counter

Συνταγή για γίγαντες στο φούρνο από τη Γωγώ Δελογιάννη

Συνταγή για γίγαντες στο φούρνο από τη Γωγώ Δελογιάννη
Συνταγή για γίγαντες στο φούρνο από τη Γωγώ Δελογιάννη

Η Γωγώ Δελογιάννη σήμερα μας φτιάχνει γίγαντες στο φούρνο. 

1ο βήμα είναι η καλή πρώτη ύλη. 

Προτιμήστε καλούς γίγαντες τελευταίας σοδειάς, φρέσκους δηλαδή, που βράζουν ευκολότερα. Μπορείτε να καταλάβετε την ποιότητα και τη φρεσκάδα από δύο βασικά σημάδια: Οι παλιοί, προηγούμενων ετών γίγαντες είναι υποκίτρινοι στις άκρες τους και αν τους σπάσεις θρυμματίζονται και είναι ελαφρώς μαλακοί στο κέντρο τους. Το ίδιο ισχύει για όλα τα φασόλια.

2ο βήμα, όπως με όλα τα σκληρά όσπρια, χρειάζεται λίγη υπομονή και καλή προετοιμασία.

Γίγαντες στο φούρνο - Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κ.σ. πελτέ
  • 3 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Γίγαντες στο φούρνο - Εκτέλεση:

Αρχικά, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό, ιδανικά ζεστό.

Την επόμενη μέρα τους βράζουμε δυνατά σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα.

Ωστόσο, σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και μετά από 5′ τον πελτέ, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3’. Σβήνουμε με το ξύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βάζουμε τη σάλτσα και τους γίγαντες σε ταψί και τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 35-40’, μέχρι να πάρουν χρώμα και να χυλώσει η σάλτσα τους.

*Προτιμότερο να μην ψήσετε στον αέρα γιατί θα στεγνώσουν τα φασόλια και θα είναι ξερά στις άκρες.

Από τη Γωγώ Δελογιάννη

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR