counter

Καλό παιδί: Όχι, δεν είναι στα… γονίδια, αλλά στο χέρι μας!

Καλό παιδί: Όχι, δεν είναι στα… γονίδια, αλλά στο χέρι μας!
Καλό παιδί: Όχι, δεν είναι στα… γονίδια, αλλά στο χέρι μας!

Ένας καλοσυνάτος γονιός έχει τη δύναμη να αναθρέψει ένα καλό παιδί. Ένα καλό παιδί, έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας καλοσυνάτος ενήλικας και να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου…

Έτσι λοιπόν…

  • Ο βασικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά μας τι σημαίνει καλοσύνη, είναι πρώτα απ’ όλα να είμαστε εμείς καλοί μαζί τους. Έτσι θα μπορέσουν πολύ πιο εύκολα να κατανοήσουν (και να υιοθετήσουν) την έννοια της καλοσύνης.
  • Επίσης, είναι απαραίτητο να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τον κόσμο των συναισθημάτων όχι μόνο των δικών τους, αλλά και των ανθρώπων που είναι γύρω τους. Π.χ. Ο Δημητράκης στεναχωριέται όταν τον αποκαλείς κοντούλη.
  • Παροτρύνουμε τα παιδιά να βοηθάνε όχι μόνο εμάς, αλλά και τους φίλους τους χωρίς να περιμένουν κάποιο «αντάλλαγμα», με λίγα λόγια δίχως να τους «τάζουμε» κάτι, αλλά απλά εξηγώντας τους πως το να προσφέρουμε βοήθεια μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
  • Δεν συγκρίνουμε ποτέ το παιδί με αδερφάκια, ξαδερφάκια ή φίλους! Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τα προτερήματα και τις αδυναμίες του, το βοηθάμε να ανακαλύψει τον εαυτό του, να τον αποδεχτεί και να τον εκτιμήσει. Αφού το κάνει για εκείνο, στη συνέχεια θα μπορέσει να το κάνει και για τους άλλους.
  • Αναδεικνύουμε κι επισημαίνουμε την αξία της συγχώρεσης. Το να μάθει το παιδί να είναι καλό απέναντι σε «καλές πράξεις» είναι εύκολο. Τι γίνεται όμως όταν μια δύσκολη κατάσταση παρουσιαστεί μπροστά του; Καλό θα ήταν να είμαστε δίπλα του και να το βοηθήσουμε να καταλάβει ότι π.χ. Μπορεί αυτή τη φορά ο φίλος του ο Γιαννάκης να ήταν λίγο γκρινιάρης, την επόμενη φορά όμως (που θα είναι πιο ξεκούραστος) θα παίξει περισσότερο μαζί του.

Extra tip:

Μέσα από μια φιλία το παιδί θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει χίλιους δύο τρόπους για εκφράσει και να λάβει καλοσύνη. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να το ενθαρρύνουμε να δημιουργεί νέες φιλίες στο σχολείο και να μιλάει με όλους τους συμμαθητές του -ακόμα και μ’ εκείνους που δείχνουν πιο απόμακροι. Άλλωστε αυτοί οι τελευταίοι μπορεί να χρειάζονται ένα φίλο περισσότερο από τον καθένα.

 

* Με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR