counter

Γαστρεντερίτιδα: Μπορούμε να την προλάβουμε;

Γαστρεντερίτιδα: Μπορούμε να την προλάβουμε;
Γαστρεντερίτιδα: Μπορούμε να την προλάβουμε;

Γαστρεντερίτιδα: Μπορούμε να την προλάβουμε;

Η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας και δυστυχώς είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενη. Τα συνηθέστερα αίτια είναι οι ιοί και τα βακτηρίδια. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος και διάρροια, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και εμετός ή πυρετός.

  

Το στάδιο επώασης μιας γαστρεντερίτιδας διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες και η διάρκεια της ασθένειας λίγες μέρες, ανάλογα από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερική λοίμωξη αλλά και από το ίδιο το παιδί. Για τις περισσότερες βακτηριακές και ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού.

  

Επειδή, όμως, οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών θα πρέπει, πάντοτε βέβαια με τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, το παιδί να ενυδατώνεται συνεχώς και να ακολουθεί δίαιτα πλούσια σε υγρά και ηλεκτρολύτες για τουλάχιστον 2-3 μέρες.

 

 

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας αν:

  • Το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας και πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους και έντονο κοιλιακό άλγος.
  • Τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
  • Το παιδί σας φαίνεται αφυδατωμένο (στεγνή γλώσσα, υπνηλία, πυρετός που δεν υποχωρεί εύκολα, κακή διάθεση).

  

 

Μετάδοση και προφύλαξη… 

Το βασικό μέτρο προφύλαξης του παιδιού από τη γαστρεντερίτιδα είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι, ειδικά πριν το φαγητό και μετά τη χρήση τουαλέτας. Είναι ένα απλό μέτρο, αλλά συγχρόνως πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά στη μικρή ηλικία είναι δύσκολο να συμμορφωθούν με τέτοιες οδηγίες.

 

Αν γνωρίζετε ότι στην περιοχή σας υπάρχει επιδημία γαστρεντερίτιδας, προσπαθήστε να αποφύγετε έντονα συνωστισμένους χώρους, όπως παιδότοπους. Σε περίπτωση ωστόσο που κολλήσει το παιδί σας, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον για όσο κρατήσουν τα συμπτώματα (εμετός, διάρροια), προκειμένου να μην μεταδώσει τον ιό και να του χορηγήσετε πολλά υγρά αλλά και διαλύματα ηλεκτρολυτών που θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Η τουαλέτα θα πρέπει να απολυμαίνεται απαραιτήτως ύστερα από κάθε χρήση.

 

 

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί:

Οι γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού, καθώς επίσης και μέσω μερικών κατοικίδιων ζώων. Γι αυτό φροντίστε…

  • Να πλένετε τα χέρια, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
  • Να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο νερό.
  • Να καταψύχετε και να ψήνετε καλά τα κρέατα.
  • Όταν ταξιδεύετε να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό και να μην αγοράζετε φαγητά από πλανόδιους ή πωλητές του δρόμου διότι είναι πολύ πιθανό τα φαγητά αυτά να μην είναι ελεγχόμενα.
  • Εάν έχετε ζωάκι, ο χώρος σίτισής του θα πρέπει να είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας.

 

  

 

Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία της Χαράς Τζιουβάρα, Παιδιάτρου-Νεογνολόγου (haratziouvaras@yahoo.com).

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR