counter

Γιατί δεν μας ακούει;

Γιατί δεν μας ακούει;
Γιατί δεν μας ακούει;

Όχι, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ακοή του, κι όμως το μικρό μας αγνοεί εντελώς ό,τι κι αν του λέμε. Τι συμβαίνει τελικά; Γιατί δεν ακούει ποτέ αυτά που του λέμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 5 βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε… Λέτε, τελικά, να έχουμε υποπέσει σε κάποιο από αυτά τα μικρά –αλλά σημαντικά– λαθάκια προκειμένου να κάνουμε το παιδί μας να ακούσει όσα του λέμε; 
 
1. Έχουμε επιστρατεύσει μερικά –όχι και τόσο– αληθοφανή ψεματάκια. Κατ’ επέκταση, το παιδί μας πλέον δεν πιστεύει όλα όσα του λέμε και κάνει αυτό που νομίζει εκείνο σωστό… Πως το διορθώνουμε: Πολύ απλά, λέγοντάς του πάντα την αλήθεια. Εντάξει, δεν είναι κακό να επιστρατεύουμε που και που μικρά, αθώα ψεματάκια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας γίνουν συνήθεια. 
2. Υποχωρούμε διαρκώς στη γκρίνια και τα παρακάλια του. Έτσι, γνωρίζει πια πως ό,τι κι αν κάνουμε, πάλι το δικό του θα «περάσει». Πως το διορθώνουμε: Τα όρια είναι για να τα τηρούμε και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει το μικρό μας να καταλάβει καλά. Για να γίνει αυτό, όμως, ίσως θα πρέπει να υποστούμε λίγη… γκρίνια παραπάνω.
3. Ακόμα κι εμείς οι ίδιοι καταπατάμε τους «κανόνες» που βάζουμε. Πως ζητάμε από το μικρό μας να μην τρώει πολλά γλυκά και να μην είναι διαρκώς μπροστά από μία οθόνη όταν εμείς καθόμαστε με τις ώρες στο κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση αγκαλιά με 2-3 σοκολατίστες; Πως το διορθώνουμε: Προσπαθώντας να ακολουθήσουμε κι εμείς τους κανόνες του σπιτιού και γενικότερα της καθημερινότητας της οικογένειάς μας. Ε, κι αν τύχει καμιά φορά να "κλέψουμε", φροντίζουμε να το κάνουμε κρυφά! 
4. «Δωροδοκούμε» διαρκώς το μικρό μας προκειμένου να μας ακούσει. Έτσι, ξέρει πως αν δεν ακούσει, όλο και κάτι καλό θα κερδίσει… Πως το διορθώνουμε: Βάζουμε φρένο στις υλικές επιβραβεύσεις και επιστρατεύουμε τα καλά μας λόγια. Το μικρό μας δεν θα πρέπει πάντα να περιμένει αντάλλαγμα για μας ακούσει.
5. Χάνουμε την ψυχραιμία μας δίνοντας τροφή σε ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις. Εκεί που ένα θέμα (προσοχή: ένα θέμα, όχι όλα…) θα μπορούσε να λήξει με μια μικρή υποχώρηση ή αναπροσαρμογή στα όριά μας, χάνουμε τον έλεγχο και η «μάχη» εξελίσσεται σε πόλεμο. Πως το διορθώνουμε: Αρχικά, θα πρέπει να διαλέγουμε τις μάχες μας. Κάποιες φορές μπορεί να μην αξίζει να παλεύουμε τόσο για κάτι το οποίο θεωρούμε σωστό – ή τουλάχιστον όχι με τέτοιο ζήλο. Άλλωστε, μην ξεχνάτε… Ανάμεσα σε όσα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας συγκαταλέγεται και η ψυχραιμία.  
 
 
* Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου και της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR