counter

Έρωτας σε καιρό κορονοϊού! Επιτρέπεται;

Έρωτας σε καιρό κορονοϊού! Επιτρέπεται;
Έρωτας σε καιρό κορονοϊού! Επιτρέπεται;

Περνάμε δύσκολες μέρες με τον κορονοϊό, με αναγκαία την απόσταση μεταξύ μας και ας βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι για να προφυλαχθούμε αλλά και να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας. Και ενώ καταλαβαίνουμε – οι περισσότεροι τουλάχιστον – τον κίνδυνο, αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο είναι να  κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό μας και τι είδους επαφές θα έχουμε; 

Ξέρουμε πως σε κρίσιμες καταστάσεις, η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς και μας ενισχύει να «πολεμήσουμε» για να παραμείνουμε ζωντανοί. Ξέρουμε επίσης, πως σε δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και συνήθως αυξάνονται και οι γεννήσεις. Τώρα όμως; 

Να κάνουμε σeξ ή θα κολλήσουμε κορονοϊό;

Ανησυχία έχει πέσει στα ζευγάρια που από τη μία έχουν αυτή την ανάγκη να πάρει ο ένας τον άλλον αγκαλιά και να καθησυχαστούν και οι δύο και από την άλλη ίσως αλληλοκοιτάζονται και λίγο …καχύποπτα! Πράγματι το σeξ είναι η πιο κοντινή επαφή που μπορεί να έχει το ζευγάρι, μέσα από το φιλί αλλά και την ανάσα του ενός πάνω στον άλλον: «…όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σeξ υπάρχει πολύ στενή επαφή μεταξύ δύο ατόμων, η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό από έναν μολυσμένο σύντροφο είναι σχεδόν 100%, ειδικά λόγω του φιλιού που ενέχεται. Ακόμα όμως και αν δεν φιληθεί το ζευγάρι, μπορεί και πάλι μέσα από τα μολυσμένα χέρια που αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης, να μεταδοθεί ο ιός «, σύμφωνα με τον Δρ M. Munir του Τμήματος Βιοϊατρικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lancaster.

Επειδή λοιπόν πολλά λέγονται ας ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι

Και ασφαλώς σε κάποιες περιπτώσεις οι αγκαλιές θα αλλάξουν και η έκφρασή τους δεν θα είναι πλέον σωματική αλλά συναισθηματική, αν ο ένας νοσεί ή υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως πρόλαβε και τον αγκάλιασε ο ιός…

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις πως ο κορoνοϊός κολλάει με την σeξoυαλική επαφή. Παρόλα αυτά, τα φιλιά που ανταλλάσσονται κατά τη διάρκεια της σeξoυαλικής επαφής και η κοντινή επαφή – πρόσωπο – με πρόσωπο – εάν ο ένας εκ των δύο φέρει τον ιό, μπορεί να τον μεταδώσει στον άλλον. 

Αν υπάρχουν υποψίες πως ο ένας από τους δύο υπάρχει περίπτωση να έχει κολλήσει, εννοείται πως χρειάζεται να κρατήσουμε όχι μόνο σeξoυαλικές αποστάσεις, αλλά και γενικότερα να υπάρξει απομόνωση και μέσα στο σπίτι. Άλλωστε η καραντίνα των 15 ημερών πλέον θα μας δείξει ποιοι νοσούν και ποιοι όχι. 

Και αν ο σύντροφός μου είναι ασυμπτωματικός; Και πώς θα το ξέρετε αυτό; Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και νιώθετε πως ήσασταν προσεκτικοί το προηγούμενο διάστημα μένοντας στο σπίτι, προφανώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αν όμως κυκλοφορούσατε και υπάρχει περίπτωση να έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό, καλό θα είναι να μην έχετε περιπτύξεις και να αφήσετε το διάστημα των δύο εβδομάδων να περάσει, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος. 

Αν έχετε συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα, αποφύγετε την σeξoυαλική επαφή. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχετε κορoνοϊό, μέχρι να βεβαιωθείτε όμως – ιατρικά ή με την 14ήμερη καραντίνα – προφανώς θα αποφύγετε κάθε είδους επαφή άρα και την σeξoυαλική, λαμβάνοντας και όλα τα μέτρα για την μη μετάδοση του ιού.

Επίσης, όσοι είχατε ερωτικές επαφές με μη σταθερό σύντροφο τις προηγούμενες μέρες, καλό είναι να βάλετε τον εαυτό σας σε σeξoυαλική και γενικότερη απομόνωση για το ενδεδειγμένο διάστημα των 14 ημερών, ώστε από τη μία να δείτε αν είστε και εσείς υγιής αλλά και σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί να μην μεταδώσετε τον ιό. Κάτι ανάλογο βέβαια χρειάζεται και για όσους έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς και πάλι όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα!

Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο η σeξoυαλική πράξη αυτή που μπορεί να αποφορτίσει σeξoυαλικά ένα ζευγάρι. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως για παράδειγμα to cyber sεx, το sεxting… Γενικότερα θα λέγαμε πως και εδώ η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αρκετά, εφόσον μπορούμε να ήμαστε σε διπλανά δωμάτια για παράδειγμα αλλά να συνεχίσουμε – έστω και με αυτόν τον τρόπο – να έχουμε σeξoυαλική ζωή, η οποία μπορεί να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της έντασης και του άγχους των ημερών.

Πηγή: Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος - Thriveglobal.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR