counter

Ασφαλές παιδικό δωμάτιο

Ασφαλές παιδικό δωμάτιο
Ασφαλές παιδικό δωμάτιο

Ασφαλές παιδικό δωμάτιο

Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για όλους  τους γονείς από το να καμαρώνουμε το μωρό μας χαρούμενο και υγιές, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να δούμε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε το δωμάτιο του ώστε να το προστατεύσουμε από όλες τις παγίδες και τους κινδύνους που κρύβονται μέσα στον πιο αγαπημένο του χώρο. Γιατί η  ασφάλεια και η υγεία του μωρού μας, είναι αποκλειστικά στα χέρια μας!

Εξάλλου όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί αποτρέπουν τον κίνδυνο ατυχήματος αλλά και γιατί εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο παιδάκι χωρίς τον καταπιεστικό καταιγισμό των «μη» «όχι» «πρόσεχε», ειδικά όταν αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει. Έτσι και το μωρό θα είναι ασφαλές και εμείς πιο χαλαροί. Ας δούμε λοιπόν ένα-ένα όλα όσα πρέπει να προσέχουμε.

 

Ακριβή μου διακόσμηση

 

Για το βάψιμο των τοίχων του βρεφικού – παιδικού δωματίου καλό είναι να προτιμήσετε οικολογικά χρώματα-δηλαδή μη τοξικά, απαλλαγμένα από επικίνδυνες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα παιδιά.

Προσοχή σε μπογιές και υλικά ταπετσαρίας που αποσπώνται εύκολα από τον τοίχο. Υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού, ασφυξίας αλλά και κατάποσης ξένου σώματος. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και ορισμένα αυτοκόλλητα διαφόρων μεγεθών που οι γονείς βάζουν στους τοίχους τα οποία θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα σε ύψος που δεν το φτάνει το παιδί.

 

Το ξύλινο πάτωμα είναι το καλύτερο υλικό για το παιδικό δωμάτιο και από άποψη υγιεινής και από άποψη ασφάλειας. Αν το πάτωμα στο παιδικό δωμάτιο είναι στρωμένο με άλλο υλικό μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να  κολλήσετε από πάνω ξύλινη επένδυση.

 

Αν θέλετε να στρώσετε κάτω κάποιο χαλί προτιμήστε να είναι ελαφρύ από βαμβακερό υλικό και στο σωστό μέγεθος. Δηλαδή αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να στερεωθεί κάτω από κάποια έπιπλα για να μην γλιστράει αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορείτε να το σηκώσετε για να το τινάξετε και να το πλύνετε. Αποφύγετε τις φλοκάτες που λόγω των μακρών ινών και της υφής τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία στο παιδί ή να αποσπάσει κάποιο τμήμα του και να το βάλει στο στόμα του.

 

Στο εμπόριο υπάρχουν και τάπητες από μαλακό υλικό και μεγάλα τμήματα που συναρμολογούνται ιδανικοί για την περίοδο που το παιδί μαθαίνει να περπατά και έχει πολλές πτώσεις.

Η κουρτίνα στο παιδικό δωμάτιο δεν θα πρέπει να έχει διακοσμητικές θηλιές γιατί μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες αν τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του παιδιού ενώ το κουρτινόξυλο θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένο ώστε να μην πέσει σε τράβηγμα της κουρτίνας από το παιδί.

Safe tip: Φροντίστε να υπάρχει σύστημα ενδοεπικοινωνίας μέσα στο δωμάτιο του μωρού για να το ακούτε όταν βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

 

Κρεβάτι, κρεβατάκι μου!  

 

  • Ελέγξτε αν τα κάγκελα της κούνιας απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 6 εκατοστά ώστε να μην κινδυνεύει να σφηνώσει το κεφαλάκι του μωρού.

  • Ελέγξτε επίσης αν τα κάγκελα φτάνουν σε ύψους περίπου τα 50 εκατοστά ώστε να μην κινδυνεύει το παιδί από πτώση όταν θα μάθει να σηκώνεται.

  • Επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο για να τοποθετήσετε την κούνια, μακριά από έπιπλα, φύλλα ντουλάπας, μέσα θέρμανσης, κουρτίνες ή παράθυρα.

 

  • Για λόγους πρόληψης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου επιλέξτε ένα στρώμα ανατομικό και αρκετά σκληρό χωρίς λακκούβες. Ποτέ μην τοποθετείτε επιπλέον στρώματα στην βρεφική κούνια.

 

  • Το πρώτο χρόνο ζωής του μωρού δεν επιτρέπεται η χρήση μαξιλαριού. Όταν φθάσει το παιδί στην ηλικία που θα βάλετε μαξιλάρι στο κρεβάτι, προτιμήστε τα μικρά παιδικά μαξιλάρια από φυσικά υλικά με βαμβακερό κάλυμμα κι αποφύγετε άλλα υλικά όπως πούπουλα λόγω πιθανών αλλεργιών.

 

  • Φροντίστε να υπάρχει γύρω από τα κάγκελα στην κούνια του μωρού υφασμάτινη προστατευτική επένδυση η οποία θα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένη. 

  • Η κουνουπιέρα πρέπει επίσης να είναι πολύ καλά στερεωμένη ενώ όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο καλύτερα να την μαζεύετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχτεί μ’ αυτήν.

 

  • Μη βάζετε μέσα στην κούνια παιχνίδια, λούτρινα κουκλάκια ή διακοσμητικά μαξιλαράκια.

 

  • Μην κρεμάτε κανενός είδους σκοινί στο παιδικό κρεβάτι ή στην κούνια γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχθεί το παιδί μ’ αυτά.

 

  • Τα σεντόνια και η κουβερτούλα που χρησιμοποιούνται για να σκεπάσετε το μωρό θα πρέπει να είναι στο μέγεθος της κούνιας κι όχι μεγαλύτερα.

 

Safe tip: Ο πιο ασφαλής τρόπος για να βάλετε το μωρό σας για ύπνο είναι στο πλάι με τα πόδια του να ακουμπούν στο κάτω μέρος της κούνιας.

 

Όχι στα υπερβολικά έπιπλα

 

Τα συρτάρια στο δωμάτιο του παιδιού θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα και να μην ανοίγουν. Σύντομα το μωρό σας θα μπουσουλάει και θα προσπαθεί να τα ανοίξει κινδυνεύοντας να πιάσει τα δαχτυλάκια του ή να ανακαλύψει διάφορα αντικείμενα που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα αν τα βάλει στο στόμα.

Ράφια και βιβλιοθήκες θα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένα και να μην κοιτάζουν ποτέ το κρεβάτι  ή την καρέκλα του παιδιού. Επίσης καλό είναι να μην είναι υπερφορτωμένες με βαριά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν σε περίπτωση σεισμού. Τα βαρύτερα πράγματα θα πρέπει να μπαίνουν στο κάτω μέρος ώστε να γίνεται πιο σταθερό το έπιπλο.

 

Γενικά προτιμήστε στο δωμάτιο του παιδιού να υπάρχουν λίγα έπιπλα και ασφαλή ώστε να έχει χώρο να παίζει. Αποσύρετε οπωσδήποτε από το παιδικό δωμάτιο τα έπιπλα που μπορούν να διευκολύνουν το σκαρφάλωμα του παιδιού κοντά σε παράθυρα ή αλλάξτε τη διαρρύθμισή τους.


Safe tip: Μην αφήνετε ποτέ το μωρό πάνω στην αλλαξιέρα μόνο του ούτε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα κι αν είστε βέβαιοι για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.

 

Επίσης προσοχή πώς τοποθετείτε το relax όταν το μωρό κάθεται σ’ αυτό. Προτιμάμε σταθερή επιφάνεια με αρκετό χώρο περιμετρικά για μεγαλύτερη ασφάλεια και έχουμε το μωρό υπό επίβλεψη.

 

Προσοχή στις ηλεκτρικές συσκευές

 

Στο δωμάτιο του παιδιού καλό θα ήταν να μην υπάρχει λαμπατέρ με καλώδιο πάνω σε κομοδίνο ή τραπέζι. Προτιμήστε το φωτιστικό που κρέμεται από στο ταβάνι ή ένα φωτιστικό που προσαρμόζεται στον τοίχο γιατί δεν έχουν καλώδιο και δεν κινδυνεύουν να πέσουν από το κομοδίνο.

 

Ηλεκτρικές συσκευές όπως η τηλεόραση, το στερεοφωνικό και ο υπολογιστής που μπορεί να προϋπήρχαν στο δωμάτιο καλό είναι να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

 

Μόλις ξεκινήσει το παιδί να μπουσουλάει ή να περπατάει είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορείτε να το κρατήσετε μακριά απ’ τα κουμπιά και τα καλώδιά τους. Επιπλέον οι συγκεκριμένες συσκευές εκτός από την ακτινοβολία που εκπέμπουν ελκύουν πολύ σκόνη.

 

Αν θέλετε να έχετε κάποιο cd player στο παιδικό δωμάτιο για να βάζετε μουσική φροντίστε να είναι τοποθετημένο κάπου ψηλά ώστε να μην το φτάνει το παιδί.

Το καλώδιο από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στο χώρο του παιδικού δωματίου θα πρέπει να είναι μαζεμένο ώστε να είναι κοντό. Υπάρχουν ειδικοί πλαστικοί σωλήνες όπου μπορείτε να βάλετε μέσα σ’ αυτούς τα καλώδια των συσκευών.

 

Αν υπάρχει κλιματιστικό στο δωμάτιο φροντίστε πριν το θέσετε σε λειτουργία να έχει γίνει η σωστή συντήρηση του ενώ αν είναι παλιάς τεχνολογίας θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέας. Φροντίστε να μην έρχεται ο αέρας απευθείας πάνω στο παιδί και να αφήνετε ελαφρώς ανοιχτό το παράθυρο.

 

 

Safe tip: Κατά τη διάρκεια της νύχτας καλό είναι να υπάρχει ένα φωτάκι νυχτός στο χώρο που κοιμάται το παιδί ή ακριβώς έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου του έτσι ώστε να μπορεί να δει αν χρειαστεί να σηκωθεί.

 

Τα μυστικά των παιχνιδιών

 

  • Φροντίστε όλα τα παιχνίδια που υπάρχουν στο δωμάτιο του παιδιού να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και ελέγξτε αν είναι κατάλληλα για την ηλικία του.

  • Κανένα παιχνίδι δεν πρέπει να είναι τόσο μικρό  ώστε να μπαίνει στο στόμα του παιδιού.

 

  • Πετάτε πάντα σπασμένα παιχνίδια και όλα τα κομμάτια τους.

  • Μην αφήνετε  στο χώρο παιχνίδια που έχουν κορδόνια, καλώδια ή σχοινιά γιατί μπορεί να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του παιδιού.

 

  • Ελέγχετε συχνά τα παιχνίδια με μπαταρίες γιατί μπορεί να βγάλουν υγρά.

  • Μην αγοράζετε ή αποσύρετε παιχνίδια από υλικό PVR με φθαλικά άλατα.

  • Όλα τα παιχνίδια πρέπει να είναι τοποθετημένα σε σημεία προσιτά για το παιδί έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκαρφαλώσει κάπου ψηλά για να τα φτάσει κινδυνεύοντας με πτώση.

 

  • Αν το μωρό μοιράζεται το δωμάτιο με το μεγαλύτερο αδερφάκι του, φροντίστε να μην υπάρχουν παιχνίδια επικίνδυνα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Safe tip: Μην αφήνετε ποτέ παιχνίδια μέσα στη μέση στο δωμάτιο.  Το παιδί ή κι εσείς μπορεί να σκοντάψετε πάνω σε αυτά. Όταν, λοιπόν, το παιδί τελειώνει το παιχνίδι του, τα παιχνίδια θα πρέπει να μαζεύονται.

 

Με τη γλώσσα των αριθμών

 

Τα τρία πρώτα χρόνια ζωής είναι πιο αυξημένο το ρίσκο ατυχημάτων. Το 90% των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε ένα παιδί θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τους γονείς. Γι’ αυτό απ’ τις πρώτες μέρες ζωής του παιδιού σας είναι σημαντικό να έχετε προνοήσει ώστε το περιβάλλον όπου θα μεγαλώνει το βλαστάρι σας θα είναι πάνω απ’ όλα ασφαλές.

 

Εντοπίστε τις… παγίδες:  

 

  • Αποσύρετε τα κλειδιά από την πόρτα του παιδικού δωματίου καθώς και από τα φύλλα στις ντουλάπες γιατί τα παιδιά μπορεί να κλειδωθούν μέσα.

 

  • Όλες οι πρίζες θα πρέπει να είναι σκεπασμένες με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα.

 

  • Οι αποθηκευτικοί χώροι όπου μαζεύετε τα παιχνίδια θα πρέπει να αποκλείουν το στοιχείο του εγκλωβισμού και να μην έχουν βαριά καπάκια που μπορεί να πιάσουν τα χέρια του παιδιού (π.χ. ξύλινο μπαούλο). Προτιμήστε κουτιά από ύφασμα ή πλαστικό χωρίς καπάκι.

 

  • Χρησιμοποιείστε ασφάλεια τζαμιών (όχι μόνο για το παράθυρο στο παιδικό δωμάτιο αλλά για όλα α παράθυρα του σπιτιού). Πρόκειται για  ένα  ειδικό πλαστικό φιλμ, τελείως διαφανές που σε περίπτωση που σπάσει το τζάμι διατηρεί τα κομμάτια του κολλημένο.

 

  • Απαραίτητο επίσης είναι το ειδικό αυτοκόλλητο που υποδεικνύει εάν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή, αφού το παιδί μπορεί να μην προσέξει ότι η πόρτα είναι κλειστεί και να προσπαθήσει να περάσει μέσα από αυτή με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

 

  • Διάφορα προϊόντα του μωρού όπως σκόνες και κρέμες θα πρέπει να φυλάγονται μακριά από το παιδί και φυσικά να μην του δίνετε να παίζει με αυτά ακόμα κι όταν οι συσκευασίες έχουν αδειάσει. Γενικά οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο στα χέρια του παιδιού καλό είναι να φυλάσσεται σε άλλο δωμάτιο και σε σημεία απρόσιτα για το παιδί.

 

  • Τα αντικείμενα που τοποθετούνται πάνω στα ράφια στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι προσεχτικά επιλεγμένα, να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και να ελέγχονται συχνά από τους γονείς. Μολύβια, μαρκαδόροι, ψαλίδι ακόμα και γόμες θα πρέπει να είναι βάση προδιαγραφών και κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.

 

Safe tip: Στην περίπτωση κατοικιών με δύο ορόφους που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλα καλό είναι τα παιδικά υπνοδωμάτια να βρίσκονται στο ισόγειο. Αν είναι στον πάνω όροφο τοποθετείστε προστατευτικές μπάρες στην αρχή και στο τέλος της σκάλας.  Τα παιδιά έχουν επίσης την τάση να χρησιμοποιούν την σκάλα ως τσουλήθρα. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχουν διάφορα πόμολα κατά μήκος της σκάλας και να είναι βαμμένη με ματ, αντιολισθητικό υλικό.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR