counter

Μουσακάς… ο αντιοξειδωτικός!

Μουσακάς… ο αντιοξειδωτικός!
Μουσακάς… ο αντιοξειδωτικός!

  • Καθαρίζουµε τις µελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια και τα κόβουµε σε λεπτές φέτες. Αλατίζουµε και τα βάζουµε σε τρυπητό για να στραγγίσουν. Σε µία µέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και ψήνουµε τον κιµά µε τα κρεµµύδια. Μόλις ροδίσει καλά, σβήνουµε µε το κρασί και προσθέτουµε τις ντοµάτες και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά να πιει το ζουµί του.

 

  • Λαδώνουµε τις ντοµάτες, τις µελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα ψήνουµε στο γκριλ. Στρώνουµε τις µισές µελιτζάνες σε ένα µεγάλο ταψί και απλώνουµε από πάνω µία αραιή στρώση τυρί. Από πάνω απλώνουµε τις µισές πατάτες, τα µισά κολοκυθάκια, τις µισές µελιτζάνες και το τυρί. Τέλος προσθέτουµε τον κιµά.

 

  • Για την µπεσαµέλ: Λιώνουµε σε κατσαρόλα τη µαργαρίνη, προσθέτουµε το αλεύρι και ανακατεύουµε µέχρι να ροδίσει. Προσθέτουµε το γάλα και ανακατεύουµε µέχρι να πήξει. Τέλος προσθέτουµε τα αυγά χτυπηµένα, αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο.

 

  • Πάνω από τον κιµά απλώνουµε την µπεσαµέλ σε παχιά στρώση. Πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο τριµµένο τυρί για να γίνει κρούστα. Ψήνουµε σε µέτριο φούρνο στους 180°C, για 30΄, µέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του φαγητού.

  

 

Διατροφικό σχόλιο: Ο µουσακάς, λόγω της µελιτζάνας, θεωρείται ένα γεύµα που παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστηµα. Πολύ χαρακτηρίζουν τη µελιτζάνα ως «τρόφιµο κατά του καρκίνου» και πρόσφατες µελέτες διατυπώνουν την άποψη ότι καταστέλλει τις χρωµοσωµικές ανωµαλίες των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σηµαντικές φυτοχηµικές ουσίες που ανακόπτουν τη διαδικασία σχηµατισµού καρκινογόνων όγκων. Το πιάτο αυτό, εκτός από πολλές µονάδες ORAC, µας εφοδιάζει και µε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για ενέργεια και δυνατούς µυς! Οι βιταµίνες της οµάδας Β τονώνουν τη νευρική και τη µεταβολική λειτουργία. Τη θρεπτική αξία του γεύµατος συµπληρώνουν οι φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και µειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών.

 

Σύνολο ORAC ανά μερίδα: 4.891

  

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες αντιοξειδωτικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη στο MY cooking που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη μαζί με το τηλεοπτικό περιοδικό MY tv logo

 MY TV

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR