counter

Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;

Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;
Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;

Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;

Αλήθεια, υπάρχει η ιδανική ηλικία για να μείνει έγκυος μια; «Φυσικά και υπάρχει!», θα σας απαντήσουμε… Όταν νιώσει «έτοιμη», όταν απαλλαγεί από το άγχος της και αισθανθεί πως μπορεί να αφοσιωθεί σε ένα τόσο δα πλασματάκι που θα αποζητά τη φροντίδα και την αγάπη της κάθε ώρα και στιγμή. Το αν θα μεγαλώσει μια οικογένεια δεν εξαρτάται τόσο από «τα χρόνια», όσο από «τον κατάλληλο χρόνο».

 

 

Έγκυος στα 20...

 

Η Σοφία είχε πάντοτε ένα όνειρο στο μυαλό της. Να καταφέρει να γίνει μανούλα έως τα είκοσι έξι της. Και τα κατάφερε. Σε αυτή ακριβώς την ηλικία έφερε στον κόσμο τη μικρή Μαίρη και περίπου δύο χρόνια μετά τον Δημητράκη. Στο μυαλό της δεν υπήρχε κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει με τα μικρά της. Όπου και να πήγαινε τα έπαιρνε συνεχώς μαζί της, αν και κάποιες φορές, δεν της επέτρεπαν να κάνει όλα όσα επιθυμούσε. Δεν μπορούσε να ξυπνήσει ό, τι ώρα ήθελε. Ούτε να βγει οποιαδήποτε στιγμή από το σπίτι. Το γυναικείο shopping αντικαταστάθηκε από το… μωρουδιακό και ο καφές στην trendy καφετέρια από μια βόλτα στην παιδική χαρά. Οι εκδρομές μειώνονταν στο ελάχιστο όσο ο λογαριασμός του super market αυξανόταν. Αυτά όσον αφορά τη Σοφία, γιατί η ζωή των ανύπαντρων και… άκληρων φιλενάδων της συνέχιζε ως είχε! Και κάποιες φορές, όταν η Σοφούλα έβλεπε «τα κορίτσια» να βγαίνουν μέρα παρά μέρα μαράζωνε στον καναπέ πνιγμένη από πάνες, μπιμπερό και μωρουδίσια κλάματα… Ειδικά όταν ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να τις ακολουθήσει.

 

Τα υπέρ…

 

Σε αυτή την ηλικία το σώμα της γυναίκας είναι ξεκούραστο, άκρως συνεργάσιμο και υπερβολικά θετικό απέναντι στο ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μηχανισμοί των αγγείων, των μυών και του δέρματος είναι πιο ανθεκτικοί και «εύπλαστοι». Μπορούν να «σηκώσουν» πολύ πιο εύκολα το βάρος μιας εγκυμοσύνης και να ανταπεξέλθουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία στον κατακλυσμό της προγεστερόνης και των οιστρογόνων που επιφέρει μια εγκυμοσύνη. Η μήτρα και ο τράχηλος «συνεργάζονται» πολύ περισσότερο κάνοντας τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού λιγότερο «δύσκολη υπόθεση».

 

Οι πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της μητέρας, όσο και του παιδιού ελαχιστοποιούνται. Οι αυξημένες αντοχές του οργανισμού επιτρέπουν στη μανούλα να αντιμετωπίσει πολύ πιο αισιόδοξα όχι μόνο την κύηση και τον τοκετό, αλλά και το μεγάλωμα του μωρού της.

 

Τέλος, αν σκεφτούμε ότι «μαζί με τη γυναίκα μεγαλώνουν και τα ωάριά της», τότε, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στη δεκαετία των είκοσι χρόνων τα ωάρια βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση, όπως ακριβώς κι εκείνη!

 

Οι περιπτώσεις εμφάνισης χρωμοσωματικών ανωμαλιών συνεπώς είναι πολύ μικρότερες και γι’ αυτό, στις συγκεκριμένες ηλικίες, δεν απαιτούνται επεμβατικές εξετάσεις όπως π.χ. η αμνιοπαρακέντηση. Εννοείται, φυσικά, ότι ο προγεννητικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία. 

 

…και τα κατά

 

Είναι γεγονός πως ένα κορίτσι που θα αποφασίσει να γίνει μητέρα στα 20 θα κληθεί να μεγαλώσει μαζί με το μικρό της. Κι ενώ μερικές δεκάδες χρόνια πριν η ηλικία αυτή θεωρούνταν ιδανική για να τεκνοποιήσει μια γυναίκα, σήμερα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

 

Μαζί με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, αυξήθηκαν οι εναλλακτικές, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις και μειώθηκαν οι γεννήσεις σε τόσο μικρές ηλικίες. Έτσι λοιπόν, τα κορίτσια που γίνονται μητέρες τόσο μικρά, πολλές φορές καταλήγουν να νιώθουν αποκλεισμένα από τον περίγυρό τους. Συχνά παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης, αφού, καλούνται να ωριμάσουν πολύ πιο γρήγορα και κάποιες φορές απότομα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η σκέψη πως «άφησαν πίσω τη ζωή τους» τις κατατρέχει.

 

Κάπως έτσι, παλεύουν να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί της οικογενειακής ζωής το οποίο συχνά βαραίνει από τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις ατέλειωτες συμβουλές των «μεγάλων» που συνεχώς επεμβαίνουν στη ζωή του ζευγαριού «για το καλό του».

 

 

Έγκυος στα 30...

 

«Όταν νιώσω έτοιμη. Μόνο τότε θα κάνω παιδιά!», έλεγε πάντα η Κυριακή. Έτσι λοιπόν, αφού ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τις σπουδές της, αφού βρήκε μια δουλειά που (λίγο-πολύ) της άρεσε –εντωμεταξύ είχε βρει και τον κατάλληλο σύντροφο– αποφάσισε γύρω στα 34-35 ότι είχε φτάσει η ώρα να κάνει το μεγαλύτερο βήμα της ζωής της: Να γίνει μανούλα!

 

Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και ύστερα από εννιά σχετικά εύκολους μήνες κατέληξε να κρατά στο ένα χέρι τη μονάκριβη Αννούλα της και στο άλλο το περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» προκειμένου να ενημερώνεται για ό, τι μπορεί να απασχολεί μια νέα μαμά. Λίγο παραδίπλα, φυσικά, είχε το τηλέφωνο του γιατρού, τον οποίο καλούσε συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ειδικά τον πρώτο καιρό. Όταν πέρασαν οι μήνες και επέστρεψε στο γραφείο, άρχισε να κατακλύζεται από άγχος κι ενοχές πως δεν αφιέρωνε πολύ χρόνο στη μικρή της. Πάνω που κατάφερνε να ξεκλέψει μια-δυο μέρες από τη δουλειά για να κάτσει σπίτι, οι τύψεις επέστρεφαν…

 

Αυτή τη φορά της υπενθύμιζαν ότι παραμελεί τη δουλειά της… Η πίεση έγινε η καλύτερή της φίλη και προκειμένου να «αναπληρώσει» το κενό που άφηνε στη ζωή της κόρης της λόγω φόρτου εργασίας, της αγόραζε ένα σωρό παιχνίδια «κακομαθαίνοντάς» τη ολοένα και περισσότερο! Όλα αυτά μέχρι που τελικά συνειδητοποίησε ότι το παιδί δεν χρειαζόταν υλικά αγαθά. Είχε ανάγκη μόνο από λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί με τους γονείς του. Κάπως έτσι άρχισαν να το «παλεύουν» με τον σύζυγό της καθιερώνοντας όλο και περισσότερες οικογενειακές στιγμές μέσα στην εβδομάδα!

 

Τα υπέρ…

 

Μια γυναίκα στα τριάντα της λίγο-πολύ γνωρίζει τι θέλει. Πολύ πιθανό να το έχει αποκτήσει κιόλας. Είναι αρκετά πιο συνειδητοποιημένη από ένα κορίτσι είκοσι χρονών και συνειδητά προχωρά στην απόφασή της να γίνει μητέρα. Κι ενώ η γονιμότητά της μπορεί να έχει αρχίσει να ελαττώνεται, οι αντοχές της είναι ακόμα δυνατές! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέλησή της την οδηγεί στο να «κυνηγήσει» έναν ακόμα «ρόλο» ζωής: Εκτός από αυτόν της εργαζόμενης και της συζύγου, θέλει να ενσαρκώσει και το ρόλο της μητέρας! Στα τριάντα της νιώθει σαφώς περισσότερη αυτοπεποίθηση απ’ ότι ένιωθε στα είκοσι, είναι πολύ πιο χαλαρή και δεν έχει το άγχος και την κούραση που θα μπορούσε να ένιωθε μια γυναίκα στα σαράντα. Επιπλέον, το σώμα της μπορεί να «υποστηρίξει» πλήρως όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία θα φέρει στα χέρια της το πρώτο της μωράκι!

 

…και τα κατά

 

Ενώ οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται σε σχέση με εκείνες που υπήρχαν μια δεκαετία πριν, οι εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνονται! Η γονιμότητα, βλέπετε, «βάλλεται» συχνότερα από τις ενδομητριώσεις, ενώ, οι πιθανότητες να εμφανιστούν συγγενείς ανωμαλίες και παθήσεις στη μαμά και το μωρό αυξάνονται.

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο αποβολής ή αποκόλλησης ο οποίος παραμονεύει, ειδικά αν τα κιλά της μαμάς έχουν πάρει την ανιούσα. Ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά, ενώ, η καισαρική «μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι». Ο προγεννητικός έλεγχος εμπλουτίζεται σε αρκετές περιπτώσεις με την αμνιοπαρακέντηση, τη δειγματοληψία χοριακής λάχνης και άλλες εξετάσεις οι οποίες δεν αποτελούν πλέον εξαίρεση, αλλά έλεγχο ρουτίνας.

 

 

Έγκυος στα 40...

 

«Δεν θέλω να κάνω παιδί…Το έχω αποφασίσει.» έλεγε η Νάγια όλα αυτά τα χρόνια κι έπεφτε με τα μούτρα στη δουλειά! «Πάνω απ’ όλα η καριέρα!», αυτό ήταν το moto της. Δε λέω… Τα κατάφερε περίφημα. Ξάφνου, όμως, ο έρωτας χτύπησε την πόρτα της και μετά από λίγα χρόνια το βιολογικό της ρολόι άρχισε να κουδουνίζει τόσο έντονα που δεν ήξερε τι να κάνει… Ή μάλλον ήξερε… Ήταν πλέον έτοιμη να φέρει στον κόσμο ένα παιδάκι και να αφοσιωθεί σε αυτό. Να του μεταδώσει όλες της τις γνώσεις και όλη της την εμπειρία.

 

Τα πράγματα, όμως δεν ήταν και τόσο εύκολα. Χρειάστηκε να «προσπαθήσει» αρκετά μέχρι να τα καταφέρει. Και πάνω που άρχισε να απελπίζεται, ο πελαργός τής χτύπησε την πόρτα… Σήμερα, η Νάγια είναι μια υπερπροστατευτική μαμά και είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να… «μην φαίνεται» η μεγάλη διαφορά ηλικίας όταν το μικρό της μεγαλώσει!

 

Τα υπέρ…

Ως «έκρηξη υγείας» λειτουργεί σύμφωνα με κάποιους ειδικούς η εγκυμοσύνη για τη γυναίκα που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής της, αφού, ανανεώνει τον οργανισμό της, αναπτερώνει το ηθικό της και ανεβάζει την ψυχολογία της, κάνοντάς τη να νιώθει πιο νέα και πιο «ζωντανή» από ποτέ! Είναι γεγονός ότι ενδέχεται να προσπαθήσει αρκετά προκειμένου να πετύχει το στόχο της, αφού η γονιμότητά της δεν είναι και στα καλύτερα επίπεδα.

 

Με τη συμβολή της επιστήμης όμως μια εγκυμοσύνη κι ένας επιτυχημένος τοκετός –ακόμα και μετά τα 40– δεν θεωρείται πλέον «άπιαστο όνειρο». Βασική προϋπόθεση; Η λεπτομερής παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Επίσης, μια γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα σε αυτή τη φάση της ζωής της, είναι ώριμη και συγκροτημένη. Έχει χαρεί τη ζωή και είναι αρκετά κατασταλαγμένη. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τις δυνάμεις της και είναι έτοιμη να αφοσιωθεί 100% στην ανατροφή του παιδιού της.

 

…και τα κατά

 

Είναι γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία οι περιγεννητικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι όμως κάποιοι από αυτούς; Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε αυτές τις ηλικίες. Η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερες απ’ ότι σε μια νεότερη γυναίκα. Αυξημένες είναι οι αποβολές, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, η ατονία της μήτρας και η εμφάνιση θρομβοφλεβίτιδας, καθώς επίσης και οι πρόωροι τοκετοί ή οι καισαρικές τομές οι οποίες επίσης αυξάνονται κατακόρυφα.

 

Τέλος, οι αντοχές είναι αρκετά πιο περιορισμένες, ενώ η διαφορά ηλικίας μπορεί να προκαλέσει εντάσεις, όχι μόνο λόγω του ηλικιακού χάσματος, αλλά και λόγω του άγχους της μητέρας το οποίο πιθανόν να αυξάνεται ανάλογα με το πόσο έχει προσπαθήσει προκειμένου να φέρει στον κόσμο το μικρό της.

 

 

Αυτό το γνωρίζατε;

 

Μια 66άχρονη Ουκρανή θεωρείται η γηραιότερη γυναίκα που έγινε μητέρα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, αφού, πριν λίγους μήνες έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σίγουρα, το γεγονός αυτό «ξυπνά» πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις… Όσον αφορά τη χώρα μας πάντως, το όριο ηλικίας μιας γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει με κάποια από τις μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι τα 50 χρόνια. 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr.    

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR