Προετοιμασία μαρινάδας
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρώς και σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο. Κατόπιν, ρίχνετε το ζωμό κότας και αλατίζετε. Αφού πάρει βράση, προσθέτετε μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως φύλλα δάφνης ή ξύσμα λεμονιού.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το ζωμό να κρυώσει τελείως. Όταν φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετείτε το κοτόπουλο σε βαθύ σκεύος και προσθέτετε τη μαρινάδα, μέχρι να το καλύψετε τελείως. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα.
Αφού προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο, στραγγίστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και τοποθετήστε στην κοιλιά του, μισό λεμόνι.
Αλείφετε το κοτόπουλο με βούτυρο ή ελαιόλαδο και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Φροντίστε να ψηθεί σε βάθος και ενδιάμεσα ραντίστε το με το ζωμό από το ταψί.
ΠΙΛΑΦΙ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. Προσθέτετε 750ml καυτό νερό, αλατίζετε και αφήνετε να πάρει βράση.
Κατόπιν, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και ρυθμίζετε τη φωτιά στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Βράζετε για 10 λεπτά, χωρίς να ανακατέψετε ξανά το ρύζι.
Με γουδί, τρίβετε τον κρόκο Κοζάνης μέχρι να γίνει σαν πούδρα. Προσθέτετε 2κ.γ. καυτό νερό και ανακατεύετε.
Ζεσταίνετε 6κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι. Κατόπιν, ρίχνετε αρκετό από το βρασμένο ρύζι, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού. Περιχύνετε με το μείγμα του κρόκου Κοζάνης.
Ανακατεύετε, προσθέτετε ρύζι και κατόπιν, σταφίδες και μετά κι άλλο ρύζι και σταφίδες σε στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Απλώστε μία πετσέτα κουζίνας πάνω από το ρύζι και σκεπάστε με το καπάκι, ώστε να «παγιδευτεί» ο ατμός κατά το ψήσιμο. Ζεσταίνετε το πιλάφι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα.
Για το σερβίρισμα, αναποδογυρίστε το ρύζι σε πιατέλα προσεκτικά. Το κοτόπουλο το κόβετε σε ψαχνά και κατόπιν, σε μερίδες.