counter

Από 3 έως 6 μηνών: Μαθαίνει να κοιμάται μόνο του…

Από 3 έως 6 μηνών: Μαθαίνει να κοιμάται μόνο του…
Από 3 έως 6 μηνών: Μαθαίνει να κοιμάται μόνο του…

Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα μωρά κοιμούνται συνολικά περίπου 12 με 15 ώρες την ημέρα. Αν είμαστε τυχερές, τότε το μικρό μας ανήκει στην κατηγορία των μωρών που μεταξύ 3 και 6 μηνών αρχίζουν να κοιμούνται πλέον περισσότερο κατά τη διάρκεια την νύχτας, επιτρέποντας και σε εμάς λίγες ώρες ύπνου διάρκειας τουλάχιστον 5 με 6 ωρών (το οκτάωρο αργεί λιγάκι ακόμα)… Αν πάλι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, τότε ίσως και να μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το βοηθήσουμε να «μπει». Στόχος μας να πάρει τον ύπνο με… καλό μάτι όσο το δυνατό γρηγορότερα ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται αργότερα ούτε εκείνο, αλλά ούτε κι εμείς. 
 
Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε… 
Σε αυτή την ηλικία το μικρό μας έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα πιο τακτικό πρόγραμμα όσον αφορά το κομμάτι του ύπνου. Λογικά, ξυπνά λιγότερες φορές για να φάει και κοιμάται περισσότερες συνεχόμενες ώρες το βράδυ. Για να καλλιεργήσουμε αυτές του τις συνήθειες ακόμα περισσότερο και να το προετοιμάσουμε καλύτερα για το μέλλον… 
  • Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα και το τηρούμε: Δεν περιμένουμε να νυστάξει για να το πάμε στο κρεβατάκι του. Αντίθετα, οργανώνουμε εμείς τις ώρες του ύπνου, τις οποίες φροντίζουμε να τηρούμε όσο το δυνατό πιο πιστά. Αυτό ισχύει τόσο για το νυχτερινό ύπνο όσο και για το μεσημεριανό. 
  • Ώρα για ρουτίνα: Αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, τώρα θα πρέπει να το κάνουμε. Το μωρό μας θα πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται την ώρα του ύπνου και ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να το βοηθήσουμε να την αναγνωρίζει μέσα από διάφορες… «τελετουργίες». Π.χ. ένα μπανάκι, ένα μασάζ με ένα ειδικό χαλαρωτικό λάδι στην πλάτη και το στήθος του, ένα νανούρισμα ή ένα παραμύθι.
  • Βάζουμε το «ξυπνητήρι»: Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει συχνά: το να ξυπνάμε εμείς πριν από το μικρό μας. Αν όμως τύχει, δεν διστάζουμε να το ξυπνήσουμε με ένα φιλάκι και μια γλυκιά «καλημέρα». Μόνο έτσι θα μπορέσει να μπει σε ένα πρόγραμμα ύπνου ξύπνιου το οποίο σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποζητά και το ίδιο.
  • Πιο καλή η μοναξιά: Μπορεί να νιώθουμε τύψεις αφήνοντάς το στην κούνια του να κοιμηθεί ολομόναχο, ειδικά όταν το βλέπουμε να μας κοιτάζει με τα υπέροχα μάτια του. Θα πρέπει όμως να συνηθίσει σιγά-σιγά να νανουρίζεται και λίγο μόνο του. Διαφορετικά, κάθε φορά που θα ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να είμαστε από πάνω του μέχρι να αποκοιμηθεί και πάλι (κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή του το… «νάνι» των μωρών, δηλαδή ένα μαξιλαράκι, ένα κουκλάκι ή ένα απλό πανάκι που συνοδεύει τα όνειρά τους, αυτό που οι ειδικοί λένε «μεταβατικό αντικείμενο»). 
 
* Με τη συνεργασία της παιδιάτρου δρ. Βιβής Παναγοπούλου

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR