counter

Μαμά θέλω σκυλάκι!

Μαμά θέλω σκυλάκι!

Μαμά θέλω σκυλάκι!

Προτού πείτε το μεγάλο ναι, σκεφτείτε προσεκτικά τα πρακτικά θέματα που μπορεί να προκύψουν από την προσθήκη ενός ακόμη «μέλους» στην οικογένειά σας και καταλήξτε στο ζωάκι που είναι ιδανικό για τον τρόπο ζωής σας.

 

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για το παιδί;

 

Η αλήθεια είναι πως κάθε ηλικία είναι κατάλληλη. Ακόμη και νεογέννητο, ένα παιδί μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο σπίτι μ’ ένα ζωάκι το οποίο αποτελούσε ήδη μέλος της οικογένειας. Ωστόσο, η ηλικία του παιδιού έχει μεγάλη σχέση με τις απαιτήσεις που θα έχουμε απ’ αυτό αλλά και τους λόγους που παίρνουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι.

 

Αν το παιδί μας είναι νήπιο ή μικρότερο, χρειάζεται αρκετή προσοχή ώστε να μάθει από νωρίς να φέρεται με σεβασμό και αγάπη στο ζωάκι για να γλιτώσουμε απρόσμενες αντιδράσεις του μικρού μας φίλου στην άγαρμπη συμπεριφορά του παιδιού.

 

Ένα παιδί είναι σε θέση να φροντίσει ένα ζωάκι μετά τα 10-12 χρόνια του και πάντα φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ζώου. Και πάλι όμως, την πλήρη φροντίδα που συνεπάγεται ένα ζώο είναι πρακτικά δύσκολο να την αναλάβει ένα παιδί. Γι’ αυτό η απόκτηση ενός ζώου καλό είναι να γίνεται όταν το επιθυμούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

 


Ποιο ζωάκι ταιριάζει στην οικογένειά μας;

 

Πριν αποφασίσουμε καλό είναι να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

  • Πόσοι ζούμε στο σπίτι και πόσοι από εμάς μπορούν και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μέρος της ευθύνης ενός καινούργιου μέλους;

 

  • Πόσες ώρες λείπουμε όλοι από το σπίτι και τι θα γίνεται αυτές τις ώρες ένα ζωάκι, όπως ένας σκύλος ή μια γάτα;

 

  • Διαθέτουμε κήπο ή εξωτερικό χώρο όπου θα μπορούσε να μένει ελεύθερο το ζωάκι μας ή αναγκαστικά περιοριζόμαστε μέσα στο σπίτι;

 

  • Έχουμε τη δυνατότητα να φροντίζουμε καθημερινά τις ανάγκες του (βόλτα, τροφή, καθαριότητα, παιχνίδι);

 

  • Μπορούμε να αντέξουμε το κόστος συντήρησής του (σπιτάκι, αξεσουάρ, τροφή, κτηνίατρος, φάρμακα);

 

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε στο είδος του ζώου που ταιριάζει στις ανάγκες της οικογένειάς μας, αφού είναι σαφώς διαφορετικές οι απαιτήσεις ενός σκύλου, μιας γάτας και μιας σαύρας. Ακόμη όμως κι αν έχουμε σαφή εικόνα για το ζωάκι που επιθυμούμε, καλό είναι να συζητήσουμε μ’ έναν κτηνίατρο σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες και το χαρακτήρα κάθε ράτσας ώστε να βρούμε αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε μας.

 


Φιλικά σκυλάκια και γατάκια…

Κάποιες μεγαλόσωμες ράτσες, όπως τα γκόλντεν ή τα λαμπραντόρ ριτρίβερ, για παράδειγμα, είναι πολύ ανεκτικά  και φιλικά με τα μικρά παιδιά. Ένα άλλο φιλικό σκυλί που θα μπορούσατε να επιλέξετε είναι το μπιγκλ, ενώ αν θέλετε ένα μικρόσωμο σκυλάκι προτιμήστε ένα κανίς. Αν ψάχνετε γάτα που να είναι πολύ φιλική με τα παιδιά, συνήθως η καλύτερη επιλογή είναι η περσική.

 

 

Ζωάκια με λιγότερες απαιτήσεις…

 

Αν δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι ή μια γατούλα, έχουμε αρκετές επιλογές που θα δώσουν χαρά στο παιδί μας, ιδίως αν είναι μικρό ακόμη και εντυπωσιάζεται από κάθε μορφή ζωής! Τι εναλλακτικές λοιπόν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε;

  • Ωδικά πτηνά για τη βεράντα

  • Ψαράκια ή χελωνάκια σε ενυδρείο

  • Ζωάκια σε κλουβί μέσα στο σπίτι,  όπως χάμστερ, κουνέλι, τσιντσιλά, ινδικό χοιρίδιο.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως ακόμη και αυτά τα ζωάκια που μένουν –κυρίως- στο κουτί ή στο κλουβί τους, έχουν ανάγκη περιποίησης και προσοχής, αλλιώς μαραζώνουν και χάνουν το κέφι τους.

 


Ποιο είναι το κόστος ενός μικρού ζώου;

 

Σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για ζωάκια όπως τα χάμστερ, τα κουνελάκια, τα ινδικά χοιρίδια, τα σαυροειδή, οι χελωνίτσες, το κόστος δεν είναι μεγάλο. Θα υπολογίσετε το κόστος της αγοράς του ζώου από το pet shop, και την αγορά του κλουβιού καθώς και μερικών βασικών αξεσουάρ. Στη συνέχεια θα πρέπει απλά να αγοράζετε την τροφή του και ό,τι χρειάζεται για την τουαλέτα του (άμμο, πριονίδι κ.λπ.).

 

Αν έχετε επιλέξει γατάκι ή σκυλάκι, καλό θα ήταν να υιοθετήσετε ένα από τα εκατοντάδες ζωάκια που χαρίζονται από ιδιώτες, κτηνιάτρους ή σωματεία. Όχι μόνο θα προσφέρετε αγάπη και χαρά σ’ ένα ζωάκι που την έχει ανάγκη, αλλά δεν θα πληρώσετε τίποτε για την αγορά του.  Αν δεν σας δώσουν μαζί με το ζωάκι και την “προίκα” του, θα χρειαστεί να ξοδέψετε ένα ποσό, ανάλογα με τις δυνατότητές σας, για τον ύπνο και τα μπολ του φαγητού του. Φυσικά, υπολογίστε στα έξοδά του τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και τον εμβολιασμό.

 


Τι γίνεται με τις διακοπές;

 

Τώρα πια η οικογένειά μας έχει ένα μέλος παραπάνω και θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει το ζωάκι μας τις ημέρες των διακοπών. Ένα σκυλάκι συνήθως θα μας ακολουθεί παντού, ακόμη και στις διακοπές, αρκεί να έχουμε φροντίσει ώστε να δέχονται ζωάκια εκεί που θα μείνουμε. Αν βέβαια κάνουμε ένα ιδιαίτερο ταξίδι, π.χ. στο εξωτερικό, το ζωάκι μας δεν θα μπορεί να μας ακολουθήσει. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να υπάρχει μια εναλλακτική λύση, π.χ. ένας φίλος ή συγγενής που θα δέχεται να το φιλοξενήσει για μερικές μέρες ή να έχουμε καλές συστάσεις για κάποια πανσιόν μικρών ζώων.

 


Μια τόσο πολύτιμη συμβίωση

Το παιδί μας πέρα από έναν σύντροφο στο παιχνίδι, θα έχει πολλά να πάρει από τη συμβίωση μ’ ένα μικρό ζωάκι, κυρίως αν είναι σκυλάκι ή γάτα. Πιο αναλυτικά ένα ζώο είναι για ένα παιδί:

 


Πηγή θάρρους, αυτοπεποίθησης, κοινωνικοποίησης…

 

Τα ντροπαλά παιδιά, αυτά που δυσκολεύονται να κάνουν εύκολα φίλους, μπορούν να μάθουν πρώτα να επικοινωνούν με κάποια γάτα ή σκύλο. Παίρνουν έτσι ένα είδος εκπαίδευσης ώστε να μπορούν με λιγότερο άγχος να πλησιάσουν και να αποκτήσουν κοινωνικότητα και φιλίες με τα άλλα παιδιά. Το παιδί μπορεί να μιλά σε άλλα παιδιά για το ζωάκι του, να ανταλλάσσει φωτογραφίες, να αποκτά θέμα συζήτησης και να γεμίζει χαρά.

 


Έκφραση συναισθημάτων και αντίληψη των αισθήσεων

 

Με τη γούνα και το χάδι, τα παιδιά εκπαιδεύονται στην αφή και τις αισθήσεις τους, αγγίζουν, ακούν, μυρίζουν και έτσι αποκτούν καλύτερη επαφή με την πραγματικότητα. Επιπλέον, δημιουργούν συναισθηματικό δεσμό και αποκτούν καλύτερες σχέσεις ως ενήλικες. Μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, καθώς μιλάνε πιο εύκολα στα ζώα και μπορούν να τους πουν όσα δυσκολεύονται να πουν στους μεγάλους.

 


Δημιουργία ενσυναίσθησης…

 

Είναι η ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου. Η ενσυναίσθηση παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών δεσμών. Ο σκύλος π.χ. επειδή είναι ένα ζώο πολύ επικοινωνιακό προσφέρει μιαν εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης σε ένα παιδί.

 


Προετοιμασία για να διδαχθούν την έννοια της φροντίδας και της υπευθυνότητας…

 

Είναι μια πρώτη μάθηση της έννοιας της υπευθυνότητας. Τα παιδιά μπαίνουν στη θέση του φροντιστή (με μέτρο βέβαια) από νωρίς και είναι πιο προετοιμασμένα στα διάφορα θέματα φροντίδας σαν αυριανοί ενήλικες και γονείς.

 


Εκμάθηση σεβασμού και ορίων…

Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους καταλαβαίνοντας ότι, όπως στο παιδί έτσι και στο ζώο, κάποια πράγματα αρέσουν και κάποια όχι. Μαθαίνουν να μην πειράζουν ή ενοχλούν τα ζώα για να παίξουν μαζί τους, όταν αυτά κοιμούνται, τρώνε ή απλά δεν έχουν όρεξη.

 


Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne