counter

Πόσα κιλά είναι “καλά”;

Πόσα κιλά είναι “καλά”;
Πόσα κιλά είναι “καλά”;

Πόσα κιλά είναι “καλά”;

Ο σωματότυπος, τα αρχικά μας κιλά και ο αριθμός των εμβρύων είναι οι παράγοντες που δίνουν την απάντηση στην εξίσωση “πόσα κιλά πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη”! Αν και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και οι περισσότεροι γυναικολόγοι ζητούν πια λιγότερα από δέκα κιλά, εκεί που όλοι ρίχνουν το βάρος είναι η ισορροπημένη διατροφή και η σταδιακή αύξηση του βάρους της εγκύου ακόμα και όταν το νούμερο που αναγράφεται στη ζυγαριά δεν είναι το επιθυμητό.

 


Με γνώμονα την κοινή λογική…

Όταν η μέλλουσα μαμά ξεκινάει την εγκυμοσύνη με χαμηλό βάρος για το σωματότυπό της “πρέπει” να πάρει από 12,5-18 κιλά, όταν είναι μέσου βάρους από 11,5-16 κιλά ενώ όταν ξεκινά υπέρβαρη δεν πρέπει να πάρει περισσότερα από 7-11,5 κιλά.

 

Συνήθως στο πρώτο τρίμηνο, ανάλογα με το αν υπάρχουν ενοχλήσεις ή όχι, η έγκυος μπορεί να χάσει βάρος ή να πάρει 1-2 κιλά. Από το δεύτερο τρίμηνο και σε όλη τη συνέχεια της εγκυμοσύνης ο μέσος φυσιολογικός ρυθμός αύξησης του βάρους είναι γύρω στα 300-500 γραμ. την εβδομάδα, με έμφαση στο τρίτο τρίμηνο.

 


Επηρεάζει το βάρος μου το μωρό;

 

Οι φυσιολογικές διακυμάνσεις μεταξύ των κιλών που θα πάρει κάθε γυναίκα στην εγκυμοσύνη δεν επηρεάζουν ούτε την ανάπτυξη ούτε το τελικό βάρος του μωρού που θα γεννηθεί. Σημαντικό ρόλο στο βάρος του νεογνού παίζουν η διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κληρονομικότητα από τους γονείς, η κατάσταση του πλακούντα και παθολογικές καταστάσεις της μητέρας που προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης. Ακόμη, οι μέλλουσες μαμάδες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και με χαμηλό βάρος μωρά.

 

Οι έγκυες γυναίκες που παίρνουν πολύ περισσότερα κιλά από το επιθυμητό έχουν άλλα μειονεκτήματα, όπως αυξημένη επιβάρυνση στις αρθρώσεις, πιθανή δύσπνοια και μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο προς το τέλος της κύησης, αυξημένη πιθανότητα για δύσκολο τοκετό ή καισαρική. Επιπλέον, έρευνες συσχετίζουν την υπερβολική αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη με την προεκλαμψία και το διαβήτη της εγκυμοσύνης.

 

Από την άλλη πλευρά, ούτε η πολύ μικρή αύξηση βάρους είναι ιδανική για το μωρό. Αν η μητέρα πάρει πολύ λίγα κιλά, το μωρό μπορεί να γεννηθεί λιποβαρές ή πρόωρο. Και αν δεν παίρνει μέσα από τη διατροφή της όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, τότε θέτει σε κίνδυνο και την υγεία του δικού της οργανισμού.

 


Κερδισμένες έτσι κι αλλιώς…

Η σταδιακή και μέσα τα όρια του φυσιολογικού αύξηση του βάρους μειώνει τις πιθανότητες να ταλαιπωρηθείτε από αιμορροΐδες, φλεβίτιδα, πόνους στην πλάτη, δυσπεψία, ραγάδες, κόπωση, προβλήματα στον ύπνο και δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

Πώς κατανέμονται τα κιλά της εγκυμοσύνης:


  • Έμβρυο 3.400 γραμ.
  • Πλακούντας 650 γραμ.
  • Αμνιακό υγρό 800 γραμ.
  • Μήτρα 950 γραμ.
  • Αίμα & υγρά 2.800 γραμ.
  • Μαστοί 700 γραμ.
  • Αποθέματα λίπους για το θηλασμό 3,500 γραμ.

 

Σύνολο 12,800 γραμ.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR