counter

Μυστικά μελέτης την Άνοιξη!

Μυστικά μελέτης την Άνοιξη!
Μυστικά μελέτης την Άνοιξη!

 Παιδί

Κάθε γονιός με παιδί στο σχολείο ξέρει πώς έχουν τα πράγματα αυτή την περίοδο. Έρχεται η άνοιξη και μαζί η αποδιοργάνωση. Και παρόλο που είναι αρκετά δελεαστικό να βαρέσεις πρόωρη διάλυση με το καλοκαίρι σε απόσταση αναπνοής, παράλληλα θα βρεθείς αντιμέτωπος με το εξής παράδοξο: την άνοιξη το πρόγραμμα είναι φορτωμένο με τις πιο αυξημένες απαιτήσεις! Επαναληπτικά διαγωνίσματα, εξετάσεις σε ξένες γλώσσες, γυμναστικές και μουσικές επιδείξεις, αθλητικοί αγώνες απαιτούν από το παιδί τις καλύτερες επιδόσεις. 

Πόσο εύκολο και εφικτό όμως είναι να πείσεις το - με αναψοκοκκινισμένα μάγουλα - παιδί σου να διαβάσει και γενικά να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, ενώ το κυνηγάς πίσω από ποδήλατα και μπάλες που ρολάρουν ασταμάτητα; Το πρώτο που ίσως βοηθάει να ξέρεις είναι ότι δεν φταίει το παιδί σου αλλά…

..φταίει η άνοιξη

Ο ανοιξιάτικος καιρός που επιτρέπει περισσότερο ενεργητικό παιχνίδι έξω από το σπίτι, αλλά και παράγοντες όπως το περισσότερο φως αυξάνουν την ενεργητικότητα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύουν τη συγκέντρωση και τη μελέτη.

Επίσης, το ενεργητικό παιχνίδι έξω από το σπίτι κουράζει και ταυτόχρονα διεγείρει τα παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο συνεργάσιμα και δεκτικά στην πειθαρχία. Τέλος, οι διακοπές του Πάσχα είναι ένας ακόμα παράγοντας που βγάζει τα παιδιά εκτός προγράμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπαιδευτικούς, από τις διακοπές του Πάσχα και μετά, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι η περίοδος που τα παιδιά είναι πιο ζωηρά, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά τη σχολική τους απόδοση. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τους  μικρούς μαθητές να συνεχίσουν να είναι οργανωμένοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αυτή τη δύσκολη περίοδο; Υπάρχει! Αρκεί να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Είναι σημαντικό δηλαδή να δεχτούμε ότι η απόδοση του παιδιού πιθανό να μην η ίδια με αυτή του χειμώνα, γι’ αυτό καλό είναι μην ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά. Για να αποφύγουμε, όμως, την αποδιοργάνωση και για να το βοηθήσουμε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στις όποιες προκλήσεις,  καλό είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

Ξεκινάμε τη μελέτη όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Επειδή για αρκετά παιδιά  το πρόγραμμα είναι φορτωμένο και με εξωσχολικές δραστηριότητες, καλό θα είναι η μελέτη να ξεκινά αμέσως μόλις το παιδί γυρίσει απ’ το σχολείο, αφού βέβαια φάει και ξεκουραστεί λίγο.

Εξασφαλίζουμε συνθήκες συγκέντρωσης. Φροντίζουμε το παιδί να μελετά πάντα στο ίδιο σημείο, να υπάρχει ησυχία και οι κουρτίνες να είναι τραβηγμένες, γιατί - ιδιαίτερα την άνοιξη που η μέρα είναι μεγαλύτερη - τα ερεθίσματα έξω από το παράθυρο μπορεί δικαιολογημένα να του αποσπούν την προσοχή.

Κάνουμε συχνά διαλείμματα. Κατά προτίμηση μετά την ολοκλήρωση κάθε εργασίας ή ενός μαθήματος, ώστε να μπορεί πιο εύκολα το παιδί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις χωρίς να διαμαρτύρεται.

Κάνουμε το μάθημα όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον. Ενθαρρύνουμε το παιδί να συμμετέχει δημιουργικά στη μάθηση και να ανακαλύπτει τη γνώση ως αποτέλεσμα μιας βιωματικής εμπειρίας.

Όχι παιχνίδι έξω από το σπίτι και μετά μελέτη. Αναπροσαρμόζουμε το ωράριο μελέτης, έτσι ώστε το παιδί να έχει ολοκληρώσει τα μαθήματα πριν βγούμε για παιχνίδι έξω από το σπίτι, γιατί μετά από ενεργητικές δραστηριότητες είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί.

Κρατάμε σταθερό το ωράριο φαγητού… Οι καθορισμένες ώρες γευμάτων βοηθούν το παιδί να είναι σε αρμονία με τους βιολογικούς του ρυθμούς και να μην ξεφεύγει από το ημερήσιο πρόγραμμα.

Επίσης, επειδή αυτή την περίοδο το παιχνίδι του παιδιού είναι συνήθως πιο ζωηρό, έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια και για αυτό είναι σημαντικό να μην παραλείπει γεύματα.

…και ύπνου.

Την άνοιξη, επειδή μεγαλώνει η μέρα, το παιδί μπορεί να πηγαίνει για ύπνο πιο αργά. Αν όμως κοιμάται πιο αργά, αλλά ξυπνάει το πρωί την ίδια ώρα για να πάει σχολείο, πιθανόν να μη συμπληρώνει τις 9 έως 11 ώρες ύπνου που έχει ανάγκη. Παρόλο που την άνοιξη είναι σκόπιμο να μεταθέσουμε τον ύπνο μισή έως μία ώρα αργότερα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε η ώρα του ύπνου να είναι σταθερή, ώστε το παιδί να κοιμάται επαρκώς και να μη σαμποτάρει τις επιδόσεις του η έλλειψη ύπνου. 

 S.O.S : Διαγώνισμα:

Το τέλος της άνοιξης και οι αρχές καλοκαιριού είναι η περίοδος με τα περισσότερα διαγωνίσματα και εξετάσεις σε σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ωδεία κλπ. Αν και η άνοιξη δεν είναι καλός σύμμαχος στη μελέτη, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε το παιδί μας να εξασφαλίσει την επιτυχία.

Προτιμάμε την τμηματική μελέτη της ύλης. Χωρίζουμε την ύλη σε δύο ή τρία μέρη και προτρέπουμε το παιδί να μελετήσει, κάνοντας ενδιάμεσα διαλείμματα.

Έμφαση στις λέξεις κλειδιά. Φροντίζουμε να υπογραμμίσουμε στην ύλη τις λέξεις κλειδιά με χρωματιστούς μαρκαδόρους ή να γράψουμε σε μια κόλλα χαρτί τις πιο σημαντικές πληροφορίες ή πράγματα που το παιδί έχει την τάση να ξεχνάει.

Η επανάληψη αρκετές φορές μέσα στη μέρα ή τη εβδομάδα είναι προτιμότερη από μία ολική επανάληψη την τελευταία στιγμή.

Δεν υπερβάλλουμε στις ώρες μελέτης. Φροντίζουμε ότι το παιδί θα κοιμηθεί στην ώρα του, συμπληρώνοντας το απαραίτητο δεκάωρο συνεχόμενου ύπνου,  αποφεύγοντας να παρατείνουμε το διάβασμα μέχρι αργά.

Το διάλειμμα για παιχνίδι ή κάποια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα ακόμα και μια βόλτα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος, ακόμα και τη μέρα πριν το διαγώνισμα, γιατί βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει και ν’ αποβάλλει το άγχος.

Δεν το αγχώνουμε. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγουμε εκφράσεις όπως: «πάλι το ξέχασες;. Μ’ αυτό τον τρόπο σαμποτάρουμε την αυτοπεποίθηση του και αυξάνουμε το άγχος του. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα σημεία που το παιδί κολλάει, κάνοντας περισσότερη εξάσκηση και πιο συχνή επανάληψη. 

Καλύτερα επανάληψη το πρωί παρά το βράδυ. Δεν αφήνουμε την επανάληψη για αργά το βράδυ, όταν όλοι είμαστε κουρασμένοι. Προτιμάμε να τελειώσουμε με την επανάληψη αρκετή ώρα πριν τον ύπνο. Επίσης, είναι προτιμότερο να κοιμηθεί το παιδί στην ώρα του και να το ξυπνήσουμε λίγο πιο νωρίς και να κάνουμε τότε μια σύντομη επανάληψη. Το καθαρό μυαλό το πρωί, μεταξύ άλλων, αυξάνει και τη μνημονική ικανότητα.

Χαλάρωση πριν τον ύπνο. Βοηθάμε το παιδί πριν κοιμηθεί να χαλαρώσει με λίγη κουβεντούλα στο κρεβάτι, επιδιώκοντας να μιλήσουμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα εκτός από το διαγώνισμα.

Έξυπνο πρωινό. Ένα διατροφικά ισορροπημένο πρωινό, όπως δημητριακά με γάλα, εξασφαλίζει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κατά τη διάρκεια ενός τεστ, γιατί κρατά τη γλυκόζη στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, ενισχύοντας την πνευματική του αντοχή. Αντίθετα, ένα πρωινό που στηρίζεται σε απλούς υδατάνθρακες πλούσιους σε ζάχαρη, π.χ. κρουασάν, μπορεί να τονώσει την ενέργεια του παιδιού για λίγο, αφήνοντάς το σύντομα χωρίς ενέργεια. Σερβίρουμε πρωινό, λοιπόν, έξυπνα!

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

 

 

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR