counter

Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι…!

Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι…!
Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι…!

 Αποταμίευση

Αλήθεια, πως μπορούμε να κάνουμε τα μικρά μας να επιλέξουν να γεμίσουν κάτι όταν το να αδειάσουν κάτι άλλο (όπως π.χ. τα ράφια ενός καταστήματος παιχνιδιών), μοιάζει τόσο πιο θελκτικό για εκείνα; Πώς γίνεται να τα πείσουμε να μην χαρούν τα λεφτά τους σήμερα, αύριο, μεθαύριο, αλλά σε ένα, δύο, τρεις ή και περισσότερους μήνες από τώρα; Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, είναι εφικτό αρκεί να επιστρατεύσουμε κάποια απλά, χρήσιμα κόλπα-μυστικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε την αποταμίευση τόσο στη δική μας καθημερινότητα, όσο και σε αυτή των παιδιών μας.

 

  • Ζητείται… θησαυροφυλάκιο: Καλή η έννοια της αποταμίευσης, όμως πού θα φυλάμε τα χρήματα; Σε πρώτη φάση ένας κουμπαράς (που δεν ανοίγει εύκολα) είναι μια καλή λύση. Μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο διάφανο κουμπαρά, να σημειώνουμε πάνω τους στόχους μας και να παρακολουθούμε τη στάθμη του να ανεβαίνει! Π.χ. στους 3 πόντους μια ρόδα, στους 6 μια δεύτερη στις 10 το τιμόνι… Ε, γύρω στους 20 πόντους θα έχουμε συμπληρώσει όλο το ποδήλατο. Από τη στιγμή που το πρώτο μας εγχείρημα θα έχει πετύχει και τα μικρά μας θα έχουν μεγαλώσει, τότε μπορούμε να επεκτείνουμε τους ορίζοντες της αποταμίευσης ανοίγοντας έναν καταθετικό λογαριασμό στο όνομά τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούμε μάλιστα να επισκεπτόμαστε παρέα την τράπεζα όχι μόνο για να καταθέσουμε χρήματα, αλλά και για να ενημερώσουμε το βιβλιάριο των καταθέσεών μας. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να βλέπουν την πρόοδο που κάνουν. 

 

  • Αποταμίευση με τόκο: Κάθε φορά που τα παιδιά μας αποφασίζουν να αποταμιεύσουν ένα ποσό, μπορούμε να τους το διπλασιάζουμε. Π.χ. αν θελήσουν να βάλουν στην άκρη τρία ευρώ, τους δίνουμε ακόμα τρία. Αυτή η τακτική θα μπορούσε φυσικά να λειτουργήσει και με ποσοστά, όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Αν λοιπόν θελήσουν να αποταμιεύσουν τα 100 ευρώ που μάζεψαν από δώρα στα γενέθλιά τους, μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά τους δίνοντάς τους επιπλέον ένα 10 ή 20 τοις εκατό του ποσού που θα βάλουν στην άκρη.  

 

  • Βάζουμε στόχους: Ένα παιχνίδι σήμερα… Ένα ρούχο αύριο… Ένα ταξίδι του χρόνου… Δεν σταματάμε να βάζουμε στόχους μαζί με τα παιδιά και προπάντων, δεν ξεχνάμε να το γιορτάζουμε κάθε φορά που τα μικρά μας πετυχαίνουν έναν από αυτούς. Κάπως έτσι, μαθαίνουν την αρετή της υπομονής, την αξία της επιμονής και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση αφού καταφέρνουν μέσω της προσπάθειας να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους.   

 

  • Δίνουμε το καλό παράδειγμα: Υιοθετούμε το δικό μας γουρουνάκι ή ανοίγουμε κι εμείς ένα λογαριασμό και βαδίζουμε παρέα στο μονοπάτι της αποταμίευσης ευχόμενοι… να είναι μακρύς ο δρόμος! 

 

 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR