counter

Η πρώτη νύχτα με το μωρό στο σπίτι

Η πρώτη νύχτα με το μωρό στο σπίτι
Η πρώτη νύχτα με το μωρό στο σπίτι

Γιατί κλαις μωρό μου;

Οι μέρες στο μαιευτήριο τελείωσαν, επιστρέψατε στο σπίτι και αρχίζει να βραδιάζει! Πώς μπορεί να κυλήσει η πρώτη νύχτα με το μωρό;

Θυμάμαι σαν τώρα πώς ένιωσα την πρώτη νύχτα με το νεογέννητο γιο μου στο σπίτι. Το πορτ μπεμπέ δίπλα μου στο κρεβάτι, πιο κοντά δεν γινόταν, και να ξυπνάμε με τον περήφανο και μισοκοιμισμένο μπαμπά κάθε μία ώρα –είτε “νιαούριζε” το μωρό είτε όχι- για να δούμε αν είναι καλά! Και ναι, δεν είναι αστικός μύθος, οι περισσότερες μαμάδες ξυπνάμε τα μωρά μας για να βεβαιωθούμε ότι ζουν και ελέγχουμε πολλές φορές ότι αναπνέουν! Τα καλά νέα είναι πως είναι τόση η υπερδιέγερση και το άγχος που σχεδόν δεν νιώθουμε νύστα κι επιπλέον η φύση έχει προβλέψει ώστε τα νεογέννητα μωρά να κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα στα πρώτα  εικοσιτετράωρα της ζωής τους, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς πολλές ευκαιρίες να ξεκουραστούμε και να μαζέψουμε δυνάμεις μέσα στην ημέρα.

 

Η πρώτη νύχτα για το μωρό στο σπίτι

Σενάριο Νο 1:

Το μωρό σας μπορεί να είναι πολύ ήσυχο και ήρεμο, να κοιμάται ανενόχλητο για ώρες και να μην ακούσετε το κλάμα του. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά είναι κι αυτά πολύ ταλαιπωρημένα και κουρασμένα από τη διαδικασία του τοκετού αλλά και τη διαφορετικότητα που απαιτεί η επιβίωση έξω από τη μήτρα. Αν το μωρό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία θα έχετε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεκουραστείτε και καλό θα είναι να την εκμεταλλευτείτε.

Tip: Αν το μωρό σας γεννήθηκε με χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης ή είναι πρόωρο, είναι πιθανό να σας έχει συμβουλεύσει ο παιδίατρος να το ταΐζετε κάθε τρεις ώρες. Σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα πρέπει να περνούν περισσότερες από 5 ώρες χωρίς να έχει ταϊστεί το μωρό. Σε αυτή την περίπτωση θα το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε, σηκώνοντάς το απ’ το κρεβατάκι με ήρεμες κινήσεις και τρίβοντας απαλά το αυτάκι του.

 

Σενάριο Νο 2:

Το μωρό σας μπορεί να είναι ανήσυχο, να κλαίει και να μην μπορεί να αποκοιμηθεί για πολύ ώρα συνεχόμενα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως το μωρό σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη ζωή έξω απ’ τη μήτρα (ναι, μπορεί ένα νεογέννητο να κοιμάται πολλές ώρες ή ελάχιστες για τους ίδιους ακριβώς λόγους!)

  

Η πρώτη νύχτα για τη μαμά

Τα συναισθήματα και το άγχος είναι πάνω κάτω κοινά για όλες τις καινούργιες μαμάδες άλλα και τους καινούργιους μπαμπάδες. Μεταξύ απίστευτης χαράς, ευτυχίας και άγχους η πρώτη νύχτα, και οι επόμενες, περνούν σε κατάσταση ύπνου και ξύπνιου, προσπαθώντας να αφουγκραστείτε το μωρό σας και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του.

Να θυμάστε πως η κούραση και η έλλειψη ύπνου δεν είναι καλός σύμβουλος γι’ αυτό προσπαθήστε να μην είστε πολύ αυστηρή με τον εαυτό σας. Είναι πολύ φυσιολογικό να αγχώνεστε, να μην είστε σίγουρη πώς πρέπει να πιάσετε το μωρό σας για να το σηκώσετε απ’ το κρεβατάκι του, πώς να το αλλάξετε, να το πλύνετε, να το ντύσετε, να το κοιμίσετε… Πολύ γρήγορα όμως θα έχετε ξεπεράσει τους φόβους σας και όλες οι απαραίτητες νυχτερινές τελετουργίες, το άλλαγμα, το τάισμα, το νανούρισμα, θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, σαν να ήσασταν από πάντα μαμά!

 

Τι μπορεί να σας αγχώσει και πώς θα κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

Το μωρό κοιμάται συνεχόμενα πολλές ώρες .

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν δεν έχετε διαφορετικές οδηγίες από τον παιδίατρο αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει τέσσερις  με πέντε ώρες από το τελευταίο γεύμα του, καλό θα είναι να το ξυπνήσετε. Επίσης η ποιότητα του ύπνου του είναι σημαντική. Εφόσον το βλέπετε να κοιμάται ήρεμο και γαλήνιο, όλα πηγαίνουν καλά. Αν το ακούτε να γκρινιάζει στον ύπνο του, να σιγοκλαίει, να δείχνει αδιάθετο ή να δυσφορεί καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

 

Ενώ αποκοιμιέται στην αγκαλιά ή το στήθος σας, μόλις το βάλετε στην κούνια του ξυπνάει και κλαίει

Τι μπορείτε να κάνετε: Το μωρό σας μεγάλωσε εννέα μήνες ζώντας μέσα στο σώμα σας, ακούγοντας το ρυθμό της καρδιάς σας και τη βουή της κυκλοφορίας του αίματός σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ηρεμεί και να αποκοιμιέται μόλις βρίσκεται κοντά στην τόσο γνώριμη κατάστασή του και να ξυπνά όταν το απομακρύνετε. Πολλές μαμάδες έχουν βρει τη λύση τυλίγοντας το μωρό μ’ ένα σεντονάκι ή κουβέρτα πριν το βάλουν στο στήθος τους για να θηλάσει ή την ώρα που το κοιμίζουν στην αγκαλιά τους. Έτσι όταν το μωρό αποκοιμηθεί είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσουν μαζί με το σεντονάκι στο κρεβάτι του χωρίς να ξυπνήσει.

 

Βγάζει φωνούλες μέσα στον ύπνο του και το σηκώνετε νομίζοντας ότι ξύπνησε

Τι μπορείτε να κάνετε: Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν κύκλους ύπνου. Στις πιο δραστήριες φάσεις του ύπνου τους μπορεί να ακούγονται σαν να έχουν ξυπνήσει ή να είναι σε εγρήγορση. Προσπαθήστε να μην σηκώσετε αμέσως το μωρό. Αφήστε το να περάσει στην επόμενη φάση, στον βαθύ ύπνο, χωρίς να το ξυπνήσετε. Αν δείτε, ωστόσο, πως το σιγανό κλαψούρισμα γίνεται κλάμα τότε το μωρό σας έχει ξυπνήσει και καλό θα είναι να το ανακουφίσετε με μια τρυφερή αγκαλιά.

 

Πότε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο

-      Εάν το μωρό σας είναι εξαιρετικά ανήσυχο ενώ του έχετε αλλάξει πάνα, του φοράτε σωστό ρουχισμό ανάλογα με την εποχή, η θερμοκρασία  του δωματίου είναι φυσιολογική και το έχετε ταΐσει.

-      Εάν αδυνατείτε να το ξυπνήσετε μετά από αρκετές ώρες και φαίνεται απρόθυμο να φάει ή τρώει πολύ αργά και δείχνει να κουράζεται.

-      Εάν το δερματάκι του δείχνει αρκετά κίτρινο συγκριτικά με το χρώμα που είχε όταν φύγατε από το μαιευτήριο.

 

Πόσο κοιμούνται τα νεογέννητα;

Δεν υπάρχει κανόνας γι’ αυτή την ερώτηση αφού ο βιολογικός ρυθμός ενός νεογέννητου δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στο 24ωρο – όπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε τις πρώτες εβδομάδες το μωρό σας δεν θα ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Σε γενικές γραμμές τα νεογέννητα κοιμούνται ή λαγοκοιμούνται για 16 με 20 ώρες το 24ωρο, περίπου ίσα κατανεμημένες ανάμεσα σε μέρα και νύχτα.

 

Συμβουλές επιβίωσης από μαμάδες

“Το πρώτο, ή μάλλον τα πρώτα βράδια που είχαμε το μωρό στο σπίτι συμφωνήσαμε με τον άντρα μου να ξυπνάει αυτός για να το αλλάζει και να το νανουρίζει και να με ξυπνάει μόνο για να το θηλάσω. Έτσι ανέκτησα γρήγορα τις δυνάμεις μου. Το μπόνους της υπόθεσης ήταν πως ο μπαμπάς εξοικειώθηκε πολύ γρήγορα με το μωρό και μπορούσε να αναλάβει χρέη βοηθού όταν γύριζε από τη δουλειά του!”

Μαρίνα, μητέρα ενός αγοριού 17 μηνών

 

“Γέννησα με καισαρική κι έτσι τις πρώτες μέρες ήρθε η μητέρα μου κι έμεινε μαζί μας στο σπίτι για να με βοηθάει. Καθώς ήμουν τελείως άπειρη, ένιωθα μεγάλη ασφάλεια γνωρίζοντας πως είναι κοντά μου και θα με βοηθήσει σε ο,τιδήποτε χρειαστεί. Τελικά η συμβολή της ήταν τεράστια, αφού μετά που θήλαζα την κορούλα μου, την έπαιρνε η μητέρα μου για να την κοιμίσει και μπορούσα να κοιμηθώ συνεχόμενα 3-4 ώρες”.

Άρτεμις, μητέρα ενός κοριτσιού 4 μηνών

 

Με τη συνεργασία της Δρ.Αντωνίας X. Μουτάφη, παιδιάτρου MSc, PhD

Διάβασε περισσότερα στο formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR