counter

Ναυτία… ή υπερέμεση;

Ναυτία… ή υπερέμεση;
Ναυτία… ή υπερέμεση;

Ναυτία… ή υπερέμεση;

Η υπερέμεση κύησης ήρθε στο φως της δημοσιότητας ως «πρόβλημα» στην εγκυμοσύνη της δούκισσας του Cambridge, Κέιτ Μίντλετον. Στην πραγματικότητα, η σοβαρή αυτή μορφή ναυτίας αφορά περίπου 1-2 στις 100 εγκυμονούσες και απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση.

 

Ξέρουμε ότι η ναυτία και ο εμετός είναι τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης καθώς εκδηλώνονται περίπου στο 80% των εγκύων υποχωρώντας μετά το τρίτο τρίμηνο, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστούν. Σε ποσοστό όμως 1%- 2% των εγκύων εμφανίζεται σοβαρή ναυτία και εμετός, μια κατάσταση γνωστή ως υπερέμεση της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαιτέρα ενοχλητικό, που λόγω των πολλαπλών εμετών μπορεί να εξαντλήσει την έγκυο και γι’ αυτό απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

 

Ποια η διαφορά;

 

Πιο συγκεκριμένα η υπερέμεση της κύησης είναι μια επιπλοκή, που εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης (12η  εβδομάδα). Χαρακτηριστικά η έγκυος ταλαιπωρείται από πολ­λούς εμέτους την ημέρα.

 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν έχουμε λίγους εμέτους κατά τη διάρκεια της ημέρας (ή τάση για έμετο και ναυτία) είναι ένα από τα πιθανά σημεία μιας εγκυμοσύνης και αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής πορείας της εγκυμοσύνης, που δεν πρέπει να ανησυχεί την έγκυο.

 

Όταν όμως οι έμετοι,  ξεπερνούν τους 5 την ημέρα, τότε η έγκυος πρέπει να συμβουλεύεται τον μαιευτήρα της, γιατί μπορεί προοδευτι­κά να δημιουργηθεί αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές στην έγκυο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται ακόμα και ίκτερος.

 

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας χωρίς να επηρεάζεστε από τυχόν καθησυχαστικά σχόλια από το περιβάλλον που πιθανόν λόγω ελλιπής ενημέρωσης θεωρούν ότι τα συμπτώματα σας είναι φυσιολογικά.

 

Τι φταίει;

 

Αν και η αιτιολογία δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, πιθανότατα υπερέμεση εμφανίζεται όταν οι τιμές των οιστρογόνων και της χοριακής γοναδοτροπίνης ανεβαίνουν ψηλά. Για τον λόγο αυτό, εμφανίζεται συχνότερα στις πολύδυμες κυήσεις. Συχνότερη είναι και η παρουσία της υπερέμεσης στην πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας ή σε κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις.

 

Για παράδειγμα αρκετά συχνά, προβλήματα που συνδέονται με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) συνυπάρχουν ή ακόμα μπορεί και να προκαλούν υπερέμεση της κύησης.

 

Εικάζεται, πάντως, ότι ρόλο μπορεί να παίζει και η ψυχολογία της εγκύου. Πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε μια ψυχολογική αστάθεια, νοιώθοντας ανασφάλεια ή έχοντας φοβίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους, εμφανίζουν πολλαπλούς εμέτους με μεγαλύτερη συχνότητα.

 

Είναι πράγματι υπερέμεση;

 

Η διάγνωση της υπερέμεσης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με κάποια ειδική εξέταση. Η κλασσική εικόνα είναι αυτή μιας γυναίκας που κάνει πολλούς εμέτους καθημερινά (πάνω από 5 την ημέρα) και που συνήθως χάνει βάρος αντί να παίρνει. Συνήθως υπάρχει αδυναμία και η γυναίκα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές δουλειές της. Μπορεί να εμφανίζει ωχρότητα και κακή ψυχική διάθεση. Τέλος, μπορεί να έχει αίσθημα ταχυπαλμίας, υπόταση και ξηρότητα στο στόμα.

 

Για να αποφευχθούν οι λάθος διαγνώσεις πρέπει να γίνει η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, τόσο ατομικού όσο και οικογενειακού. Στην αρχική εξέταση πρέπει να γίνει μέτρηση του σωματικού βάρος της εγκύου, ώστε να ελεγχθεί μελλοντικά η απώλεια ή η αποκατάσταση του. Επίσης, πρέπει να μετρηθεί η θερμοκρασία του σώματος και η αρτηριακή πίεση. Χρήσιμη είναι και η εξέταση ούρων η οποία αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες.

 

Τα νοσήματα που προκαλούν παρόμοια εικόνα με αυτή της υπερέμεσης, και τα οποία πρέπει να αποκλείσουμε για να φτάσουμε στη διάγνωση, είναι προβλήματα από το πεπτικό σύστημα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο αποφρακτικός ειλεός και άλλα. Επίσης, κάποια φάρμακα που πιθανά χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια εικόνα.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

 

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι γρήγορη και σωστή, για να ανακουφιστεί γρήγορα η έγκυος, να αποκατασταθεί η σωστή θρέψη της ίδιας, αλλά και του εμβρύου, και να αποφευχθούν χειρότερες επιπλοκές. Οι συνηθισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εμετών όπως τα μικρά, συχνά και στεγνά γεύματα στην περίπτωση της υπερέμεσης δεν βοηθούν πάντα.

 

Η σωστή αντιμετώπιση γίνεται στο νοσοκομείο, ιδίως σε σοβαρές περιπτώσεις. Η έγκυος πρέπει να παραμένει ξαπλωμένη, ώστε να μπορεί διατηρήσει τις δυνάμεις της και να αποφύγει λιποθυμικά επεισόδια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει τροφή και υγρά από το στόμα. Για την ενυδάτωση και τη θρέψη της εγκύου χρησιμοποιούμε ενδοφλέβια χορήγηση υγρών (ορός), γλυκόζης, η­λεκτρολυτών και βιταμινών Β1, Β6 και Β12. Για το λόγω αυτό πρέπει η αντιμετώπιση να γίνεται κάτω από τη στενή επίβλεψη έμπειρου μαιευτήρα και στο κατάλληλο περιβάλλον του μαιευτηρίου.

 

Επιπλέον σήμερα για την αντιμετώπιση της υπερέμεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χορηγηθούν αντιεμετικά φάρμακα με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο φόβο για δημιουργία προβλημάτων στο έμβρυο.

 

Κινδυνεύει το μωρό;

 

Σε σοβαρού βαθμού υπερέμεση ή όταν αυτή δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ο οργανισμός της εγκύου δεν προλαβαίνει να απορροφήσει βιταμίνες και πρωτεΐνες, καθώς αποβάλει συνεχώς την τροφή με τους εμέτους. Έτσι –αν και σπανιότερα- μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές και στο έμβρυο. Το συχνότερο πρόβλημα είναι η κακή θρέψη του εμβρύου, σε περιπτώσεις έντονης υπερέμεσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα είναι να γεννηθεί ένα νεογνό με χαμηλότερο βάρος από ότι θα περιμέναμε. Συνήθως πάντως η διαταραχή της θρέψης του εμβρύου είναι μικρή και δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

 

Η καλή επικοινωνία και συνεργασία με τον μαιευτήρα οδηγεί στην καλύτερη ανταπόκριση της εγκύου στη θεραπεία, με αίσια συνήθως κατάληξη του προβλήματος.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR