counter

Επιλογές Τοκετού: Oι 4 πιο διαδεδομένοι τρόποι

Ο τοκετός συνιστά το τελευταίο βήμα της εγκυμοσύνης, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στο έμβρυο να αποδεσμευθεί από την κοιλιά της μητέρας του και να αρχίσει να βιώνει τη δική του ζωή με τις δικές του ικανότητες. Κατά συνέπεια, η επιλογή της μεθόδου πραγματοποίησης του τοκετού είναι καθοριστική και για την ομαλή εφαρμογή της διαδικασίας, και για την ψυχολογική ηρεμία της μέλλουσας μητέρας . Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη προτείνει τέσσερις δυνατούς τρόπους τοκετού.

1. Σε ορισμένες κλινικές υπάρχουν τα «Δωμάτια Τοκετού»
Αυτές οι κλινικές αναδεικνύουν την αντίληψη ότι ο τοκετός πρέπει να πραγματώνεται με τη μικρότερη ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση, για αυτό και διαθέτουν αυτούς τους χώρους, στους οποίους φυσικά η επίτοκος βρίσκεται σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, από την αρχή μέχρι και τη γέννηση του παιδιού. Τα περισσότερα δωμάτια επιδιώκουν μια ατμόσφαιρα που θυμίζει περισσότερο δωμάτιο σπιτιού παρά μαιευτηρίου. Θεωρείται αναμφισβήτητο το γεγονός ότι αυτή η επιλογή απευθύνεται σε εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου, αν και υπάρχει πρόβλεψη για επείγουσες καταστάσεις.

2.Μέθοδος Λεμπουαγιέ ή “Ήπια Γέννα
Η συγκεκριμένη επιλογή προωθεί τη γέννα χωρίς βία, δηλαδή την ήρεμη άφιξη του παιδιού στον κόσμο. Η μέθοδος αυτή ορίζει απαλό φωτισμό, ώστε να είναι σταδιακή και καθόλου τραυματική η μετάβαση από τη σκοτεινή μήτρα στον έξω κόσμο, και απορρίπτει το κράτημα του μωρού ανάποδα και το χτύπημά του να κλάψει, αναζητώντας λιγότερο επιθετικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η αναπνοή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικά μαιευτήρια ο ομφάλιος λώρος, δεν κόβεται αμέσως, αλλά αντιθέτως παραμένει ακέραιος μέχρι να σταματήσει να πάλλεται. Ο Λεμπουαγιέ είχε προτείνει και το ζεστό μπάνιο για να καταπραΰνει το νεογέννητο και να απαλύνει τη μετάβαση από ένα υγρό περιβάλλον σε ένα ξηρό, όμως δε συνηθίζεται. Το να δίνουν το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας αμέσως αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.

3. Υπάρχει και η δυνατότητα τοκετού στο σπίτι
Κάποιες γυναίκες δεν εμπνέονται με την ιδέα εισαγωγής σε νοσοκομείο. Υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα πραγματοποίησης του τοκετού στη τρυφερή ατμόσφαιρα του σπιτιού, σε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, χωρίς να παρεμβαίνουν νοσοκομειακά πρωτόκολλα και ιατρικό προσωπικό. Βέβαια, δε περίπτωση εμφάνισης κάποιου προβλήματος, δε θα υπάρχει άμεσα η δυνατότητα για επείγουσα καισαρική ή ανάνηψη του νεογέννητου. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Νοσοκόμων – Μαιών, είναι βασικό να ικανοποιούνται τρία κριτήρια:
i. η εγκυμοσύνη να είναι χαμηλού κινδύνου, χωρίς δηλαδή η γυναίκα να πάσχει από υπέρταση, διαβήτη ή άλλα χρόνια ιατρικά προβλήματα, και φυσικά χωρίς ιστορικό προγενέστερου δύσκολου τοκετού
ii. η διαδικασία να παρακολουθείται από γιατρό ή διπλωματούχο μαία και σύμβουλο μαιευτήρα, ο οποίος θα έχει παρακολουθήσει τη γυναίκα καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα έχει συνεργαστεί με τη μαία στο παρελθόν
iii. να υπάρχει σε διαθεσιμότητα κάποιο μεταφορικό μέσο, καθώς και η οικία να βρίσκεται κοντά σε μαιευτήριο.

Δείτε την εμφάνιση της Ζωής Κρονάκη στο Happy Day.

Δείτε περισσότερα στο all4mama.gr

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne