counter

Γιατί «παίζει» με το φαγητό του;

Γιατί «παίζει» με το φαγητό του;
Γιατί «παίζει» με το φαγητό του;

Γιατί «παίζει» με το φαγητό του

Είναι γεγονός! Τα παιδιά προτιμούν να χρησιμοποιούν το κουτάλι περισσότερο ως «σφεντόνα» παρά για να βάζουν το φαγητό στο στόμα τους. Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο «πρωτόγονα» όταν το κουταλάκι καταλήγει στο πάτωμα κι αναλαμβάνουν δράση τα χεράκια τους…   

 

 

Γιατί το κάνουν;  

Με τρεις λεξούλες; Για να μάθουν! Με περισσότερες από τρεις… Γιατί τόσο το χρώμα, όσο η υφή και η οσμή του φαγητού κινούν την περιέργειά τους. Προκειμένου λοιπόν να λύσουν κάθε απορία τους σπεύδουν να πειραματιστούν με το φαγάκι το οποίο φτάνει να καταλήγει παντού εκτός από εκεί που πρέπει: στο στομάχι τους!  

 

 

Κι όμως, μέσα από αυτό μαθαίνουν… 

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν τις διάφορες υφές από το να αγγίζουν τα διάφορα «αντικείμενα», είτε αυτά είναι στερεά, είτε παχύρευστα ή υγρά! Για να είμαστε ακριβείς, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτύξουν όχι μόνο την αφή, αλλά και τη γεύση ή την όσφρησή τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ασυναίσθητα προσπαθούν να πιάσουν οτιδήποτε βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο και να πειραματιστούν με αυτό. Ναι, ακόμα και το λιώσιμο της μπανάνας είναι ένα μικρό πείραμα για εκείνα, αφού μπορούν μόνα τους να διαπιστώσουν πως η μορφή της μπορεί να αλλάξει με λίγο παραπάνω ζούληγμα!  

 

 

Υπάρχει (μέση) λύση: 

Προκειμένου να περιορίσουμε λίγο το «χάος», τοποθετούμε ένα σουπλά στο καρεκλάκι τους, ή αν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι πλαστικού (το σουπλά δηλαδή) είναι ο χώρος των «πειραμάτων» τους. Τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν διαφορετικές τροφές προσφέροντάς τους π.χ. διάφορα φρουτάκια, τα οποία μάλιστα φροντίζουμε να τους τα δείχνουμε ολόκληρα και αλεσμένα ή κομμένα. Επίσης, προσπαθούμε να αφήσουμε λίγο στην άκρη τη μανία μας για καθαριότητα και δεν σπεύδουμε να σκουπίσουμε την κάθε πιτσιλιά. Ο λόγος; Τα μικρά μας μπορεί να το εκλάβουν ως παιχνίδι και να πιτσιλάνε τα πάντα προκειμένου να τρέχουμε κοντά τους για να καθαρίσουμε! Τέλος, αν υποψιαστούμε ότι το περισσότερο φαγητό καταλήγει στο σουπλά ή στο… πάτωμα και όχι στο στομάχι τους, τότε, ίσως έχει φτάσει η ώρα να απομακρύνουμε το πιάτο από μπροστά τους…

  

 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR