counter

Μετά τη μεγάλη συνάντηση!

Μετά τη μεγάλη συνάντηση!
Μετά τη μεγάλη συνάντηση!

Μετά τη μεγάλη συνάντηση!

Το σπουδαιότερο κεφάλαιο της ζωής σας ξεκίνησε αμέσως μόλις ακούστηκε το κλάμα του μικρού σας θησαυρού! Αφού το καλωσορίσετε χαρίζοντάς του την πιο ζεστή σας αγκαλιά, το μωράκι σας θα υποβληθεί στον προκαθορισμένο έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν είναι γερό και υγιές ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο θάλαμο νεογνών. Όσο για εσάς, μετά τη μεγάλη στιγμή της συνάντησης με το μωράκι σας, θα είστε υπό στενή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο.

 

Ο απαραίτητος έλεγχος

 

Αφού η μαία φορέσει στο μικρούλι σας το πρώτο του βραχιόλι που φέρει το επώνυμο του, ο παιδίατρος του χορηγεί ενδομυϊκά συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης Κ, απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος, και προχωρά στον καθορισμένο νεογνικό έλεγχο:


Βάρος και ύψος. Τα περισσότερα φυσιολογικά νεογέννητα ζυγίζουν από 2,5 έως 3,5 κιλά ενώ όσον αφορά το ύψος τους κυμαίνεται από 40 μέχρι 50 εκατοστά. Έχετε κατά νουν πως τα δύο αυτά στοιχεία είναι προσωπικά, πράγμα που σημαίνει πως διαφέρουν σημαντικά από νεογέννητο σε νεογέννητο. Στην περίπτωση που το μωρό είναι λίγο παραπάνω στρουμπουλό ή αντιθέτως, αρκετά αδύνατο, είναι αναγκαίο να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο νόσημα που πιθανότατα επηρέασε την ανάπτυξή του.

 

Περιφέρεια κεφαλιού. Η περιφέρεια του νεογνικού κεφαλιού είναι πολύ χρήσιμη καθώς βοηθά στην παρακολούθηση της ανάπτυξης του κρανίου και φυσικά του εγκεφάλου του μωρού. Όσον αφορά το μέγεθός του, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως είναι δυσανάλογο με το υπόλοιπο σώμα του ενώ πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο νωρίς γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο μεγάλο είναι το κεφάλι του, συγκριτικά πάντα με το σώμα του. Μην αγχώνεστε όμως! Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι φυσιολογικό.

 

Μέτρηση θερμοκρασίας. Στα πλαίσια του προκαθορισμένου ελέγχου της υγείας του μωρού, είναι και η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματός του. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ο γιατρός, θα το τυλίξει σε μια πετσέτα. Έχετε υπόψη σας αυτό δεν είναι δείγμα προβλήματος, γι αυτό δε χρειάζεται να ανησυχήσετε. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως τόσο ο οργανισμός όσο και το σωματάκι του, χρειάζονται λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στις συνθήκες του νέου περιβάλλοντος.

 

Αναπνοή. Όσο βρισκόταν στο πρώτο του σπίτι, τη μήτρα, το μωράκι σας δεν ανέπνεε. Λάμβανε το οξυγόνο που χρειαζόταν για τη φυσιολογική του ανάπτυξη, από τον ομφάλιο λώρο. Όπως καταλαβαίνετε, ο παιδίατρος τώρα πρέπει να διευκολύνει τη διαδικασία της αναπνοής. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καθετήρα, θα απομακρύνει από τη μύτη, το στόμα και το στομάχι του το αμνιακό υγρό που, στη διάρκεια της εννιάμηνης παραμονής του στην κοιλίτσα σας, είχε καταπιεί. Αφού το αναπνευστικό του σύστημα καθαρίσει, το μωρό θα πρέπει να αναπνέει κανονικά (αν δυσκολεύεται ακόμα, του χορηγείται οξυγόνο).

 

Το test που αποκαλύπτει

 

Στη διάρκεια των πρώτων λεπτών της ζωής του, το μικρούλι σας καλείται να αποδείξει πως είναι υγιές και μάλιστα βάσει βαθμολογίας! Το ειδικό τεστ, γνωστό ως τεστ Apgar, στο οποίο θα υποβληθεί, δίνει στον παιδίατρο σημαντικές πληροφορίες για το πόσο καλά λειτουργεί ο οργανισμός του. Πραγματοποιείται το πρώτο και το πέμπτο λεπτό της ζωής και ουσιαστικά ελέγχει και αξιολογεί πέντε σημεία: τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή, το μυϊκό τόνο, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του δέρματός του. Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά βαθμολογείται από 0 έως 2 βαθμούς και στο τέλος οι βαθμοί προστίθενται για να δώσουν το τελικό σκορ.

 

Το "άριστα" (το 10 δηλαδή), είναι συνήθως άπιαστο από το πρώτο λεπτό αφού τα περισσότερα νεογέννητα έχουν μελανά χεράκια ή/ και ποδαράκια αλλά και γιατί η αναπνοή είναι ακόμα ακανόνιστη. Όταν επαναληφθεί στα πέντε λεπτά, η επιτυχία είναι πολύ πιο εύκολη! Υγιές είναι το μωρό του οποίου βαθμολογία κυμαίνεται από 7 μέχρι 10 βαθμούς.

 

Η πρώτη του αιμοληψία

 

Τη δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά τη γέννηση, το μικρό σας θα δώσει πρώτη φορά αιματάκι! Ο παιδίατρος θα πάρει λίγες σταγόνες αίματος από την πατούσα του προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει από σοβαρές παθήσεις οι οποίες δε μπορούν να γίνουν αντιληπτές κατά τη γέννηση. Στόχος του προληπτικού ελέγχου δεν είναι άλλος από το να είναι ανιχνεύσει τις εξής καταστάσεις:

 

Έλλειψη του ενζύμου G6PD. Τα παιδιά που παρουσιάζουν έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου μπορεί να εμφανίσουν αιμολυτικό ίκτερο και αιμολυτική αναιμία, όταν δοκιμάσουν συγκεκριμένα φαγητά (π.χ. κουκιά), όταν έρθουν σε επαφή με ορισμένες ουσίες (π.χ. ναφθαλίνη) ή πάρουν κάποια φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη). Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ωφέλιμο είναι να το γνωρίζετε και να μάθετε στο παιδί όσα πρέπει να αποφεύγει καθώς μεγαλώνει.


Φαινυλκαιτονουρία. Η συγκεκριμένη πάθηση δεν επιτρέπει στον οργανισμό να μεταβολίσει τη φαινυλαλανίνη, ουσία που τη συναντούμε σε αρκετά φαγητά. Αν διαγνωστεί εγκαίρως, το παιδί πρέπει να μάθει να ακολουθεί ένα διαιτολόγιο από το οποίο εξαιρούνται τροφές που περιέχουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στη υγεία του.

 

Συγγενής υποθυρεοειδισμός. Πρόκειται για ένα πρόβλημα του θυρεοειδή, του ενδοκρινούς δηλαδή αδένα που βρίσκεται στο λαιμό, ο οποίος δε λειτουργεί καθόλου ή δε λειτουργεί καλά. Το αποτέλεσμα είναι να μην παράγεται ή να παράγεται ελάχιστη ποσότητα θυροξίνης, ορμόνη αναγκαία για τον οργανισμό, κυρίως για τον μεταβολισμό. Ένα χάπι θυροξίνης καθημερινά, είναι απαραίτητο για μια φυσιολογική ζωή.

 

Μεσογειακή αναιμία. Στη χώρα μας, καθότι Μεσογειακή, είναι αρκετά διαδεδομένη. Ενώ πιο παλιά εξετάζονταν μόνο τα μωρά που άνηκαν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. οικογενειακό ιστορικό), τώρα πια η προληπτική διάγνωση είναι υποχρεωτική σε όλα τα νεογέννητα. Αν το μωρό έχει μεσογειακή αναιμία, η αντιμετώπιση, μέσω μεταγγίσεων αίματος ή άλλου τρόπου που θα σας προτείνουν οι ειδικοί, είναι απολύτως αναγκαία.

 

Παιδίατρος: O φρουρός της υγείας του! 

Κατά την παραμονή σας στο μαιευτήριο, ο παιδίατρος παρακολουθεί στενά το μωράκι σας έτσι ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, να επέμβει αμέσως. Κάθε μέρα λοιπόν που θα το επισκέπτεται μέχρι να πάρετε το πολυπόθητο εξιτήριο, θα ελέγχει:

 

  • Το βάρος του
  • Αν παρουσίασε ίκτερο
  • Αν θηλάζει
  • Τη θερμοκρασία του
  • Αν ο αριθμός κενώσεων είναι ικανοποιητικός

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR