counter

Συνταγή για μαστιχωτά μαλακά τσουρέκια από τη Γωγώ Δελογιάννη

Συνταγή για μαστιχωτά μαλακά τσουρέκια από τη Γωγώ Δελογιάννη
Συνταγή για μαστιχωτά μαλακά τσουρέκια από τη Γωγώ Δελογιάννη

Η Γωγώ Δελογιάννη μας δίνει σούπερ συνταγή για νόστιμο μαστιχωτό πασχαλινό τσουρέκι!

"Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ερασιτέχνης μάγειρας -ή ακόμα και ένας επαγγελματίας- είναι ένα αφράτο, μαστιχωτό τσουρέκι, με όλες του τις ίνες, στο σπίτι του.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο εξοπλισμός, και κυρίως ο φούρνος, είναι πολύ διαφορετικός σε απόδοση από έναν επαγγελματικό και για αυτό πολλές φορές τα τσουρέκια μπορεί να ξεραίνονται ή να μην έχουν τη δομή ή την υφή που θα θέλαμε.

Παρόλα αυτά, σας υπόσχομαι ότι αυτή η συνταγή, χωρίς πολλά ζυμώματα, χωρίς πολλά φουσκώματα και πολλή αναμονή, είναι η μόνη που θα θέλετε να κάνετε από δω και μπρος κάθε φορά που θα σκέφτεστε τσουρέκι.
Εγώ είμαι ενθουσιασμένη κι ελπίζω να μοιραστείτε και εσείς αυτό τον ενθουσιασμό.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, μπαίνουμε στη συνταγή.

Θα χρειαστούμε

Α’ μείγμα

Β’ μείγμα

  • 1850 gr αλεύρι για τσουρέκι
  • 15 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 5 γρ. κακουλέ σε σκόνη
  • 5 γρ. μαστίχα σε σκόνη
  • 20 γρ. αλάτι

Γ’ μείγμα

  • 6 αυγά
  • 570 γρ. ζάχαρη

Δ μείγμα

  • 380 ζεστό γάλα
  • 25 γρ. ξηρή μαγιά
  • 5 κ.σ.  από το αλεύρι που έχουμε μετρήσει στο Β’ μείγμα πριν βάλουμε μέσα τα αρωματικά
  • 2 κ.σ. από τη ζάχαρη που έχουμε μετρήσει στο Γ’ μείγμα

Ε μείγμα

  • 230γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • Αμύγδαλα χωρίς φλούδα ψιλοκομμένα

Αρχικά να σας πω ότι χωρίσαμε αυτή τη συνταγή σε μείγματα για να κάνουμε λίγο πιο εύκολη τη ζωή μας κα.ι μην ξεχάσουμε κανένα υλικό.

Πάμε να ξεκινήσουμε.

Πρώτα-πρώτα ξεκινάμε με μία μικρή προεργασία που μπορεί να έχει γίνει και από την προηγούμενη ημέρα. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. βάζουμε το μείγμα Α και ανακατεύουμε συνεχόμενα, μέχρι να έχουμε μία λευκή, συμπαγή πάστα. Αφήνουμε το τηγάνι πάνω στη φωτιά, συνεχώς, μέχρι το μείγμα αλευριού και νερού να γίνει πολύ παχύρευστο και πολύ κολλώδες.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει, από δύο ώρες έως και ένα ολόκληρο βράδυ.

Όταν αυτό γίνει είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την παρασκευή.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του μείγματος Δ μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει το μείγμα. αυτό θα πάρει περίπου 25′-30′.
Προσέχουμε το γάλα να είναι χλιαρό και όχι πολύ καυτό, δηλαδή να αντέχει μέσα το δάχτυλό μας χωρίς να καίγεται για περίπου 4 με 5 δευτερόλεπτα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε και ζυγίζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν το μείγμα Δ αρχίσει να αφρίζει, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα υλικά του μείγματος Γ’ (αφού πρώτα κρατήσουμε στην άκρη 2 κ.σ. από τη ζάχαρη) μέχρι να έχουμε μία άσπρη. παχύρευστη κρέμα.

Αλλάζουμε το εργαλείο του μίξερ σε γάντζο και πάμε για το ζύμωμα του τσουρεκιού.

Μέσα στον κάδο με τα αυγά και τη ζάχαρη ρίχνουμε το παγωμένο πια μείγμα Α, το μείγμα Δ’ και περίπου το 1/4 από το μείγμα Β’.
Μετά από 1′-2′  προσθέτουμε άλλο 1/4 από το Β’ και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το αλεύρι.

Σε αυτό το σημείο έχουμε μία πολύ σφιχτή ζύμη κι αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το παγωμένο βούτυρο βάζοντας το λίγο λίγο μέσα στον κάδο του μίξερ.

Μόλις η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είμαστε έτοιμοι.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, καλυμμένο με μεμβράνη, το ζυμάρι για περίπου 2 – 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις περάσουν οι 3 ώρες, με ένα μικρό κομμάτι βούτυρο, βουτυρώνουμε καλά τα χέρια μας και γυρίζουμε το ζυμάρι πάνω σε καθαρό πάγκο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ή 6 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα τσουρέκια μας.

Πλάθουμε στο σχήμα που μας αρέσει, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30′-45′ ακόμα.

Πριν βάλουμε τα τσουρέκια στο φούρνο, χτυπάμε καλά ένα αυγό και με ένα πινέλο τα αλείφουμε προσεκτικά από όλες τις πλευρές, για να γίνουν ωραία και γυαλιστερά.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα ή φίλε αμύγδαλα.
Και ψήνουμε στους 170°C για 40′ στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάζουμε μέσα στο φούρνο ένα ταψάκι με νερό ή ένα ταψάκι με παγάκια, ώστε κατά το χρόνο του ψησίματος να απελευθερώνονται οι υδρατμοί και να κάνουν το ψήσιμο του τσουρεκιού καλύτερο"

Από τη Γωγώ Δελογιάννη

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR