counter

10 +2 ερωτήσεις για τα εμβόλια

10 +2  ερωτήσεις για τα εμβόλια
10 +2 ερωτήσεις για τα εμβόλια

10 +2  ερωτήσεις για τα εμβόλια

Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας από νοσήματα που μπορεί να απειλήσουν σοβαρά την υγεία του παιδιού από τους πρώτες μήνες της ζωής του και δια βίου.

 

Είναι ασφαλή τα εμβόλια; Υπάρχουν  κάποια που προκαλούν παρενέργειες;

Τα εμβόλια σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ βελτιωμένα και εξελιγμένα και δεν προκαλούν παρενέργειες. Κάποια μπορεί να προκαλέσουν πυρετό.

 

Για ποια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί μετά τον εμβολιασμό πρέπει να ενημερώσουμε τον παιδίατρο;

Για κάθε σύμπτωμα θα πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος που θα σας δώσει και τις κατάλληλες οδηγίες. Πολλές φορές κάποιο σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε ίωση που κόλλησε το παιδί κι όχι στο εμβόλιο.

 

Αν το παιδί είναι αλλεργικό υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό του;

Αν το παιδί έχει στο ιστορικό του κάποια αλλεργία (π.χ. είναι αλλεργικό στο αυγό ή στο κοτόπουλο) καλό είναι να αναφερθεί στον παιδίατρο και να αποφασιστεί αν θα πρέπει να αποφύγει κάποια εμβόλια ή να τα κάνει υπό παρακολούθηση. Επίσης αν στην οικογένεια «τρέχουν» αλλεργίες (αν π.χ. είναι αλλεργικός ο μπαμπάς ή η μαμά), καλό είναι να ενημερώνεται γι’ αυτό ο παιδίατρος.

 

Πειράζει αν καθυστερήσουμε να κάνουμε στο παιδί ένα εμβόλιο πέραν της προγραμματισμένης ηλικίας που θα έπρεπε να γίνει;

Επειδή το ανεμβολίαστο παιδί δεν έχει αναπτύξει ανοσία απέναντι στο συγκεκριμένο μικρόβιο από το οποίο ο εμβολιασμός το προστατεύει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κολλήσει και να νοσήσει κινδυνεύοντας όχι μόνο από τη νόσο που προκαλεί το μικρόβιο αλλά και από τις επιπλοκές της που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ βαριές.

 

Πειράζει αν καθυστερήσει να γίνει στο παιδί η επαναληπτική δόση ενός εμβολίου;

Πειράζει γιατί μπορεί να ακυρωθεί ή να μειωθεί η προστασία του παιδιού απέναντι στο μικρόβιο και την  ασθένεια που αυτό προκαλεί.  Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δόσεων και χρονοδιάγραμμα για κάθε εμβόλιο που αποσκοπεί στο ν’ αποκτήσει το παιδί ανοσία αν είναι εφικτό μέχρι το 100%.

 

Αν το παιδί έχει ολοκληρώσει τις δόσεις ενός εμβολίου είναι καλυμμένο δια βίου;  

Για το μεγαλύτερο αριθμό των εμβολίων ισχύει πως το παιδί θα έχει προστασία δια βίου από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα. Υπάρχουν, ωστόσο, ένα δύο εμβόλια για τα οποία απαιτείται μια αναμνηστική δόση στην ενήλικη ζωή.

 

Αν έχει κάνει το εμβόλιο π.χ. της  ανεμοβλογιάς αλλά υπολείπονται δόσεις μπορεί στο ενδιάμεσο διάστημα να κολλήσει και να νοσήσει;

Μπορεί να συμβεί αυτό αλλά πιθανόν να περάσει την ασθένεια πιο ελαφριά.

 

Πότε μπορεί να είναι άκυρος ένας εμβολιασμός; Δηλαδή να μην παρέχει προστασία ενώ το παιδί έκανε το εμβόλιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το εμβόλιο είναι ληγμένο ή  δεν έχει διατηρηθεί σωστά ή έχει καθυστερήσει η επαναληπτική του δόση.

 

Από τη στιγμή που θα πάρουν οι γονείς από το φαρμακείο το εμβόλιο θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες συντήρησης  γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του.  Αν πρέπει να μπει το εμβόλιο στο ψυγείο δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης αν είναι καλοκαίρι και η απόσταση από τον παιδίατρο είναι μεγάλη θα πρέπει το εμβόλιο να μεταφερθεί με παγοκύστη. Τέλος αν γίνει διακοπή ρεύματος και το ψυγείο μείνει εκτός ψύξης το εμβόλιο αχρηστεύεται.

 

Αν το παιδί είναι άρρωστο ή έχει συμπτώματα ασθένειας θα πρέπει να αναβληθεί ο προγραμματισμένος εμβολιασμός;

Αν το παιδί έχει συνάχι λόγω μιας απλής ρινίτιδας ή βήχα μπορεί να εμβολιαστεί. Η μόνη αντένδειξη για τον εμβολιασμό είναι η περίπτωση που το παιδί πάσχει από λοιμώδες εμπύρετο νόσημα δηλαδή είναι άρρωστο με πυρετό. Σε  αυτή την περίπτωση ο εμβολιασμός αναβάλλεται. 

 

Πόσες μέρες μετά την ασθένεια του παιδιού μπορεί να κάνει το προγραμματισμένο εμβόλιο;

Όταν δεν έχει ποια συμπτώματα ασθένειας και έχει τελειώσει με τη θεραπεία του π.χ. λήψη αντιβίωσης. Λίγες μέρες μετά μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός του. Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος πάντως θα εξετάσει εξονυχιστικά το παιδί πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό του κρίνοντας αν πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι.

 

Τι γίνεται με τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν κι έχουν  πιο ευρεία κάλυψη από εκείνα που κυκλοφορούσαν παλιότερα;  

Καλό είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με τα νέα εμβόλια καθώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη προστασία. Αυτό ισχύει για παράδειγμα  με το νέο εμβόλιο του πνευμονιόκοκου που από 7δυναμο έγινε 13δυναμο. Όποιο παιδί έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο καλό είναι να συνεχίσει με το 13δυναμο ενώ όσα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με προηγούμενα εμβόλια  του πνευμονιόκοκκου θα πρέπει να κάνουν έστω και μία δόση με το 13δυναμο.  Το ίδιο ισχύει και για το νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας.

 

Αν γονείς και παιδί είναι ανασφάλιστα πως μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός;

Τα εμβόλια καλύπτονται 100% από τα ταμεία στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Αν κάποιος είναι ανασφάλιστος θα πρέπει να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή από τις κατά τόπους Νομαρχίες  για τις μονάδες που πραγματοποιούν δωρεάν εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να μην αμελήσει τους εμβολιασμούς καθώς πραγματικά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνά ποτέ.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR