counter

Οδηγίες προς τους γονείς!

Οδηγίες προς τους γονείς!
Οδηγίες προς τους γονείς!

 Οδηγίες προς τους γονείς!

Η µεγαλύτερη προσοχή για τη σωστή διατροφή είναι σηµαντικό να επικεντρώνεται στην παιδική ηλικία. Είναι η περίοδος που θα πρέπει να την προσέξουµε όπως της αρµόζει, µε δεδοµένο ότι οι διατροφικές επιλογές σε αυτή τη φάση έχουν µακροπρόθεσµα αποτελέσµατα στην υγεία και στην ευεξία του κάθε ατόµου για όλη τη ζωή του.

  

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι γονείς φέρουν το κύριο φορτίο, µιας και είναι αυτοί που συµβάλλουν στη διαµόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Έτσι, καλό είναι να θυµάστε τις ακόλουθες συµβουλές, προκειµένου το παιδί σας να πάρει 10' στη διατροφή του.

 

  

  • Κάντε κατανοητό στο παιδί ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε µε οποιοδήποτε βάρος.

 

  • Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως µέσο επιβράβευσης ή τιµωρίας.

 

  • Μην ετοιµάζετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί, ακόµη και αν δεν τρώει αυτό που έχετε µαγειρέψει.

 

 

  • Τουλάχιστον 2-3 φορές εβδοµαδιαία είναι σηµαντικό όλη η οικογένεια να τρώει µαζί.

 

  • Μάθετε τι πιστεύει το παιδί σας για τον τρόπο µε τον οποίο η εµφάνισή του επηρεάζει τη σχέση του µε τα άτοµα του περιβάλλοντός του.

 

  • Βελτιώστε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες, µιας και οι γονείς αποτελούν πάντα πρότυπο για τα παιδιά.

 

  • Βρείτε τρόπους να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών σας. Το πιο απλό είναι να περιορίσετε τον χρόνο που βλέπει το παιδί τηλεόραση, κάθεται στο κοµπιούτερ ή παίζει video games. Η συνιστώµενη ηµερήσια φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά είναι 60 λεπτά την ηµέρα τουλάχιστον. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να απολαµβάνουν τη σωµατική άσκηση και παροτρύνετέ τα να συµµετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως τρέξιµο, κολύµβηση, ποδηλασία κ.λπ. Οι αποτελεσµατικότερες δραστηριότητες είναι αυτές που ανεβάζουν ήπια τον καρδιακό ρυθµό και προκαλούν εφίδρωση. Ταυτόχρονα όµως το παιδί δεν πρέπει να υπερθερµαίνεται, να κόβεται η αναπνοή του και να κουράζεται εξαντλητικά. Οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες, ώστε το κάθε µέλος να ασκείται συστηµατικά και να το απολαµβάνει. Εντάξτε στο εβδοµαδιαίο οικογενειακό πρόγραµµα περπάτηµα, χορό, ποδηλασία και άλλες εποικοδοµητικές αθλητικές ενέργειες.

 

  • Προσφέρετε στα παιδιά σας µία ποικιλία από τροφές, συµπεριλαµβανοµένων γλυκών και σνακ, αφού όλες οι τροφές έχουν θέση σε ένα υγιεινό διατροφολόγιο, ακόµα και αυτές µε υψηλές θερµίδες και λίπος, όταν καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισµένες ποσότητες. Το τρίπτυχο «Ισορροπία - µέτρο - ποικιλία» αποτελεί το κλειδί για µια σωστή διατροφή και ένα υγιές βάρος, πάντα σε συνδυασµό µε έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

 

  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά στην επιλογή υγιεινών τροφίµων, αλλά και στην αναγκαία ποσότητα γευµάτων που θα πρέπει να καταναλώνουν.

 

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε αργά. Αυτό τα βοηθάει στο να αναγνωρίζουν το αίσθηµα πληρότητας και να σταµατούν το φαγητό έγκαιρα, όταν δηλαδή πραγµατικά χορτάσουν.

 

  • Κάντε ελκυστική τη διατροφή του παιδιού: Το πιάτο του παιδιού δεν πρέπει να περιέχει υπερβολική ποσότητα φαγητού - το παιδί δυσφορεί και µόνο στη θέα αυτού του πιάτου. Μπορείτε επίσης να επιλέγετε ένα σερβίτσιο µε χαρούµενα χρώµατα και να το εµπλουτίζετε µε πολύχρωµα λαχανικά, προκειµένου να γίνει πιο ελκυστικό στα µάτια του παιδιού.

 

  • Μην πιέζετε το παιδί να φάει: Το παιδί διαθέτει την ικανότητα να ακολουθεί πιστά το δικό του σύστηµα ελέγχου πείνας και κορεσµού. Η επιµονή των γονέων να φάει το παιδί όλο το φαγητό το οδηγεί πολλές φορές στο να καταναλώνει αργότερα µεγάλες ποσότητες φαγητού, οι οποίες σταδιακά οδηγούν σε αύξηση σωµατικού βάρους.

 

  • ∆ώστε το καλό παράδειγµα: Οι διατροφικές συνήθειες των γονέων είναι αυτές που θα εµφυσήσουν στα παιδιά την έννοια της υγιεινής διατροφής. Αν εµείς τρώµε συχνά και σε µεγάλες ποσότητες τροφές πλούσιες σε λίπος και θερµίδες, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουµε ελάχιστες σαλάτες και φρούτα, δύσκολα θα πείσουµε τα παιδιά µας να τρέφονται σωστά. Αντίθετα, αν στο τραπέζι µας υπάρχει ποικιλία φαγητών και γεύσεων, θα είναι πιο «φυσικό» για τα παιδιά να δοκιµάσουν και να αγαπήσουν όλα τα φαγητά.

  

 

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού ΧΧΧΧ που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR