counter

“Εις τόπον χλοερόν” από τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων

“Εις τόπον χλοερόν” από τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων
“Εις τόπον χλοερόν” από τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων

«Εις τόπον χλοερόν» ονομάζεται το έργο που ανεβάζει στις 6 Μαΐου, στη Θεατρική Σκηνή Αλίμου «Κάρολος Κουν» η Θεατρική Ομάδα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, η οποία μετρά ήδη 25 χρόνια δράσης.

Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση, χορηγός της οποίας είναι ο ΑΝΤ1, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δυο μονόπρακτες κωμωδίες, την «Μαύρη Παρηγοριά» και τους «Κληρονόμους της Τσάτσας», των Γεράσιμου Σπαταλά και Νικόλαου Λάσκαρη.

Το σημείωμα του σκηνοθέτη, Ιωσήφ Πολυκάρπου:

«Ο λόγος που με οδήγησε στην επιλογή δύο ελληνικών έργων είναι η βαθιά πίστη μου στην ελληνική δραματουργία όχι μόνο τη σύγχρονη αλλά και την παλαιότερη.  Το κυριότερο στοιχείο αυτής της δραματουργίας είναι η ιθαγένεια, η αίσθηση ότι οι ήρωες μπορεί να είμαστε εμείς ή ο γείτονάς στο διπλανό σπίτι. Η δυνατότητα να γελάσουμε με τον εαυτό μας, πέρα από την παιδευτική λειτουργία, δείχνει προς τη μεριά μιας αυτοκριτικής ή ενός αυτοσαρκασμού, ας μου επιτραπεί η αναλογία, καθαρτικής τάξεως. Δουλεύοντας στις πρόβες, γελάσαμε και προβληματιστήκαμε. Η μαστοριά αυτών των έργων μπορεί να είναι μια επικίνδυνη παγίδα για τον ερμηνευτή τους. Η δοσολογία ρεαλισμού και νατουραλισμού, αν δεν είναι καλά ζυγισμένη, μπορεί να γεννήσει ένα παραστασιακό τέρας. Αυτό προσπαθήσαμε να αποφύγουμε. Αν το πετύχαμε θα μας το πείτε εσείς!! Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν να ανέβει η παράσταση, ιδιαίτερα τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, που με εμπιστεύθηκαν».

ΔΙΑΝΟΜΗ

«Ο Κληρονόμος της Τσάτσας» - Γεράσιμου Σπαταλά

 • Θρασύβουλος (Ανηψιός της Μαγδάλως)    :   Μούσιος Γρηγόριος
 • Φρόσω (Γυναίκα του Θρασύβουλου)          :  Χαρδαβέλα Χρυσούλα
 • Κυρ – Αντώνης (Στραγαλάς)                        :  Πασχάλης Ελευθέριος
 • Περικλής (Συμβολαιογράφος)                      :  Παπαδημητρίου Δημήτρης
 • Υπηρέτρια                                                     :  Κολιού Αγγελική
 • Μάρτυρας Α’                                                 :  Μπούρτζινου Ευαγγελία
 • Μάρτυρας Β’                                                 : Τσίκα Χριστίνα

«Η Μαύρη Παρηγοριά» - Νικολάου Λάσκαρη

 • Μαγδαληνή Τουρλουμπή                :  Μπούρτζινου Ευαγγελία
 • Σοφία Τουρλουμπή (κόρη της)        : Τσίκα Χριστίνα
 • Αριστέα Παπαρδέλη                         : Χαρδαβέλα Χρυσούλα
 • Σουλεϊμάν (Υπηρέτης)                      : Σακοράφας Παναγιώτης
 • Υπηρέτρια                                         : Κολιού Αγγελική
 • Τριάντης (Υπηρετομεσίτης)              : Μούσιος Γρηγόριος
 • Μαστραποστόλης                             : Πασχάλης Ελευθέριος 

Λίγα λόγια για την Θεατρική Ομάδα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων:

Η Θεατρική ομάδα του Συνδέσμου, ιδρύθηκε το 1992, και έχει αδιάλειπτη 20ετή Θεατρική παρουσία, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας και στα μεγαλύτερα θέατρα της Αττικής, όπως: «Λυκαβηττός», «Εθνική Λυρική Σκηνή», «Ακροπόλ», «Βεάκειο», κ.τ.λ. 

Κατ’ αρχήν, η θεατρική ομάδα γεννήθηκε, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική αναγκαιότητα, προκειμένου να δώσει διέξοδο στις καλλιτεχνικές ανησυχία και δυνατότητες των μελών μας.

Συγχρόνως όμως μέσα από τις παραστάσεις, που είναι γεμάτες από εικόνες και πράξεις, αναδεικνύεται ότι: «Αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα».

Έτσι έγινε ο καλύτερος πρεσβευτής των Ατόμων με Αναπηρία, προς το κοινωνικό σύνολο και σημαιοφόρος στον αγώνα ανατροπής του μύθου του, «μη παραγωγικού ατόμου», αποδεικνύοντας μέσα από την πολυεπίπεδη Θεατρική Τέχνη το μέγεθος των ικανοτήτων τους.

Διότι πράγματι, Άτομα που υπηρετούν το λόγο, την κίνηση και τη μουσική, είναι σίγουρα άτομα με δημιουργικές – παραγωγικές ικανότητες.

Πέραν των παραπάνω, σκοπός των παραστάσεών μας, είναι να ψυχαγωγήσουμε τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, και να αναδείξουμε την ευκολία συνύπαρξης των διάφορων κοινωνικών ομάδων, (η θεατρική μας ομάδα, απαρτίζεται από Άτομα με Αναπηρία και από Άτομα χωρίς κανένα κινητικό ή άλλο πρόβλημα), μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό, προσφέροντας παράλληλα μια συγκροτημένη θεατρική παράσταση, σε υψηλό καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας, είναι διττώς μυνηματοφόρες ως έχουσες καλλιτεχνική και κοινωνική διάσταση και αξία.

Προηγούμενες σημαντικές επιτυχίες της θεατρικής ομάδας είναι:

1994 -1995: «Μια τρελή βραδιά», 1995 - 1996: «Ωχ! Ελλάδα μου Γλυκειά», 1996 - 1997: «Τι είδε ο Ιάσονας στην Αθήνα», 1998 - 1999: «Μήδεια» του Μπόστ, 2000-2001: «ΙΠΠΗΣ»  του Αριστοφάνη, 2002-2003: «ΖΩΡΖ ΝΤ' ΑΝΤΕΝ» του Μολιέρου, 2003 – 2004: «Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΙΣ», του Γεωργίου Σουρή, 2004 – 2005: «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ»,  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, 2006 – 2007: «Οι βλαβερές συνέπειες του... Γάμου», 3 μονόπρακτες κωμωδίες του Άντον Τσέχωφ  “Η Αρκούδα”, “Αίτηση σε γάμο”, “Επέτειος”, 2007 – 2008: «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», του Μανόλη Κορρέ, 2009 – 2010: «Σαν να λέμε… Ταρτούφος», του Μολιέρου, 2012-2015: «Του Κουτρούλη ο Γάμος» του Αλέξανδρου Ραγκαβή. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR