counter

Μωρό ανάμεσα!

Μωρό ανάμεσα!

Μωρό ανάμεσα!

Είσαστε ξεθεωμένη γιατί έχετε να κοιμηθείτε κανονικά κάμποσα 24ωρα, καθώς ακόμα δεν έχετε καταφέρει να βάλετε σε πρόγραμμα το αγαπημένο σας μωράκι. Παρόλα αυτά, έτσι όπως το βλέπετε στο κρεβατάκι του να σας κοιτάζει με ορθάνοιχτα λαμπερά ματάκια, θέλετε να του προσφέρετε ένα μεγαλόπρεπο θέαμα που θα το διασκεδάσει.

 

Φοράτε λοιπόν ένα καπέλο ανάποδα και αρχίζετε χορεύοντας να του τραγουδάτε ένα παιδικό τραγουδάκι. «Αμάν, με αυτές τις παραφωνίες σου, θα παριστάνεις για πολύ ακόμα την Μαίρη Πόπινς!» επεμβαίνει ο «μπαμπάς» που κάποτε σας πίεζε να του τραγουδήσετε για την αιώνια αγάπη λιώνοντας με τα νιαουρίσματα σας.

 

Στη πραγματικότητα, ο στυλοβάτης της οικογένειας, από την φύση του περισσότερο πρακτικός παρά συναισθηματικός, είναι αγχωμένος όχι τόσο γιατί έχει χάσει την ελευθερία του και την καθημερινή του ηρεμία, όσο γιατί φοβάται για το αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει στο παιδί του μια άνετη ζωή. Τη χαρά και την ευφορία που ένιωθε τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, έχει πλέον διαδεχθεί η αμηχανία, το μούδιασμα, το άγχος και τα ατέλειωτα βασανιστικά ερωτηματικά που εξηγούν και τη νευρικότητα του: «Θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις καινούργιες μου υποχρεώσεις;»  

 

Ο «ριγμένος» μπαμπάς…

Ο ερχομός του μωρού μετά τους  πανηγυρισμούς και τους ενθουσιασμούς πλήττει πρώτα τον άνδρα που σε όλη αυτή τη μεγάλη γιορτή είναι θεατής χάνοντας επιπλέον τα προνόμια της αποκλειστικότητας. Την ίδια ώρα η  μαμά φιγουράρει από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης της ως το «σημαίνον» πρόσωπο έχοντας την αμέριστη φροντίδα και προσοχή από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Σε αυτήν τη φάση πολλοί άνδρες αρχίζουν άθελα τους να ζηλεύουν το μωρό, ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν για αυτούς μετά τον τοκετό  όταν διαπιστώνουν πως η αγαπημένη τους αγάπη αρχίζει πλέον να είναι περισσότερο μανούλα παρά σύντροφος. Σε τέτοιες στιγμές, ένας ανώριμος άντρας  νιώθει εγκαταλειμμένος βλέποντας  την αγαπημένη του να στέκεται σούζα πλάι στο μωρό σαν τους ευζώνους έξω από την Βουλή ακόμα και σε ώρες που εκείνο κοιμάται! Για να αποφευχθεί κάθε είδους σύγκρουσης, μπαμπάδες θα πρέπει να καταλάβετε  πως το μωράκι που ήρθε στην οικογένεια είναι ένα μικρούλι ανθρωπάκι που έχει απόλυτα την ανάγκη σας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αντιληφθείτε  ευκολότερα αν πάρετε  μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά στο μωρό έτσι ώστε να νιώσετε ενεργός και χρήσιμος.

Για να ξέρετε: Όταν υπάρχει η αμέριστη βοήθεια και η συμπαράσταση του μπαμπά στο ντάντεμα του παιδιού, η νέα μαμά βρίσκει το χρόνο για να προσέξει τόσο τον εαυτό της όσο και τον ίδιο.

 

Οι προκλήσεις του μωρού!

Το πιο σημαντικό επίτευγμα που μπορούν να καταφέρουν οι νέοι γονείς είναι να μετατρέψουν τις προκλήσεις που φέρνει ο ερχομός του μωρού τους σε ευκαιρία για να «δυναμώσουν» το γάμο τους. Για να το πετύχετε, χωρίστε τις ευθύνες σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν παράπονα του στιλ:

«Για κοίτα τον, μια πάνα άλλαξε και τώρα περιμένει "ρεπό" για την υπόλοιπη μέρα»! «Για κοίτα την, θέλει να αλλάζω και τις πάνες λες και δεν καταλαβαίνει πως ήδη μου έχει φορτώσει έξτρα δουλειά στο υπερφορτωμένο μου πρόγραμμα»!

Οι διαφορές δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση είναι γύρω από το ποιος κάνει τα περισσότερα, εσείς για παράδειγμα αισθάνεστε πως κάνετε ένα τόνο πιο πολλά από εκείνον, ταυτόχρονα όμως το ίδιο πιστεύει κι αυτός για τον εαυτό του.

 

Να πώς θα διατηρηθεί η ειρήνη:

 • Φτιάξτε μια λίστα και χωρίς να χάνετε το χιούμορ σας φορτώστε την με τα πάντα, από το ποιος θα φέρνει λεφτά στο σπίτι μέχρι του ποιος θα αγοράζει τα δώρα για την γιαγιά και την νονά. Αυτή η κίνηση θα σας βοηθήσει να δείτε  ακόμα και τα "αόρατα" πράγματα που κάνει ο σύντροφος σας.

 

 • Θέστε μια ξεκάθαρη διαίρεση ευθυνών, έτσι δεν θα μαλώνετε πια για το πού είναι, για παράδειγμα, η ρίγανη από τη στιγμή που θα έχετε ήδη ξεκαθαρίσει ποιανού υπευθυνότητα είναι η κουζίνα. Προσπαθήστε να είσαστε συγκεκριμένη κι αν εκείνος δεν κάνει αυτό που έχει αναλάβει πείτε του «πρέπει να απλώσεις τα ρούχα» αντί «χρειάζομαι περισσότερη βοήθεια».

 

 • Η λίστα με τις δουλειές πρέπει να αλλάζει κάθε βδομάδα έτσι ώστε στο τέλος του μήνα να έχετε ισότιμο μερίδιο στη φασίνα.

 

 • Χαμηλώστε τον πήχη και μην ξοδεύετε κάθε ελεύθερη στιγμή κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Δεν αξίζει να σας πιάνει υστερία με τη σκόνη. Λίγη ακαταστασία μπορεί να σώσει το γάμο σας.

 

 • Τις στιγμές που ο σύντροφος σας, σας κάνει χαρούμενη πείτε το. Όταν ξεκινήσετε να δείχνετε ότι εκτιμάτε ο ένας το ρόλο του άλλου αντί να πετάτε καρφιά για το ποιανού η δουλειά είναι πιο δύσκολη, τότε θα λειτουργήσετε σαν ομάδα. 

 

Μητρικό φίλτρο VS σεξουαλικότητας…

Πολλές νέες μητέρες συμφωνούν, πως είναι πολύ δύσκολο από εκεί που είσαι μια κουρασμένη μαμά να ξαναγίνεις μια γοητευτική και ελκυστική γυναίκα. Υπάρχει άραγε τρόπος να γυρίσετε σε αυτό που ήσασταν πριν... μωρού, όταν καθημερινά με λερωμένα συνήθως ρούχα από το παιδί και με σώμα που πλέον δεν είναι σφριγηλό και αθλητικό  αναλώνεστε σε μια κουραστική ρουτίνα; Μια ρουτίνα τόσο δύσκολη και εξοντωτική που σκοτώνει κάθε επιθυμία για σεξ. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς είναι πολύ σημαντικό για το ζευγάρι όταν μπαίνει στο ρόλο του γονιού να μην ακυρώνει τον προηγούμενο του ρόλο του συντρόφου, καθώς κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα συνεχίζει να είναι σύζυγος και ερωμένη. Αν όμως εκείνη από την υπερπροστατευτικότητα που νιώθει για το μωρό, το δει σαν το κέντρο της ζωής της αφήνοντας τη σχέση της σε δεύτερη μοίρα, τα προβλήματα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους ακόμα κι αν ο θυμός δεν εκτονώνεται ή δεν «λεκτικοποιείται».

 

Baby blues: λευκές νύχτες και χαμένος ρομαντισμός…

Στην περίπτωση που έχετε χάσει τη διάθεση σας για σεξ, να ξέρετε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άντρες χρειάζονται το σεξ όσο οι γυναίκες την επικοινωνία! Για να το καταλάβετε, φανταστείτε πως θα νιώθατε, αν ο σύζυγος σας καθόταν για φαγητό στην άλλη άκρη του τραπεζιού χωρίς να σας μιλάει για έναν ολόκληρο μήνα! Κάπως έτσι νιώθει κι εκείνος αν για ένα μήνα αποφεύγετε να κάνετε έρωτα μαζί του. Πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, ώστε να αντιμετωπίσετε με άλλη διάθεση τις baby blues, λευκές νύχτες και τις μαύρες σκέψεις; Απλά σκεφθείτε πως έτσι κι αλλιώς για τα υπόλοιπα δεκαοκτώ χρόνια της ζωής σας θα είσαστε ψόφια στην κούραση, πλην όμως αυτό είναι ένα μεγάλο διάστημα για να περιμένετε να αρχίσετε την ερωτική σας ζωή! Πάρτε το λοιπόν απόφαση, δείτε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και εντάξτε το σεξ στη νέα σας ζωή.

Αν αισθάνεστε άβολα, ντρέπεστε για το σώμα σας με τα επιπλέον κιλά και πιστεύετε πως δεν είσαστε πια επιθυμητή, συζητήστε τα συναισθήματα και τις ανασφάλειες σας με τον σύντροφο σας, αλλά επίσης προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να ξεκινήσετε ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής ακόμα και στο σπίτι. Στο μεταξύ, αν δεν έχετε ούτε την παραμικρή επιθυμία για σεξ, προσεγγίστε τον σύντροφο σας με άλλους τρόπους δείχνοντας του τρυφερότητα. Αν κι εκείνος δείχνει απρόθυμος, σκεφθείτε πως ίσως και να χρειάζεται κι αυτός το χρόνο του, καθώς μπορεί πολλοί άνδρες να αντιμετωπίζουν τον τοκετό ως χαρμόσυνο γεγονός, κάποιοι όμως κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα αν έχετε γεννήσει με καισαρική.

 

Και ο καβγάς θέλει τον τρόπο του

Τα νέα ζευγάρια πολλές φορές δεν ξέρουν αρκετά ο ένας για τον άλλον έτσι ώστε να είναι σε θέση να αποφύγουν ό, τι οδηγεί σε καυγά. Το παρηγορητικό είναι πως όσο περισσότερο ζείτε μαζί τόσο καλύτερα μαθαίνετε ο ένας τον άλλον όποτε αναγνωρίζετε πλέον τα σημάδια της έντασης που σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε κάτι για να την αποφύγετε. Μέχρι τότε θυμηθείτε:

 

 • Αφήνετε στην άκρη τα αγκαθωτά θέματα όταν και οι δυο νιώθετε κουρασμένοι και υπερφορτωμένοι από ευθύνες.

 

 • Όταν ξεκινάτε μια έντονη συζήτηση, για να μην χαθεί ο έλεγχος μην αναφέρεστε και σε άλλα προβλήματα. Περιοριστείτε στο συγκεκριμένο θέμα που σας απασχολεί.

 

 • Το να κοιτάτε το μωρό σας όταν μαλώνετε είναι ακόμα ένας τρόπος για να διατηρηθεί η συζήτηση σε λογικά πλαίσια.

 

Τονωτικά διάθεσης για τους νέους γονείς

 • Όταν νιώθετε υπερφορτωμένοι από ευθύνες και υποχρεώσεις ή μαραζωμένοι από την επιδρομή της επιλόχειας κατάθλιψης δοκιμάστε να ανεβείτε κάπως με τα εξής τονωτικά:

 

 • Μην πέφτετε στην παγίδα με τον ερχομό του μωρού να κλειστείτε στο σπίτι. Βρείτε κάποιον έμπιστο για να μείνει κοντά στο μωρό και βγείτε έστω και για τον γύρο του τετραγώνου ώστε  να γεμίσουν οι μπαταρίες σας και να νιώσετε ανανεωμένη.

 

 • Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί κλαίει το μωρό σας με το να κρατάτε λογαριασμό για το πότε τρώει, κοιμάται, πάει τουαλέτα, έτσι ώστε  κάθε φορά να αναγνωρίζετε τον λόγο για τον οποίο κλαίει και να προλαβαίνετε τις ανάγκες του. Όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεστε τόσο πιο ήρεμο θα είναι.

 

 • Ξεκλέψτε χρόνο έστω και για σύντομους υπνάκους, τίποτα δεν σε κάνει να νιώθεις χειρότερα από την έλλειψη του ύπνου για αυτό μην χάνετε τις ευκαιρίες. 

 

2 μυστικά γοητείας…

 

 • …Βγαίνετε οι δυο σας πού και πού κανονικά ραντεβού όπου αποφεύγετε να μιλάτε για το μωρό ή τις δουλειές του σπιτιού.

 • …Αγοράζετε κάτι για τον εαυτό σας που θα σας κάνει να νιώθετε πιο ελκυστική όπως ένα κραγιόν η ένα άρωμα.

 

Honeymoon babies

Το ζευγάρι σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει πρώτα να δημιουργήσει μια υγιή σχέση και μετά να αποκτήσει παιδί. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που προκύπτουν αιφνιδίως στο ταξίδι του μέλιτος προκαλώντας σεισμική αλλαγή στα σχέδια του ζευγαριού και στις προτεραιότητες του και όπου η αύξηση των ευθυνών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική ακόμα και για το πιο δραστήριο ζευγάρι;

Για να αποφύγετε τους διαξιφισμούς και τις παρεξηγήσεις με τον σύντροφο σας προσπαθήστε να ακούει ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να καταλήξετε σε  μια κοινή πορεία κι ένα κοινό πλάνο που θα συμβάλει σε μια πιο ομαλή ροή ζωής.

Επίσης, βάλτε τα δυνατά σας για να φτιάξετε μικρές σπέσιαλ στιγμές που θα σας ενώνουν με τον σύντροφο σας ακόμα κι αν δεν μιλάμε για ένα ρομαντικό δείπνο αλλά για μια καλή συζήτηση. Το θέμα είναι  σε μια τέτοια κατάσταση να προσπαθήσετε και οι δυο να παραμείνετε γοητευτικοί τουλάχιστον ο ένας για τα μάτια του άλλου.

 

 

Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr. Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις. 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne