counter

Όταν πονάει η κοιλίτσα

Όταν πονάει η κοιλίτσα
Όταν πονάει η κοιλίτσα

Γιατί πονάει η κοιλίτσα του;

Μήπως το καθ όλα υγιές μωράκι σας κλαίει για ώρες χωρίς προφανή λόγο, ενώ εσείς, εξουθενωμένη πλέον, δεν ξέρετε τι να κάνετε για να το καθησυχάσετε; Κάντε υπομονή και μην ανησυχείτε. Γιατί... κολικοί είναι και θα περάσουν!

Πού οφείλονται οι κολικοί

Οι κωλικοί ταλαιπωρούν 1 στα 5 μωράκια και εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση ενώ υποχωρούν λίγο μετά τους 3 μήνες. Όταν ένα μωράκι ταλαιπωρείται από κολικούς κλαίει ακατάπαυστα, γίνεται ιδιότροπο και προσπαθεί να φέρει τα πόδια του κοντά στην κοιλιά, προφανώς για να ανακουφιστεί. Ο πόνος παρουσιάζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του φαγητού και μετά από αυτό και, παρότι δεν έχει διερευνηθεί πλήρως, ίσως να οφείλεται μεταξύ άλλων και σε φυσαλίδες αερίων που έχουν παγιδευτεί στα εντεράκια του, δεδομένου μάλιστα ότι παρουσιάζονται συχνότερα στα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό από ό,τι σε εκείνα που θηλάζουν.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Τα ακριβή αίτια των βρεφικών κολικών δεν είναι γνωστά, γι αυτό και δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε "μαγικό" φάρμακο. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν να περιορίσετε την εμφάνιση των κολικών και να ανακουφίσετε το μωράκι σας.

  • Προσέξετε, όταν το βρέφος θηλάζει, το στόμα του να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ώστε να καταπίνει όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα μωράκια που χρησιμοποιούν μπιμπερό, του οποίου η τρύπα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη προκειμένου να περιοριστεί ο αέρας.
  • Αν το μωράκι σας είναι λαίμαργο, να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να του δώσετε την ευκαιρία να ρευτεί. Επίσης, στο τέλος της σίτισης φροντίστε να αφήνετε μια ελάχιστη ποσότητα γάλακτος στο μπιμπερό, αποφεύγοντας να του δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απομένει.
  • Αν θηλάζετε, η διατροφή σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των κολικών. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγετε τα πολλά γαλακτοκομικά, τα φρέσκα πράσινα λαχανικά (προτιμήστε τα βραστά), τα όσπρια, τον καφέ, το τσάι και τα αεριούχα ποτά.
  • Ένα ζεστό μπάνιο, ζεστά επιθέματα και ελαφρές κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλίτσας θα βοηθήσουν το μωράκι σας να χαλαρώσει.
  • Βεβαιωθείτε επίσης ότι το μωράκι σας έχει κάνει αρκετές κενώσεις, γιατί πιθανώς μια δυσκοιλιότητα να επιδεινώσει τους κολικούς του.
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν το ανακουφίζει, δώστε του λίγο χλιαρό χαμομήλι και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν.
  • Τέλος, να θυμάστε ότι η μητρική αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο. Δείξτε ψυχραιμία και υπομονή και κάντε το μωράκι σας να νιώσει ηρεμία, ασφάλεια και θαλπωρή.

Τip.

Να θυμάστε πως ένα βρέφος που κλαίει έντονα και παρατεταμένα δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει κολικούς. Ιδιαίτερα αν το κλάμα συνοδεύεται από ανορεξία, εμετούς, πυρετό ή οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς, τότε πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Της Φαίης Ευθυμίου με τη συνεργασία της παιδιάτρου-νεογνολόγου Χαράς Τζιουβάρα.

Διαβάστε περισσότερα στο paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR