counter

Κι όμως, το υψηλό IQ συνδέεται άμεσα με το παιχνίδι!

Κι όμως, το υψηλό IQ συνδέεται άμεσα με το παιχνίδι!
Κι όμως, το υψηλό IQ συνδέεται άμεσα με το παιχνίδι!

παιδι

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του το μικρό μας είναι έτοιμο να ρουφήξει σαν σφουγγάρι όλα όσα του δίνουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η συγκεκριμένη περίοδος θεωρείται ιδανική σύμφωνα με τους ειδικούς για να θέσουμε γερές βάσεις τόσο για τη συναισθηματική, όσο και για τη νοητική του ανάπτυξη.

Καλά τα χάδια μας και το φαγάκι, καλές οι ατέλειωτες ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα, το μωρό μας όμως χρειάζεται κι άλλα ερεθίσματα προκειμένου να.. ακονίσει το μυαλό του. Μέσα από το παιχνίδι, λοιπόν, μπορούμε να του δώσουμε αυτό το «κάτι παραπάνω»!   

 

Μικρά και… φανταχτερά!

Έτσι θα πρέπει να είναι τα παιχνίδια του τον πρώτο μήνα της ζωής του, τα οποία όπως είπαμε περιορίζονται σε πάνινα αρκουδάκια, κουδουνίστρες, μομπίλ και καθρεφτάκια τα οποία το βοηθούν να συντονίσει το βλέμμα του και να εξασκήσει την όραση και την ακοή του. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και παιχνίδια φτιαγμένα με διαφορετικά υφάσματα χαρίζοντάς του την ευκαιρία να εξασκήσει ακόμα και την αφή του.

 

Ενισχύουμε τις κινητικές του δεξιότητες.

Πώς; Χαρίζοντάς του ένα πλήρως εξοπλισμένο «γυμναστήριο» το οποίο θα εκτιμήσει δεόντως από τον τρίτο μήνα της ζωής του! Παχύ χαλάκι, κρεμάμενα παιχνίδια και χαρούμενες μελωδίες. Όλα αυτά κεντρίζουν την περιέργεια του μωρού μας το οποίο σίγουρα θα προσπαθήσει να σκαρφιστεί χίλιους δύο τρόπους προκειμένου να τα φτάσει.

 

Κι όμως υπάρχει!

Ναι, ένα αντικείμενο μπορεί να υπάρχει ακόμα κι όταν δεν το βλέπουμε. Αυτό, για εμάς είναι δεδομένο. Για το μικρό μας, όμως, όχι. Το «κούκου τσα» είναι το ιδανικό παιχνίδι για να αρχίσει να το καταλαβαίνει από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Η συγκεκριμένη ηλικία, είναι επίσης ιδανική για να χαρίσουμε στο μικρό μας ένα παιχνιδάκι με διάφορα κουμπάκια τα οποία παράγουν ήχους και φωνές, ανάβουν φωτάκια, και γενικά «διδάσκουν» στο μικρό μας την έννοια «δράση-αντίδραση». Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που θα συνειδητοποιήσει ακόμα περισσότερο γύρω στους έξι μήνες όταν θα αρχίσει γεμάτο χαρά να πιάνει και να ρίχνει κάτω ό,τι βρίσκεται στο πέρασμά του!

 

Οργανώνοντας τα παιχνίδια...

Πόσα μικρά παιχνιδάκια χωράνε στο μεγάλο κουτί; Πώς μπορούμε να χωρέσουμε το μικρό κουτάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο; Άραγε το αντίθετο γίνεται; Χωράει ένα μικρό κουτάκι μέσα σε ένα ακόμα μικρότερο; Τουβλάκια, κουτάκια και οτιδήποτε χωράει μέσα σε κάτι άλλο είναι κατάλληλο για να επεξεργαστεί το μικρό μας τα διάφορα μεγέθη, να εξασκήσει τη λεπτή κινητικότητά του και να συντονίσει τα ματάκια με τα χεράκια και φυσικά με τη σκέψη του από τον όγδοο μήνα και μετά! Τέλος, πολλές φορές θα δούμε ότι το μικρό μας διασκεδάζει ακόμα περισσότερο όταν… παίζει με το φαγητό του. Μπορεί η ιδέα να μη μας αρέσει, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς αποτελεί ακόμα έναν τρόπο εξάσκησης, εξερεύνησης και… μάθησης! Οπλιζόμαστε, λοιπόν, με υπομονή και του δίνουμε λίγο χρόνο παραπάνω προτού μαζέψουμε το πιατάκι από μπροστά του…

 

Extra tip: Σύμφωνα με την παιδίατρο-αναπτυξιολόγο Δρ. Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, για όλα τα παραπάνω υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: Δεν φορτώνουμε το παιδί με πολλά παιχνίδια. Για 10 λεπτά κάθε μέρα, καθόμαστε μαζί του, στο πάτωμα με ένα παιχνίδι και παίζουμε, προσπαθώντας να κρατήσουμε την προσοχή του. Εκείνη την ώρα, τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή άλλες συζητήσεις δεν μας αποσπούν.

 

 

* Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της παιδιάτρου-αναπτυξιολόγου Κωνσταντίνας Γκόλτσιου (www.gkoltsiou.gr).

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR