counter

Γνωρίζεις όσα πρέπει για τον στρεπτόκοκκο;

Γνωρίζεις όσα πρέπει για τον στρεπτόκοκκο;
Γνωρίζεις όσα πρέπει για τον στρεπτόκοκκο;

Από τον Θάνο Οικονόμου,

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ξέρεις ότι ένα παιδί µπορεί να παρουσιάσει λοίµωξη από στρεπτόκοκκο ακόµα και αν έχει νοσήσει ξανά; Ότι αποτελεί την πιο κοινή αιτία αµυγδαλίτιδας; Ότι προκαλεί ακόµα και οστρακιά; Αν όχι, τότε σίγουρα πρέπει να µάθεις περισσότερα.

Τα παιδιά πολύ συχνά παρουσιάζουν διάφορες λοιµώξεις. Είτε λόγω της µικρής τους ηλικίας και του ανώριµου ανοσοποιητικού συστήµατος είτε λόγω των συνθηκών όπου βρίσκονται καθηµερινά (σχολείο, παιδικός σταθµός, παιδότοποι) και της αδυναµίας τήρησης των ατοµικών κανόνων υγιεινής.

Συχνότερα στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας εµφανίζονται κυρίως ιογενείς λοιµώξεις (ρινοϊοί κ.τ.λ.), ενώ στα παιδιά σχολικής και µεγαλύτερης ηλικίας ένα µεγάλο ποσοστό των λοιµώξεων οφείλεται σε µικροβιακούς παράγοντες.

Συχνότερο παθογόνο αίτιο σε αυτή την ηλικία αποτελεί ο στρεπτόκοκκος (β-αιµολυτικός στρεπτόκοκκος οµάδας Α).

Ορίστε τι χρειάζεται να ξέρεις για αυτόν:

Ο στρεπτόκοκκος είναι ιδιαίτερα µολυσµατικός και µεταδίδεται κυρίως µε άµεση επαφή µε τις εκκρίσεις από το ανώτερο αναπνευστικό (µύτη, λαιµός).

Από τη στιγµή που ένα παιδί έρθει σε επαφή µε τον στρεπτόκοκκο, µπορεί να περάσει ακόµα και µία εβδοµάδα για να εκδηλώσει συµπτώµατα.

Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί συχνότερα τη στρεπτοκοκκική φαρυγγοαµυγδαλίτιδα, την οστρακιά και σπανιότερα λοιµώξεις του δέρµατος.

Ένα παιδί που νοσεί από στρεπτοκοκκική αµυγδαλίτιδα εµφανίζει πυρετό, πονόλαιµο, βήχα και καταβολή.

Γιατί η οστρακιά θέλει αντιβίωση;

Η οστρακιά είναι η λοίµωξη από β-αιµολυτικό στρεπτόκοκκο οµάδας Α και εµφανίζει τα συµπτώµατα της φαρυγγοαµυγδαλίτιδας σε συνδυασµό µε το χαρακτηριστικό εξάνθηµα που εµφανίζεται κυρίως δύο ηµέρες µετά τα πρώτα συµπτώµατα. Πρόκειται συνήθως για κόκκινες κηλίδες-βλατίδες που εµφανίζονται κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα, αλλά µπορεί να επεκταθούν και σε άλλα µέρη του σώµατος.

Το εξάνθηµα διαρκεί συνήθως µέχρι 5 ηµέρες και σταδιακά υποχωρεί, ενώ στη συνέχεια το δέρµα µπορεί να εµφανίσει απολέπιση. Η οστρακιά διαρκεί συνήθως µέχρι και 7 µε 10 ηµέρες από την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων. Όπως κάθε λοίµωξη του αναπνευστικού, µεταδίδεται µε άµεση επαφή µε τις εκκρίσεις από το ανώτερο αναπνευστικό ή µε άµεση επαφή µε το δέρµα παιδιού που εµφανίζει στρεπτοκοκκική βλάβη.
Η διάγνωση της οστρακιάς τίθεται έπειτα από κλινική εξέταση του άρρωστου παιδιού και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά µε την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσµατος. Σπάνιες επιπλοκές της οστρακιάς και κάθε στρεπτοκοκκικής λοίµωξης αποτελεί η προσβολή των νεφρών (µεταστρεπτοκοκκική σπειραµατονεφρίτιδα), της καρδιάς (ρευµατικός πυρετός), καθώς και επιπλοκές τοπικά (απόστηµα των αµυγδαλών). Η θεραπεία της οστρακιάς είναι σηµαντική για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών και συνίσταται αντιβίωση από το στόµα, συνήθως για 10 ηµέρες. Υποστηρικτικά µέτρα αποτελούν η χορήγηση αντιπυρετικών στον πυρετό, η σωστή διατροφή και ενυδάτωση του παιδιού, η ανάπαυση και η αποφυγή επαφής µε άλλα άτοµα.

Τι χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς και οι δάσκαλοι που συχνά πανικοβάλλονται στο άκουσµα της οστρακιάς:

Η οστρακιά είναι µία συχνή πάθηση κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τα παιδιά που λαµβάνουν αντιβίωση δεν µεταδίδουν το µικρόβιο έπειτα από 24-48 ώρες και µπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο.

Δεν εµφανίζουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Ακόµα και αν νοσήσουν ταυτόχρονα δύο αδέλφια, το ένα µπορεί να εµφανίσει οστρακιά και το άλλο όχι.

 

*Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

paidiatosmou@gmail.com paidiatrosmou.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR