counter

Κλιματική διατροφή: Ποιοι celebrities άλλαξαν συνήθειες για το καλό του πλανήτη

Κλιματική διατροφή: Ποιοι celebrities άλλαξαν συνήθειες για το καλό του πλανήτη
Κλιματική διατροφή: Ποιοι celebrities άλλαξαν συνήθειες για το καλό του πλανήτη

Δείτε τι είναι η κλιματική διατροφή και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες

Ανησυχείτε για την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και δικαίως. Θέλετε, όπως κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, να κάνετε ότι μπορείτε για συμβάλλετε στην αντιμετώπιση του απειλητικού αυτού φαινομένου. Ένα πρώτο βήμα είναι να μειώσετε τις επιπτώσεις της διατροφής σας στον πλανήτη, βελτιώνοντας παράλληλα και τη δική σας υγεία. Δείτε τι είναι η κλιματική διατροφή και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

 Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, μεταξύ των οποίων και πολλές γνωστές προσωπικότητες της showbiz, όπως ο Νίκος Μουτσινάς, η Τόνια Σωτηροπούλου, η Μαίρη Συνατσάκη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Καίτη Γαρμπή και πολλοί άλλοι.

Για όσους όμως δεν επιθυμούν να βγάλουν το κρέας εντελώς από τη διατροφή τους αλλά θέλουν να προσπαθήσουν να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα που αφήνουν στο περιβάλλον, η κλιματική διατροφή είναι μια λογική επιλογή.

Τι είναι η κλιματική διατροφή

Όταν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για μια νέα δίαιτα ή ειδική διατροφή, συνήθως εστιάζουμε στο αποτέλεσμα σε ατομικό επίπεδο: αδυνάτισμα, γενικότερη ευεξία, αποτοξίνωση, ανάπτυξη μυϊκού όγκου, κτλ. Όμως η κλιματική διατροφή εστιάζει τόσο στην προσωπική υγεία όσο και στην υγεία ολόκληρου του πλανήτη. Όσοι ακολουθούν αυτό το διαιτολογικό πρότυπο προσπαθούν συνειδητά να μη συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι πρώτες ύλες αυτής της διατροφής, μεταξύ άλλων, δεν απαιτούν μεγάλες εκτάσεις γης ή σημαντικές ποσότητες χημικών λιπασμάτων για την καλλιέργειά τους, παράγονται τοπικά, δεν παράγουν απόβλητα που μπορούν να προκαλέσουν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ή την όξυνση των ωκεανών.

Τα «ναι» και τα «δεν» της κλιματικής διατροφής

Οι βασικές αρχές της κλιματικής αλλαγής ορίστηκαν από τη ΜΚΟ Climates Network CIC, που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αλλαγή της καθημερινότητας όσων θέλουν να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται για μια «κλασική» δίαιτα που ορίζει ακριβώς το είδος των τροφίμων, την ποσότητά τους ή τη σειρά με την οποία θα καταναλωθούν, αλλά περισσότερο για μια σειρά βασικών κατευθύνσεων για την επιλογή τροφίμων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κάποιες κατηγορίες τροφίμων που συνιστώνται στα πλαίσια της κλιματικής διατροφής είναι οι εξής:

  • Όσπρια

Μια ιδιαιτερότητα των φασολιών, μπιζελιών, ρεβιθιών, φακών, μεταξύ άλλων, είναι ότι είναι σε θέση να εμπλουτίζουν το έδαφος και να βελτιώνουν τη δομή του παράγοντας φυσικά θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, πρόκειται για μια καλλιέργεια που απαιτεί λίγο νερό για άρδευση.

  • Τοπικά και εποχιακά προϊόντα

Τα προϊόντα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να διανύσουν μικρή απόσταση από τον αγρό μέχρι το πιάτο σας είναι πιο φρέσκα και έχουν υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Αυτό οφείλεται στο ότι η συγκομιδή τους γίνεται όταν είναι ώριμα. Επίσης, χρειάζονται λιγότερη επεξεργασία και συσκευασία, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

  • Μανιτάρια

Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, με λίγες θερμίδες, τα μανιτάρια χρειάζονται ελάχιστη γη και νερό για την καλλιέργεια τους. Παράλληλα είναι και πολύ οικονομικά, μπορείτε να βρείτε στις προσφορές Λιντλ για παράδειγμα μανιτάρια brown μόνο με 1,89€ για τη συσκευασία των 500 γρ.

Από την άλλη πλευρά τα τρόφιμα που συνιστάται να αποφεύγονται στα πλαίσια μιας κλιματικής διατροφής λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στον πλανήτη είναι, μεταξύ άλλων:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Κόκκινο κρέας
  • Φοινικέλαιο
  • Ζάχαρη
  • Τρόφιμα με υψηλό βαθμό επεξεργασίας

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειάζεται την ενεργή προστασία μας. Αλλάζοντας λίγο τις διατροφικές μας συνήθειες, κάνοντας πιο μελετημένες και ισορροπημένες επιλογές, μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο περιβάλλον… πριν είναι πολύ αργά. Και είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενεές.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR