Τα μελομακάρονα είναι το γλυκό που έρχετε στο μυαλό όλων μας όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Πήραμε την πιο γευστική συνταγή του αγαπημένου μας γλυκού, από τον Πέτρο Συρίγο και σας την παρουσιάζουμε.
- 300 γραμ. ελαιόλαδο
- 300 γραμ. ηλιέλαιο
- 50 γραμ. κονιάκ
- 160 γραμ. χυμό πορτοκάλι
- 200 γραμ ζάχαρη
- 1 κ.τ.γ. σόδα
- 1 κ.τ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 κ.τ.γ. κανέλα
- 2 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 πορτοκάλια το ξύσμα τους
Σιρόπι
- 500 γραμ. νερό
- 500 γραμ. ζάχαρη
- 2 κ.τ.σ .μέλι
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 φλούδα από λεμόνι
- Βάζετε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Διαλύετε την σόδα στον χυμό και την ρίχνετε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει). Ανακατεύετε με το σύρμα, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα
- Ψήστε για περίπου 25’ λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά
- Βγάζετε απ΄τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν, τελείως
- Για το σιρόπι βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζετε για 3 λεπτά
- Τα βουτάτε στο σιρόπι περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά
- Πασπαλίζετε με φιστίκι ή καρύδι
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)