counter

Όχι, όχι… και πάλι όχι!

Όχι, όχι… και πάλι όχι!
Όχι, όχι… και πάλι όχι!

Όχι, όχι… και πάλι όχι!

Η εποχή του «όχι» ξεκίνησε από τη στιγμή που το μικρό σας μπήκε στα «φοβερά δυο» έτη και από το πιο βολικό και ήσυχο παιδάκι του κόσμου μεταμορφώθηκε σε έναν αντιρρησία μέχρι τελικής πτώσης! Σταματήστε να τραβάτε τα μαλλιά σας κάθε φορά που ακούτε αυτή τη λέξη και αντιμετωπίστε ήρεμα την πιο «αρνητική» περίοδο της ζωής του μικρού σας (και της δική σας!). 

 

 

Όχι σε όλα! 

 

Ο μόνιμος προβληματισμός σας τελευταία δεν είναι άλλος από τον εξής: «Μα γιατί αρνείται συνέχεια;». Και αναφέρεται φυσικά στο αγγελούδι σας που τώρα λέει το «όχι» πιο συχνά και από το «μαμά»! Στην ηλικία των 2 ετών τα περισσότερα παιδάκια μαγεύονται από τη δύναμη που έχει η μικρή λέξη και την χρησιμοποιούν ασταμάτητα… 

 

  • Γιατί σας μιμούνται.

Έχει ήδη ξεκινήσει να περπατά και η όρεξη του να φέρνει βόλτες μέσα στο σπίτι για να ανακαλύψει το παραμικρό είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Οι βόλτες όμως αυτές δεν είναι ακίνδυνες μιας και το μικρό σας δεν ξέρει τι είναι ασφαλές, τι να προσέχει και τι να αποφεύγει. Ενώ λοιπόν εσείς τρέχετε πανικόβλητη πίσω του την ώρα που κατευθύνεται στο σταχτοδοχείο και λέτε αυστηρά «Όχι αυτό!» του κόβετε τη φόρα. Τα «όχι» σας πολλαπλασιάζονται αυτήν την περίοδο με αποτέλεσμα το μικρό σας να καταλαβαίνει πολύ καλά τη σημασία της λέξης αυτής. Οι επαναλαμβανόμενες όμως απαγορεύσεις που διακόπτουν ή εμποδίζουν μια πράξη που θα το ευχαριστούσε ενεργοποιούν μια «επιθετική» συμπεριφορά την οποία δέχεστε εσείς με το «όχι» που ακούτε σε ό,τι και να του προτείνετε. 

 

  • Για να «διακηρύξουν» την… ανεξαρτησία τους.

Με τα «όχι» του, θέλει να σας δείξει πως είναι ένα μεγάλο και αυτόνομο παιδί που δεν έχει ανάγκη πια τις συμβουλές σας ή τη βοήθειά σας (π.χ. στο φαγητό).

 

  

Πώς να το αντιμετωπίσετε… 

 

Έχοντας κατά νουν πως είναι φυσιολογικό για ένα παιδάκι αυτής της ηλικίας να αγαπά ιδιαίτερα το «όχι», αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις του είναι να αλλάξετε τακτική...

  

Μειώστε τα δικά σας «όχι». Κάντε το σπίτι σας ασφαλές με το να κρύψετε τα γυάλινα βάζα, να βάλετε κάγκελα στις σκάλες, προστατευτικά στις πρίζες, ασφάλειες στα ντουλάπια της κουζίνας κλπ, για να μειώσετε τις πιθανότητες ατυχημάτων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να απαγορεύετε συνέχεια

  

Διατυπώστε καλύτερα τις ερωτήσεις σας. Απευθύνετε ερωτήσεις στο μικρό σας που δεν θέλουν απάντηση «ναι» ή «όχι» για να μη του δίνετε το περιθώριο να απαντήσει αρνητικά. Πείτε δηλαδή «Θέλεις να παίξουμε ή να ζωγραφίσουμε;» και όχι «Θέλεις να παίξουμε;».

  

Υπομονή και θα περάσει! Η υπομονή είναι το προσόν που πρέπει να σας διακρίνει κατά την περίοδο των αρνήσεων του παιδιού σας (για 1-1,5 χρόνια περίπου). Μπορεί τα «όχι» να πέφτουν βροχή, εσείς όμως διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράτε ή μιλάτε απότομα.

 

 

Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία της ψυχολόγου Μαρίας Μπάχα.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR