Ο Πέτρος Συρίγος έφτιαξε ένα νόστιμο, γρήγορο και εύκολο προφιτερόλ στο Πρωινό του ΑΝΤ1 με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα.
Προφιτερόλ - Για την ζύμη των σου:
- 150 gr. φρέσκο γάλα
- 150 gr. νερό
- 150 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 gr. βούτυρο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 15 gr. ζάχαρη
- 5 αυγά
Προφιτερόλ - Για την κρέμα πατισερί:
- 110 gr. ζάχαρη
- 3 κρόκους
- 50 gr. κορν φλάουρ
- 1 βανίλια
- 500 gr. γάλα (πλήρες)
- 120 gr. κρέμα γάλακτος (35%)
Προφιτερόλ - Για την σάλτσα σοκολάτας:
- 225 gr. κουβερτούρα
- 150 gr. γάλα (πλήρες)
- 50 gr. κρέμα γάλακτος (35%)
- 40 gr. βούτυρο
Προφιτερόλ – Όλες οι παρασκευές
Για τη ζύμη των σου:
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη
- Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους
- Όταν λιώσει, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε για να ψηθεί το αλεύρι
- Όταν το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για να κρυώσει ελαφρά
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, προσέχοντας να ενσωματωθεί το καθένα με το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί
- Δημιουργούμε μπαλάκια ζύμης (όσο περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) και φροντίζουμε να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο
- Ψήνουμε για 13 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα
- Αν δεν έχουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής, μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με ένα κουταλάκι του γλυκού
Για την κρέμα πατισερί:
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης και τη βανίλια και προσέχουμε να μην “πιάσει” το γάλα στην κατσαρόλα
- Σε ένα μπόλ βάζουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα
- Παίρνουμε λίγο από το ζεστό γάλα, το ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε
- Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα
- Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και, κατόπιν, χτυπάμε την κρύα κρέμα με το σύρμα
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και, αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και ρίχνουμε το βούτυρο
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει
Για το στήσιμο:
- Βάζουμε λίγη κρέμα ζαχαροπλαστικής στο σκεύος που θέλουμε να σερβίρουμε (π.χ ποτήρι ή πυρέξ) για να κολλήσουν τα σού
- Γεμίζουμε τα σου από κάτω, τα βάζουμε στο σκεύος και περιχύνουμε με σοκολάτα
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ενδιάμεσα και παγωτό βανίλια
Δείτε το ακόλουθο βίντεο με τη συνταγή της ημέρας από τον Πέτρο Συρίγο:
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)