counter

10 διατροφικά tips για μυαλό ξυράφι! Μέρος Β΄

10 διατροφικά tips για μυαλό ξυράφι! Μέρος Β΄
10 διατροφικά tips για μυαλό ξυράφι! Μέρος Β΄

10 διατροφικά tips για μυαλό ξυράφι! Μέρος Β΄

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη σχολική επίδοση του μικρού σας μέσω της διατροφής του; Ακόμα πέντε έξυπνα tips είναι στη διάθεσή σας!

 

 

  • Τα αντιοξειδωτικά διώχνουν το στρες

Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτινοειδή (β-καροτίνη, λυκοπίνη, λουτεΐνη), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες), το συνένζυμο Q10 και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως Ε,C) συντελούν στη βελτίωση της μνήμης. Συγκεκριμένα εμποδίζουν τη δράση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά από διάφορες αιτίες. Το στρες εξάλλου, που είναι πιο έντονο ιδιαίτερα στις εξεταστικές περιόδους, αποτελεί πηγή δημιουργίας ελευθέρων ριζών εμποδίζοντας τα κύτταρα του σώματος να επιτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους. Καλό όχημα αντιοξειδωτικών αποτελούν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών (το ιδανικότερο είναι να τους φτιάχνετε εσείς οι ίδιοι με φρέσκα φρούτα). Ωστόσο, η εναλλακτική των έτοιμων χυμών (το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και άλλα συστατικά) αποτελούν μια θρεπτική λύση.

 

 

  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β για υγιές νευρικό σύστημα 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβιφλαβίνη, παντοθενικό, φυλλικό, κοβαλαμίνες, νιασίνη) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου προστατεύοντας τους νευρικούς ιστούς από την οξείδωση. Επίσης οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης καθώς συμβάλλουν στην παραγωγή και λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, των μεταφορέων δηλαδή των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Από την άλλη, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Β12 παρουσιάζει θετικές συσχετίσεις με τους τομείς συμπεριφοράς, γλώσσας, μνήμης και με τη συνολική βαθμολογία στην κλίμακα μαθησιακής αξιολόγησης. Επίσης θετική συσχέτιση παρουσιάζει και με τον τομέα συμπεριφοράς των παιδιών. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα ψάρια, τα αβγά, το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά.

 

 

  • Μαγνήσιο και σίδηρο για καλύτερη μνήμη 

Και το μαγνήσιο και ο σίδηρος φαίνεται πως τονώνουν τη μνήμη, κάτι που μάλλον σχετίζεται με τη μειωμένη προσφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Παιδιά με σοβαρή έλλειψη σιδήρου μπορεί να παρουσιάσουν κακή επίδοση στην αριθμητική και τη γραπτή έκφραση, φτωχή κινητική ικανότητα και αδυναμίες σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί.

 

 

  • Γάλα, η έξυπνη τροφή 

To ασβέστιο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη των σκελετού και στην προστασία των δοντιών, αλλά επιπλέον συμβάλλει στην ισορροπία του νευρικού συστήματος και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης επιβεβαιώθηκε ο ρόλος των βιταμινών, του ασβεστίου και των πρωτεϊνών στη μαθησιακή επίδοση, πράγμα που φυσικά ενισχύει την άποψη ότι το γάλα, τροφή πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνη αλλά και εξαιρετικά εύκολη στην πρόσληψη λόγω της υγρής και εύπεπτης μορφής της, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του παιδιού.

 

 

  • Λίγη σοκολάτα για πνευματική ώθηση 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση, γι αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο κατά τη σχολική περίοδο που το στρες στα παιδιά είναι γενικά ανεβασμένο. Επίσης η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, φαινυλεθυλαμίνη και καφεΐνη, συστατικά που επίσης σχετίζονται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσης. Προσοχή όμως, γιατί η σοκολάτα έχει θερμίδες και όταν καταναλώνεται αλόγιστα παχαίνει. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας που είναι πλούσιο σε κακαόμαζα (και συνεπώς στα ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας) αποτελεί την ιδανικότερη λύση.

 

 

Ξέρετε ότι… Τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι στην καλύτερη ηλικιακή φάση για να διδαχτούν και να κατανοήσουν τη σχέση της υγιεινής διατροφής με τις ανάγκες του σώματος καθώς και τη σημασία της διατροφής για τη μάθηση και την απόδοσή στο σχολείο; Αποδεικνύεται μάλιστα ότι όσο καλύτερα ενημερωμένα είναι τα παιδιά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ακολουθούν ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.

  

 

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Αναστάσιου Παπαλαζάρου, MSC Κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR