counter

Οικογενειακές διακοπές χωρίς απρόοπτα

Οικογενειακές διακοπές χωρίς απρόοπτα
Οικογενειακές διακοπές χωρίς απρόοπτα

Από τον Θάνο Οικονόμου,

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Όχι! Αυτό το καλοκαίρι δεν θα επιτρέψεις στα συνηθισµένα προβλήµατα να χαλάσουν τις οικογενειακές διακοπές. Θα δράσεις έξυπνα και προληπτικά.

Για να µην πονέσει το αυτάκι

Αρκετά παιδιά παρουσιάζουν εξωτερική ωτίτιδα µε µεγαλύτερη συχνότητα το καλοκαίρι, εξαιτίας της υγρασίας που κατακρατά το αφτί από την επαφή µε το νερό στη θάλασσα ή στην πισίνα. Για να µειώσετε τις πιθανότητες µιας εξωτερικής ωτίτιδας, µετά το µπάνιο στη θάλασσα σκουπίστε τα αφτιά του παιδιού µε χαρτοµάντιλο ή µε την άκρη µιας καθαρής πετσέτας (όχι µε την πετσέτα που σκουπίζετε το σώµα του, γιατί µπορεί να έχει πάνω άµµο). Επίσης, αποφύγετε τον καθαρισµό των αφτιών µε µπατονέτες. Αν το παιδί κάνει βουτιές και παραπονιέται µετά για βουλωµένα αφτιά, µια-δυο σταγόνες οξυζενέ στο αφτάκι του µπορεί να βοηθήσουν. Να θυµάστε, πάντως, ότι µε τα πρώτα συµπτώµατα ωτίτιδας θα πρέπει να απευθυνθείτε
στον παιδίατρο.

Για να µην έχει... θέµα µε την τουαλέτα

Οι αλλαγές στη διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια των διακοπών, η αλλοίωση των τροφίµων λόγω ζέστης, αλλά και διάφορες ιώσεις, µπορεί να αναστατώσουν το γαστρεντερικό σύστηµα του παιδιού προκαλώντας άλλοτε διάρροια κι άλλοτε δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό, όταν πάτε διακοπές, αποφύγετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή του παιδιού, π.χ. εισαγωγή νέων τροφών, βεβαιωθείτε, όταν τρώτε έξω, για την ποιότητα των γευµάτων που θα επιλέξετε για το παιδί, τηρείτε µε συνέπεια τις συνθήκες υγιεινής όταν ετοιµάζετε τα γεύµατα του παιδιού, µη δίνετε τρόφιµα και ιδιαίτερα γάλα που έχουν παραµείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου. Επίσης, προτιµάτε το εµφιαλωµένο νερό, κατά προτίµηση σε γυάλινο µπουκάλι. Για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, µην παραλείπετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή του (φρούτα όπως ακτινίδιο, ροδάκινο και όχι µόνο µπανάνα) και φροντίστε να πίνει επαρκείς ποσότητες νερού.

Για να µην καεί από τον ήλιο

Σηµαντικό είναι να θυµάστε ότι τα παιδιά, επειδή δεν έχουν τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα οι µεγάλοι, µπορεί να καούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Εκτός από καπέλο και αντηλιακό ειδικό για παιδιά (ποτέ το περσινό), προγραµµατίστε η επίσκεψη µε το παιδί στην παραλία να είναι πριν από τις 11:00 π.µ. ή µετά τις 4:00 µ.µ. Ανανεώστε την εφαρµογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες. Παιδιά µε άσπρο δέρµα και κόκκινα ή ξανθά µαλλιά µπορεί να χρειαστούν έξτρα προστασία µε αντηλιακά ρούχα.

Τσιµπήµατα... µακριά

Τσιµπήµατα από κουνούπια, µέλισσες και σφήκες είναι συνηθισµένα τη θερινή περίοδο, που η παραµονή στην εξοχή, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους είναι µεγαλύτερη. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προετοιµασµένοι για την αντιµετώπιση τέτοιων τσιµπηµάτων, µην παραλείποντας να έχετε πάντα µαζί σας στικ αµµωνίας, αντιισταµινικό φάρµακο και κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που θα σας συστήσει ο παιδίατρος. Για επαρκή πρόληψη, εφαρµόστε τις απογευµατινές και βραδινές ώρες εντοµοαπωθητικό προϊόν κατάλληλο για παιδιά και χρησιµοποιείτε εντοµοαπωθητικό σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Επίσης, προτιµάτε να φοράτε στο παιδί κλειστά παπούτσια, ειδικά όταν περπατά στην εξοχή ή στο χορτάρι, αφού πρώτα τα έχει τινάξει καλά. Όσον αφορά τις τσούχτρες, µην µπαίνετε ποτέ σε νερά που βλέπετε ότι υπάρχουν τσούχτρες. Σε περίπτωση που υπάρξει τσίµπηµα, δείξτε ψυχραιµία, παρά το κλάµα του παιδιού, και αφαιρέστε τα κολληµένα στο σώµα πλοκάµια της τσούχτρας –αν υπάρχουν– τρίβοντας το δέρµα µε µία χούφτα άµµο. Εφαρµόστε στην πάσχουσα περιοχή πάγο ή κρύες κοµπρέσες και στη συνέχεια το στικ αµµωνίας. Αν το τσίµπηµα είναι άσχηµο, θα πρέπει να δει το παιδί παιδίατρος, για να χορηγήσει τα κατάλληλα φάρµακα.

*Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

paidiatosmou@gmail.com paidiatrosmou.gr

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR