counter

Γυμνάστε το μωρό σας

Γυμνάστε το μωρό σας
Γυμνάστε το μωρό σας

Γυμνάστε το μωρό σας

Ένα νεογέννητο, συνήθως απολαμβάνει να κάθεται αναπαυτικά στη θέση του, χαζεύοντας, παρατηρώντας και ενίοτε κουνώντας τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Καλό θα ήταν λοιπόν να απολαύστε και εσείς αυτήν την περίοδο γιατί πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η γυμναστική και για τους δυο σας!

 

Παρότι το αεικίνητο πλέον μωράκι σας φαίνεται πως δεν καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να φτάσει στο κουτί με τα παιχνίδια του και με μοναδική μαεστρία μετατρέπει τα σουπλά σε φρίζμπι, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη σκέψη και μυϊκή δύναμη από μέρους του προκείμενου να μάθει και να καταφέρει να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε - εκτός από το να ασφαλίσετε κάθε επικίνδυνη περιοχή του σπιτιού προστατεύοντας από τις πρίζες μέχρι την κρυστάλλινη φοντανιέρα σας – είναι να απολαύσετε την κινητική αυτή εξέλιξη και αυτονόμηση του μικρού σας, βοηθώντας το να θέσει το κορμάκι του σε κίνηση. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε αρχικά είναι να μάθετε πως ξεκινά να «λειτουργεί», να δυναμώνει και να γυμνάζεται το σώμα του μωρού σας.

 

 

Γιατί το κεφάλι μου είναι τόσο βαρύ;

 

Στην αρχή ο λαιμός του μωρού σας είναι υπερβολικά ευαίσθητος και μαλακός καθώς και πάρα πολύ αδύναμος για να στηρίξει αυτό το τεράστιο κεφάλι που βρίσκεται από πάνω του. Η ενδυνάμωση του αυχένα είναι σταδιακή γι’ αυτό και κατά τους πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους θα πρέπει να στηρίζουμε πάντα το κεφαλάκι του στο χέρι μας όταν το κρατάμε, γιατί του είναι αδύνατο να το κάνει από μόνο του.  Σιγά, σιγά  βέβαια και αν το τοποθετείτε μπρούμυτα, από τον δεύτερο μήνα ζωής,  θα μπορεί να σηκώνει μόνο του έστω και για λίγα δευτερόλεπτα το μικρό του κεφαλάκι καθώς οι μύες του αυχένα δυναμώνουν μέρα με την ημέρα.

Αυτή η άσκηση είναι σημαντική γιατί πέρα από την ενδυνάμωση των μυών βοηθάει το μωράκι σας να ανακαλύψει την έμφυτη περιέργειά του για τον κόσμο γύρω του. Επίσης κάθε φορά που σηκώνει το κεφάλι του, μαθαίνει να συντονίζει το βλέμμα του με τις κινήσεις του κεφαλιού του, καταφέρνοντας να δει περισσότερα από τα πράγματα που το περιβάλλουν.

Βέβαια, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να καταφέρει να ελέγξει και να συντονίσει τη δύναμη να σηκώνει και να στηρίζει το κεφάλι του ενώ είναι ανάσκελα. Περίπου στους 4 μήνες θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στους αγκώνες του από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται και να παρακολουθεί πλέον περιμετρικά κάθε σας κίνηση.

 

 

Μ’ αρέσουν τα βαρελάκια

 

Μετά από τόσο καιρό που εξαρτιόταν αποκλειστικά από εσάς για να πάει οπουδήποτε, είναι σίγουρα πολύ διασκεδαστικό για το μωρό σας να γυρνάει γύρω, γύρω από τον εαυτό του κάνοντας βαρελάκια και καταφέρνοντας αργά αλλά σταθερά να μετακινηθεί έστω και λίγο. Τα περισσότερα μωράκια «χορεύουν Rock n Roll» από την ηλικία των 4-7 μηνών. Βέβαια αυτή η μοναδική τεχνική δεν κατακτιέται μέσα σε μία νύχτα. Απαιτείται καιρός μέχρι να δυναμώσουν οι μύες και να αποκτήσουν τα μωράκια τη δύναμη να γυρίζουν ανάποδα.

 

Μάλιστα αν παρατηρήσετε όταν βάζετε το μωράκι σας μπρούμυτα σηκώνει το κεφαλάκι του και σπρώχνει με τα χεράκια και τα ποδαράκια του το πάτωμα, σαν να προσπαθεί να πετάξει. Μία καλή μέθοδος εξάσκησης και ενδυνάμωσης λοιπόν είναι, πάντα βέβαια υπό την επίβλεψή σας, να τοποθετείτε το μωρό μπρούμυτα για λίγη ώρα και δελεάζοντάς το με παιχνίδια που θα τοποθετείτε μπροστά του να το παροτρύνετε να τα φτάσει.

 

Μπορεί να μην του αρέσει στην αρχή αλλά στην πορεία σίγουρα θα το συνηθίσει και εννοείται πως τελικά θα καταφέρνει να τα πιάσει με κινήσεις αριστοτεχνικές.

 

Tip: Επειδή δεν ξέρετε πότε ο δικός σας Νουρέγιεφ θα καταφέρει να κάνει την «πιρουέτα» καλό θα είναι από την ηλικία των 3 μηνών και μετά να μην το αφήνετε πλέον σε ψηλά σημεία, όπως κρεβάτι, αλλαξιέρα, τραπέζι ακόμα και αν δεμένο στο relax του!

 


Προσοχή! Ίσιο το Κορμί!

 

Αφού καταφέρει να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του το μωράκι σας, περίπου στην ηλικία των 6 με 8 μηνών θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος του, έστω και … καθιστό. Μέχρι βέβαια να καταφέρει να ορθώσει το ανάστημά του και να καθίσει αγέρωχο στον καναπέ θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες, περίσσια εξάσκηση και πολλές διασκεδαστικές «ελεύθερες πτώσεις». Εσείς βέβαια μπορείτε να βοηθήσετε τον μικρό σας ακροβάτη να ισορροπήσει βάζοντάς τον να κάτσει κάπου άνετα και ασφαλή όπου θα μπορεί να κινήσει τα χέρια του και να αποκτήσει την ισορροπία που ψάχνει.

 

Ακόμα καλύτερα μπορείτε να τον σταθεροποιήσετε με μαξιλάρια προκειμένου να το βοηθήσετε να δει πως είναι να βλέπεις τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία, καθιστός. 

 

 

Ένα όχημα 4x4

 

Συνήθως τα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε γύρω στην ηλικία των 7 με 10 μηνών, ξεσκονίζοντας με μεγάλη χαρά το πάτωμα και ανακαλύπτοντας με ακόμη μεγαλύτερη τα συρτάρια της κουζίνας.

 

Ευτυχώς το μωρό σας θα σας προειδοποιήσει για την επερχόμενη κινητική του ανεξαρτησία, καθώς τα μωρά που είναι έτοιμα να μπουσουλήσουν κάθονται οκλαδόν και ταλαντεύονται μπρος – πίσω, μέχρι να πέσουν θεαματικά και πάλι μπρούμυτα ή ανάσκελα και να αποκτήσουν έτσι την απαιτούμενη αίσθηση ισορροπία που θα τα βοηθήσει εντέλει να μπουσουλήσουν. Τα στυλ μπουσουλήματος είναι πολλά και μοναδικά όπως και το κάθε μωρό. Κάποια προτιμούν να έρπονται κυριολεκτικά σαν τα φίδια, άλλα πάλι διασχίζουν το δωμάτιο σε μηδενικό χρόνο με τα χέρια και σέρνοντας σχεδόν τα πόδια ή ακόμα και πηγαίνοντας ανάποδα.

 

Αργά ή γρήγορα όλα βρίσκουν τον τρόπο να συντονίσουν τα χεράκια με τα γόνατα και θέσουν σε λειτουργία το τετράτροχο όχημά τους. έξαλλου, όπως βολεύεται ο καθένας, αρκεί να επιτυγχάνει το στόχο του που δεν είναι άλλος από την δράση και την κίνηση. Το να μάθει όμως ένα μωρό να μπουσουλάει δεν εξυπηρετεί μόνο την έμφυτη ανάγκη του για περιπέτεια. Το μπουσούλημα βοηθάει το μωρό σας να εξερευνήσει το σπίτι σας, να μάθει να υπολογίζει αποστάσεις αλλά και να εξασκήσει τη μνήμη του προκειμένου να επιστρέψει στο σημείο από όπου ξεκίνησε.

 


Περπατά Καμαρωτά!

 

Περίπου στα πρώτα του γενέθλια και μέχρι την ηλικία των 18 μηνών το μωρό σας θα κάνει επιτέλους τη δική του πασαρέλα και επισήμως πλέον θα ενταχθεί στην ηλικιακή κατηγορία των νηπίων. Τα πρώτα βήματα του μικρού σας στην αρχή βέβαια και για αρκετούς μήνες αργότερα δεν θα είναι και πολύ σταθερά. Πιο πολύ με βηματισμό μεθυσμένου θα μοιάζουν παρά με περήφανη βόλτα. Αρχικά θα στηρίζεται κάνοντας 1-2 βηματάκια και όταν πλέον ξεθαρρέψει αρκετά να είστε σίγουρη ότι θα δει το πάτωμα από κοντά αρκετές φορές. Περίπου στα 2 του χρόνια θα στηρίζεται πλέον τόσο καλά στα πόδια του που το περπάτημα θα δώσει τη θέση του στο τρέξιμο και εσείς θα πρέπει να φοράτε ανελλιπώς τα αθλητικά σας παπούτσια αφού η προπόνηση και το κυνηγητό θα είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας.

 

Να θυμάστε ότι το περπάτημα αποτελεί τεράστιο κατόρθωμα για ένα παιδί και μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς του δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψει πλέον κυριολεκτικά τον κόσμο πηγαίνοντας μόνο όπου θέλει καθώς και να αυτονομηθεί από τη μαμά και τον μπαμπά. Δεν θα είναι μάλιστα λίγες οι φορές που θα επιδιώκει να βρίσκεται μακριά σας – έχοντας βέβαια την ασφάλεια ότι όταν σας αναζητήσει θα εμφανιστείτε– αλλά και που θα τσαντίζεται όταν θα βλέπει τα μεγαλύτερα παιδιά να το προσπερνάνε. Μην ανησυχείτε όμως γιατί το πείσμα αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για ένα παιδί στην προσπάθειά του για επιτυχία.

 


Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR