counter

Πολίτικο τσουρέκι από τον Πέτρο Συρίγο

Πολίτικο τσουρέκι από τον Πέτρο Συρίγο
Πολίτικο τσουρέκι από τον Πέτρο Συρίγο

Μία από τις αγαπημένες μας συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο είναι το πολίτικο τσουρέκι που είχε φτιάξει στο Πρωινό του ΑΝΤ1 με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα.

Πολίτικο τσουρέκι - Υλικά

  • 375 γρ. χλιαρό νερό
  • 63 γρ. μαγιά νωπή
  • 430 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 63 γρ. βούτυρο
  • 190 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 1250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 7 γρ. αλάτι
  • 13 γρ. μαχλέπι
  • 1 κ. γλ. μαστίχα
  • 2 χτυπημένα αυγά
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Πολίτικο τσουρέκι - Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη μαγιά μέσα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Τα ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά
  2. Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο που θα μας δώσει πλούσια γεύση και άρωμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία ξανά
  3. Ρίχνουμε την μαστίχα στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαχλέπι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα υλικά στο μίξερ
  4. Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 2’ και αποσύρουμε
  5. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 4 ώρες
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και, χρησιμοποιώντας το γάντζο του μίξερ, χτυπάμε περίπου για 20 δευτερόλεπτα. Κλείνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα
  7. Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά
  8. «Ανοίγουμε» τρία μπαστουνάκια , ενώνουμε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν βάζουμε πολύ κοντά τα τσουρέκια μας καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά
  9. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Κατόπιν, αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά

Δείτε το ακόλουθο βίντεο με τον Πέτρο Συρίγο να φτιάχνει πολίτικο τσουρέκι:

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR