counter

Εσείς ρωτάτε, η ψυχολόγος σάς απαντάει!

Εσείς ρωτάτε, η ψυχολόγος σάς απαντάει!
Εσείς ρωτάτε, η ψυχολόγος σάς απαντάει!

q&a

 

Feelings…

Είναι δυνατό ο πρόωρος τοκετός να φέρει πιο έντονα (αρνητικά) συναισθήματα στη μητέρα; Αν ναι, πώς θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει;

Απάντηση: Η λοχεία είναι μια κατ’ εξοχήν φορτισμένη περίοδος γεμάτη με  ανησυχία, αγωνία και συχνά σωματική εξάντληση. Φαντάζεται, λοιπόν, κανείς το πόσο απαραίτητη είναι η πρωτύτερη ετοιμότητα της γυναίκας να γίνει μητέρα και το πόσο ένας πρόωρος τοκετός  μπορεί να την «ξαφνιάσει». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως κάθε πρόωρος τοκετός οδηγεί σε επιλόχεια κατάθλιψη, παρ’ όλα αυτά όμως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αρνητικής αντίδρασης από τη μεριά της μητέρας. Το συναισθηματικό δίχτυ προστασίας που απλώνει το οικογενειακό περιβάλλον  μαζί με τη μητρική συναισθηματική ετοιμότητα οδηγεί σε  μια ψυχικά ισορροπημένη περίοδο λοχείας. Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι περισσότερες μητέρες ομολογούν πως το δέσιμο με το παιδί τους δεν είναι τόσο ακαριαίο και άμεσο όσο περιμένουν και πως συχνά γονατίζουν από τη σωματική κούραση και εύχονται κάποιος να τις αποδέσμευε από το ρόλο της μητρότητας έστω και για κάποιες ώρες. Επίσης, συχνά μια μητέρα θα εκνευριστεί από ένα ανήσυχο μωρό, ενδέχεται να έχει αρνητικές σκέψεις για αυτό, όπως και να είναι γενικότερα ευερέθιστη αυτήν την περίοδο. Πιθανή λύση; Αρχικά ζητείστε στήριξη από τον σύζυγο και από τα μέλη της οικογένειάς σας και αν αυτό δεν επαρκεί αναζητήστε βοήθεια από κάποιο ειδικό.

 

q&a

 

Τα ξεσπάσματά του με κάνουν να κοκκινίζω!

Κάθε φορά που το μικρό μου αρχίζει να φωνάζει σε δημόσιο χώρο, νιώθω πως θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Είναι φυσιολογικό; Βλέπω άλλες μαμάδες οι οποίες δεν δείχνουν να ντρέπονται τόσο όσο εγώ…

Απάντηση: Τα παιδιά όσο και αν προσπαθήσουμε να τα μάθουμε να έχουν καλούς τρόπους και να συμπεριφέρονται σαν μικροί κύριοι και μικρές κυρίες θα υπάρξουν φορές που δεν θα καταφέρουν να… θυμηθούν τις συμβουλές μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να χειριστούμε έξυπνα τον εκνευρισμό ή τον υπερβολικό ενθουσιασμό τους.  Πριν πάτε, λοιπόν, κάπου μαζί με το μικρό σας, εξηγείστε του τι είδους συμπεριφορά θα πρέπει να έχει. Έτσι, και αυτό θα είναι προετοιμασμένο και εσείς θα μπορείτε με μια φράση να του υπενθυμίζετε τι έχετε συμφωνήσει. Σε περίπτωση που το παιδί σάς αγνοήσει, μπορείτε να το προειδοποιήσετε ότι π.χ. θα φύγετε αν εξακολουθήσει να δείχνει κακή συμπεριφορά – κάτι το οποίο θα πρέπει φυσικά να τηρήσετε. 

 

q&a

 

Μαμά VS Μπαμπάς σημειώσατε Χ

Μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, κάποιες φορές όμως, διαφωνούμε με τον σύζυγό μου σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών. Υπάρχει «σωστός» τρόπος για να χειριστούμε τις όποιες διαφωνίες μας; 

Απάντηση: Πρώτα απ’ όλα είναι θετικό το ότι έχετε συνειδητοποιήσει την ανάγκη να συμφωνήσετε στο πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Καταγράψτε ο καθένας τα σημεία που νομίζετε ότι διαφωνείτε και που συμφωνείτε και έπειτα συγκρίνετε αυτά που έχετε σημειώσει. Μην ξεχνάτε ότι η διαφωνία είναι δημιουργική όταν οδηγεί σε συζήτηση που γίνεται με σεβασμό και ανοιχτό πνεύμα ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και τέλος η σύνθεση των απόψεων. Σε καμιά περίπτωση η διαφωνία δεν θα πρέπει να εκφράζεται μπροστά στα παιδιά και είναι προτιμότερο να στηρίξετε κάτι με το οποίο διαφωνείτε παρά τα παιδιά να αντιληφθούν ότι δεν συμφωνείτε. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε θα νιώσουν ανασφάλεια, είτε θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν την διαφωνία σας βασιζόμενα στο… διαίρει και βασίλευε. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR