counter

Κρεβάτι για τρεις!

Κρεβάτι για τρεις!
Κρεβάτι για τρεις!

Κρεβάτι για τρεις!

Παρόλο που οι έρευνες υποστηρίζουν πως τα περισσότερα παιδιά μετά την ηλικία των 3-4 ετών επιστρέφουν στο δωμάτιό τους οικειοθελώς, δεν είναι λίγα εκείνα που δυσκολεύονται να αποχωριστούν το «οικογενειακό κρεβάτι». Το μικρό σας ίσως είναι ένα από αυτά. 

 

 

Τρυπώνοντας στο κρεβάτι της μαμάς…

 

Ο βασικός λόγος που το παιδί σας δείχνει προτίμηση στο κρεβάτι σας είναι ότι αισθάνεται ασφάλεια και προστασία ανάμεσα στα δυο πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Γι’ αυτό και η «θέση» του δεν είναι άλλη από το κέντρο του κρεβατιού! Τι του προκαλεί όμως την ανάγκη να νιώθει ασφάλεια;  

 

  • Εφιάλτες: Εμφανίζονται στην ηλικία των 2 ετών και γίνονται πιο συχνοί μεταξύ 3-4 ετών. Θεόρατα ζώα, άγρια τέρατα και τρομακτικά πλάσματα επισκέπτονται το παιδάκι σας όσο κοιμάται, και ξυπνά τόσο φοβισμένο που κλαίγοντας κουρνιάζει στο κρεβάτι σας για να το... «σώσετε». Το παιδί δυσκολεύεται να πιστέψει πως το άσχημο πλάσμα που το κυνηγούσε για να το φάει δεν υπάρχει, διότι δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ φανταστικού και πραγματικού.  

 

  • Η ιδέα του αποχωρισμού: Ενώ όλη τη μέρα την περνάτε με το παιδί, οι ώρες του ύπνου είναι αυτές που σας «χωρίζουν». Όσο λοιπόν δεν σας βλέπει, αγχώνεται και τρέμει στην ιδέα πως μπορεί να εξαφανιστείτε. Γύρω στα 2 του χρόνια ο φόβος μήπως το εγκαταλείψετε είναι ιδιαίτερα μεγάλος, γι αυτό ακόμα και τη νύχτα θέλει να σας αισθάνεται δίπλα του.  

 

  • «Περίεργα» σενάρια: Όσο το παιδί βρίσκεται στο δωμάτιο προσπαθώντας να κοιμηθεί, είναι πιθανό να πλάθει στο μυαλουδάκι του διάφορες εικόνες που το τρομάξουν. Μπορεί π.χ. να σκεφτεί πως θα έρθει ο γιατρός για να του κάνει εμβόλιο, ότι μέσα στην ντουλάπα είναι ο «κακός», ότι κινδυνεύει γιατί κάποιος θα έρθει και θα το κλέψει (ειδικά αν χρησιμοποιείτε απαράδεκτες φράσεις όπως «αν δεν φας, θα σε πάρει ο "τάδε"») κ.λπ. Όλα όμως σβήνουν μαγικά μόλις τρυπώσει στο κρεβάτι σας.

  

 

Γρήγορα, στο δωμάτιό σου!

Μιλήστε στο πιτσιρίκι σας και εξηγήστε του πως πρέπει να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιο του γιατί είναι πια μεγάλο παιδί! Φροντίστε να επιμένετε σε αυτό και μη «λυγίζετε» όταν ακούτε τα πρώτα κλάματα. Επίσης: 

 

  • Ανοίξτε τις ντουλάπες και ψάξτε κάτω από το κρεβάτι κάθε φορά που το μικρό σας φοβάται ώστε να το διαβεβαιώσετε ότι δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν.  

 

  • Αν έρθει φοβισμένο στο δωμάτιό σας, πηγαίνετέ το πίσω στο δικό του χώρο και, αφού ξαπλώσει, χαϊδέψτε λίγα λεπτά την πλάτη του για να ηρεμήσει.

 

  • Αφήνετε τις πόρτες των δωματίων ανοιχτές ώστε να του μιλάτε και να νιώθει ασφάλεια.

  

  • Βάλτε απαλή μουσική για να χαλαρώσει.  

 

  • Έχετε ένα μικρό φωτάκι στο υπνοδωμάτιο του παιδιού.  

 

  • Χαρίστε του ένα αρκουδάκι ή μια κουκλίτσα για να κοιμούνται παρέα.  

 

 

Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία της Παναγιώτας Αδαμοπούλου, παιδίατρος του κέντρου βρεφών ΜΗΤΕΡΑ. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR