι;

Πειράζει να καπνίζω ένα δυο τσιγάρα στην εγκυμοσύνη;

 

Οι χημικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο φτάνουν στο μωρό, μέσω του πλακούντα, και δεν αφήνουν τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο έμβρυο, ενώ περιορίζει και το ποσοστό του οξυγόνου του. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με πολλές δυσάρεστες συνέπειες στην ανάπτυξη του μωρού, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό ακόμη και με νεογνικό θάνατο.

 

Επίσης, σχετίζεται με την εμφάνιση άσθματος στα νεογνά και τα μικρά παιδιά. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε το κάπνισμα, προσπαθήστε να μάθετε να χαλαρώνετε με άλλους τρόπους καλύτερους από το τσιγάρο! Όταν νιώθετε ένταση μπορείτε να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές ή να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

 

Μετά το φαγητό, πλύνετε τα δόντια σας και βγείτε μια βόλτα για να αφήσετε πίσω την ανάγκη για τσιγάρο. Επίσης, ένα καινούργιο χόμπι που θα κρατά απασχολημένα τα χέρια σας, όπως το πλέξιμο που είναι ιδιαίτερα trendy στις μέρες μας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

 

Μπορώ να πίνω που και που κρασί ή μπύρα;

 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει «ασφαλής» ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ για την περίοδο της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο που συντελείται η βασική διαδικασία της οργανογένεσης. Αν, ωστόσο, κάποια στιγμή θελήσετε να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα, δεν θα υπάρχουν συνέπειες για το έμβρυο. Αρκεί να μείνετε στο ένα ποτήρι και να μην το κάνετε συχνά. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε εντελώς τα πιο βαριά ποτά όπως π.χ. ουίσκι, βότκα, τσίπουρο ή ρακόμελο.

 

Πειράζει να παίρνω φάρμακα;

 

Πολλά φάρμακα απαγορεύονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού μέσα από το κυκλοφορικό και τον πλακούντα σας περνούν στο έμβρυο. Ακόμη όμως κι αυτά που επιτρέπονται, όπως κάποια παυσίπονα ή αντιβιοτικά, καλό είναι να τα παίρνετε μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο και κατόπιν ενημέρωσης του γιατρού σας. Στην περίπτωση που ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για προϋπάρχον πρόβλημα υγείας, ο γυναικολόγος σας σε συνεργασία με το γιατρό που σας παρακολουθεί θα μπορεί να σας δώσει οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους.

 

Να τρώω έξω;

 

Το φαγητό εκτός σπιτιού έχει δύο “παγίδες” την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν τρώτε συχνά έξω, ενδέχεται να μην προσφέρετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που θα παίρνατε από το σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό. Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών που ενώ γενικά δεν προκαλούν προβλήματα μπορεί αυτή την περίοδο να γίνουν επικίνδυνες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως τα ωμά ψάρια (π.χ. σούσι), το όχι καλά ψημένο κρέας, τα μαλακά τυριά, τα μη μαγειρεμένα αβγά (π.χ. σε κάποια είδη γλυκών ή στη μαγιονέζα) και τα όχι σχολαστικά πλυμένα λαχανικά στις σαλάτες.

 

Όλες αυτές οι τροφές συνδέονται με βακτηριακές λοιμώξεις και κάποια μικρόβια που μπορεί να είναι μοιραία για την εγκυμοσύνη, οπότε η ενημέρωση και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητα. Μερικοί απλοί κανόνες είναι να αποφεύγετε τις φρέσκιες σαλάτες στις ταβέρνες και τα εστιατόρια που δεν μπορείτε να είστε σίγουρες για την καθαριότητα.

 

Τα μαλακά τυριά έχουν συνδεθεί με τη λιστερίωση γι αυτό και πολλές έγκυες τα αποφεύγουν τελείως. Το ίδιο ισχύει και για το μέτρια ψημένο ή με «το αίμα» του κρέας που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τοξόπλασμα αλλά και άλλες λοιμώξεις. Καλό είναι αυτή την περίοδο να το παραγγέλνετε καλοψημένο.

 

Να τρώω σαλάτα και ωμά λαχανικά;

 

Και τα δύο περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αρκεί να είναι καλά πλυμένα αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη σας. Έτσι στο σπίτι καταναλώνετε άφοβα τα αγαπημένα σας λαχανικά και σαλάτες, βραστά ή περασμένα από νερό με ξύδι για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ενώ έξω προτιμάτε βραστή σαλάτα ή σαλάτα τομάτα που είναι πιο εύκολο να πλυθεί σε σχέση με τα φυλλώδη λαχανικά. Αν συνηθίζετε να αγοράσετε έτοιμες σαλάτες από το σούπερ μάρκετ, πλένετε ξανά τα λαχανικά με νερό και ξύδι, ακόμη κι αν στη συσκευασία αναφέρει ότι είναι πλυμένα.

 

Να κρατήσω τη γάτα μου στο σπίτι;

 

Αν έχετε ήδη γατάκι είναι πολύ πιθανό να έχετε κολλήσει τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μπορεί να περάσει σε σας όχι μόνο από τα κόπρανα της γάτας αλλά και από μολυσμένο χώμα ή ωμό ή μισοψημένο κρέας. Στους πρώτους αιματολογικούς ελέγχους που θα κάνετε θα δείτε αν το έχετε περάσει ή όχι. Αν ναι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν χρειάζεται να διώξετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Είναι όμως σημαντικό, είτε το έχετε περάσει είτε όχι, να είστε πολύ προσεκτική όταν φροντίζετε την υγιεινή της γατούλας σας. Φοράτε πάντα γάντια μιας χρήσης όταν αλλάζετε την άμμο της και κάνετε το ίδιο κάθε φορά που ασχολείστε με τις γλάστρες σας αφού το τοξόπλασμα μπορεί να μεταφερθεί στο χώμα από μολυσμένα ζωάκια.

 

Να συνεχίσω τη γυμναστική;

 

Η ελαφριά άσκηση είναι απαραίτητη και στην εγκυμοσύνη και εφόσον συμφωνεί ο γυναικολόγος σας δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε τη γυμναστική σας. Πιθανότατα όμως θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις καινούργιες απαιτήσεις του σώματός σας. Ιδανική άσκηση για αυτή την περίοδο είναι το κολύμπι στη θάλασσα και το περπάτημα. Υπάρχουν επίσης ασκήσεις γιόγκα, πιλάτες, αεροβικής μέσα στο νερό ή σουηδικής γυμναστικής προσαρμοσμένες στην εγκυμοσύνη. Αν ωστόσο δεν γυμναζόσασταν πριν μείνετε έγκυος, τώρα δεν είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσετε. Αν παρόλα αυτά έχετε διάθεση η καλύτερη επιλογή για εσάς είναι το ήπιο βάδισμα και το κολύμπι.

 

Να κάνω κοντινές αποστάσεις με το ποδήλατο;

 

Ο μοναδικός λόγος που το ποδήλατο δεν είναι το ιδανικό μέσο μετακίνησης κατά την εγκυμοσύνη είναι ο φόβος της πτώσης που μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο στο δρόμο, στη λάθος οδηγική συμπεριφορά των οδηγών αυτοκινήτων, σε ένα παιδί ή ζωάκι που θα πεταχτεί μπροστά σας… Αν αγαπάτε το ποδήλατο ως τρόπο άσκησης μπορείτε αυτή την περίοδο να το ανταλλάξετε με το στατικό ποδήλατο ή να κάνετε με τα πόδια τις κοντινές αυτές διαδρομές.

 

Πειράζει να οδηγώ το αυτοκίνητό μου;

 

Εφόσον οδηγούσατε ήδη δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε. Γενικά, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη η γυναίκα συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της φροντίζοντας να αποφεύγει τις υπερβολές.

 

Ένα σημαντικό θέμα όχι μόνο όταν οδηγείτε αλλά και όταν είστε συνοδηγός, είναι η χρήση ή όχι της ζώνης ασφαλείας. Υπάρχει η άποψη πως σε περίπτωση τροχαίου η ζώνη μπορεί να προκαλέσει αποβολή, ωστόσο η χρήση της είναι πολύτιμη, τόσο για την προστασία της μητέρας όσο και του εμβρύου.

 

Συζητήστε το θέμα με το γυναικολόγο σας και φροντίστε όταν τη φοράτε να τη δένετε σωστά, με το κάτω μέρος της να κατεβαίνει πιο χαμηλά από την κοιλιά σας, ώστε να είστε περισσότερο ασφαλείς, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR